پیش از شروع باید به شما بگویم بیت کوین یک دارایی بسیار پرریسک است. نوسانات قیمت آن بالاست و حتی با تجربهترین سرمایهگذاران این حوزه نیز با احتیاط معاملات را انجام میدهند. بدون اغراق، سرمایهگذاری در بیت کوین واقعا خطرناکتر از دیگر داراییها است. به عنوان نمونه تاکنون بارها اتفاق افتاده که قیمت بیت کوین طی چند ماه بیش از ۸۰ درصد ارزشش را از دست داده است. نکته حائز اهمیت اینجاست که این اتفاق چندین بار در طول عمر بیت کوین رخ داده است. بیت کوین یک شرکت یا سهام نیست، یک ارز است. اگر هنوز از ماهیت بیت کوین به درک درستی نرسیدهاید میتوانید به مطلب «بیت کوین چیست؟» مراجعه کنید. به عنوان یک ارز، ابتداییترین نوع سرمایهگذاری در آن، خریدش است.
۱. خرید و نگهداری مرسومترین شیوه سرمایهگذاری بیت کوین، خرید این ارز و نگهداری آن است که از آن با نام «هادل» (Hodl) یاد میشود. هادل شکل تغییر یافته کلمه (Hold) به معنای نگهداری است که خودش داستانی جالب دارد. چند نکته که باید در سرمایهگذاری و نگهداری از بیت کوینهای خود بدانید: اول آنکه هیچ وقت بیش از چیزی که قادر به از دست دادنش هستید، سرمایهگذاری نکنید. سرمایهگذاری در بیت کوین پرخطر است و این مسئله را همیشه به یاد داشته باشید. دوم اینکه بعد از خرید بیت کوین مطمئن شوید که بیت کوینهایتان در کیف پول شخصیتان (روی موبایل یا کامپیوتر) است و آنها را در یک صرافی نگه نمیدارید. اگر مبلغ قابل توجهی دارید، توصیه میکنیم از یک کیف پول سختافزاری استفاده کنید. در صورتی که از پس هزینه این کیف پولها بر نمیآیید، کیف پولهای کاغذی بهترین گزینه هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع کیف پول به بخش کیف پولهای ارزدیجیتال بروید. نکته سومی که باید در ذهن داشته باشید این است که تنها از یک صرافی معتبر بیت کوین بخرید. گاهی پرداخت هزینه بالاتر در ازای امنیت و آرامش، ضرر به حساب نمیآید.
۲- معامله و ترید بیت کوین معامله بیت کوین با خرید و نگهداری آن متفاوت است. وقتی که اقدام به معامله بیت کوین میکنید، بدان معناست که بیت کوینهای خود را در قیمت پایین خریده و در بازههای کوتاه مدت میفروشید. خرید و فروشهای مداوم کاری است که یک تریدر انجام میدهد.
معامله موفق نیازمند دانش و تجربه است. بازار معاملات بیت کوین پر از رقبای گردن کلفتی است که به دنبال تازه واردانیاند که بدون هدف پول خود را دور میریزند. نهنگها در کمین شما هستند و بازار بیت کوین خیلی قاعدهمند نیست.
۳- استخراج بیت کوین طی چند سال اخیر، ماینینگ بیت کوین تنها در صورتی سودآور است که در مقیاس گسترده انجام گیرد. این یعنی، باید هزینه بالایی را صرف خرید تجهیزات استخراج کنید و از طرف دیگر به نیروی برق ارزان قیمت دسترسی داشته باشید. استخراج بیت کوین هم نوعی سرمایه گذاری بیت کوین محسوب میشود.
به عقیده بسیاری از کارشناسان، خرید بیت کوین نسبت به استخراج آن (برای ماینرهای کوچک) سودآوری بیشتری دارد. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در خصوص ماینینگ بیت کوین نیاز دارید، سری به مطالب استخراجدر ارزدیجیتال بزنید.
۴- سرمایهگذاری در طرحهایی با سوددهی بالا سایتهایی وجود دارند که ادعا میکنند با سرمایه گذاری در بیت کوین سرمایه شما را دو برابر میکنند یا در کوتاه مدت زندگیتان را از این رو به آن رو میکنند. بیشتر این وبسایتها در واقع شما را ترغیب به ورود به یک طرح پانزی میکنند که کاملا کلاهبرداری است.
این دسته وبسایتها معمولا پولها را از طریق اینترنت از افراد مختلف دریافت میکنند و به آنها وعده بازدهی سود مناسب میدهند. برای آن هم که اعتماد افراد را جلب کنند، در ماههای ابتدایی به صورت مرتب سودها را پرداخت میکنند و در نهایت دیگر خبری از آنها نمیشود.
این وبسایت معمولا امکان دعوت دیگران توسط کاربران را هم ایجاد میکنند و بار دیگر با وعدههای دروغین، افراد بیشتری را جذب میکنند.
این روند چیزی در حدود سه الی چهار ماه ادامه مییابد تا جایی که از روز بعد دیگر وجود خارجی ندارند و وبسایتشان نیز از دسترس خارج میشود. دیگر نه خبر از پرداخت سود است و نه ادعاهای دروغین؛ فقط کاربران ماندهاند و کلاهی که ازشان برداشته شده!
سیستمهای بیت کانکت (Bitconncet) و USI Tech از مشهورترین برنامههای کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال بودند. در واقع فکر نمیکنم طرحی این چنینی پیدا کنید که ارزش سرمایهگذاری داشته باشد.
اگر سایت یا شخصی وعدهای بسار بلند پروازانه به شما میدهد، تنها به دنبال دزدیدن سرمایهتان است.
02- چگونه کیف پول غیر قابل تحریم را تشخیص دهیم؟
در اینجا چند مورد از بهترین کیف پول های بیت کوین در سال ۲۰۱۹ را معرفی میکنیم. این کیف پولها کلیدهای خصوصی را روی دستگاه یا محیط فیزیکی ذخیره میکنند و هیچ دسترسی به داراییهای شما نخواهند داشت. به همین ترتیب، خطر تحریم یا بلوکه شدن ندارند. برای انتخاب این کیف پولها معیارهای مهمی مثل امنیت، رابط کاربری، دسترسپذیری و مقبولیت و رضایت کاربران لحاظ شدهاند. ۱. کیف پول سخت افزاری Ledger مزایا امنیت فوقالعاده بالا راهاندازی آسان پشتیبانی از بیش از هزار ارز دیجیتال و توکن قابلیت همگامسازی با نرمافزارهای کیف پول معایب به دلیل سختافزاری بودن، برای استفادههای روزمره مناسب نیست. ۲. کیف پول سخت افزاری Trezor مزایا امنیت فوقالعاده بالا راهاندازی آسان پشتیبانی از بیش از هزار ارز دیجیتال و توکن (البته مدل one از ریپل و چند ارز دیجیتال دیگر پشتیبانی نمیکند) قابلیت همگامسازی با نرمافزارهای کیف پول اندازه و وزن مناسب
معایب به دلیل سختافزاری بودن، برای استفادههای روزمره مناسب نیست. استحکام بدنه ضعیف ۳. کیف پول Mycelium مزایا امنیت فوقالعاده بالا قابلیتهای جانبی زیاد امکان اتصال به کیف پولهای سخت افزاری موجود برای سیستم عامل اندروید و iOS
معایب فقط نسخه موبایل دارد رابط کاربری ضعیف
۴. کیف پول Electrum مزایا امنیت فوقالعاده بالا راهاندازی سریع و آسان گزینههایی برای حریم خصوصی موجود برای دسکتاپ و موبایل سطح رضایت از نسخه اندروید آن مناسب نیست. رابط کاربری ضعیف
۵. کیف پول Coinomi مزایا امنیت بالا رابط کاربری آسان موجود برای دسکتاپ و موبایل متنباز (Open Source) نیست.
۶. کیف پول Samourai مزایا امنیت و حریم خصوصی فوقالعاده بالا متنباز بودن ویژگیهای جانبی زیاد معایب رابط کاربری ضعیف فقط برای سیستم عامل اندروید
۷. کیف پول کاغذی بیت کوین مزایا امنیت و حریم خصوصی کامل مناسب برای سرمایهگذاریهای بلندمدت معایب خطر مفقود شدن، سرقت یا خرابی کاغذ در گذر زمان عدم کارایی برای استفاده روزمره
03-چگونه میتوان بیت کوین خرید؟
بیت کوین یک دارایی است. همچنین همانطور که احتمالا میدانید این دارایی فیزیکی نیست و به صورت دیجیتالی منتقل میشود.
خرید بیت کوین از سایتهای فروشنده بیت کوین و یا بهطور مستقیم از طریق افراد دیگر انجام میپذیرد. شما می توانید با روشهای مختلفی مانند کارتهای اعتباری، حسابهای اینترنتی و یا حتی با سایر ارزهای دیجیتال، از سایتها یا افراد حقیقی، بیت کوین خریداری نمایید.
برای خرید بیت کوین فرایند زیر را باید در نظر بگیرید:
1- نصب کیف پول بیت کوین
2- پیدا کردن فروشنده معتبر بیت کوین (سایت یا فرد حقیقی)
3- انتقال پول به فروشنده و دادن آدرس کیف پول برای دریافت بیت کوینهای خریداری شده (بعضی از سایتها خودشان دارای کیف پول هستند)
4- انتقال بیت کوین از فروشنده به کیف پول شما شما نیاز به جایی برای نگهداری بیت کوینهای خریداری شده خود دارید. به جایی که بیت کوینها را نگهداری میکنید والِت یا کیف پول می گویند که میتوانید آن را مانند حسابهای بانکی در نظر بگیرید. انواع مختلف کیف پول برای بیت کوین وجود دارد. شما میتوانید کیف پول بیت کوین را در تلفن همراه هوشمند یا کامپیوتر شخصی خود نصب و از آن استفاده کنید. فروشندههای معتبر در هنگام خرید بیت کوین با پولهای سنتی، از شما درخواست احراز هویت با مدارک شناسایی میکنند و دلیل آن هم این است که خطر کلاهبرداریهای احتمالی کاهش یابد. برای پی بردن به اینکه چرا احراز هویت در هنگام خرید بیت کوین مهم است، می توانید به این مقاله مراجعه کنید.
لیست بزرگترین سایتهای خرید و فروش بیت کوین جهان به شرح زیر است:
توجه: به دلیل تحریمهای بینالمللی، برای کاربران ساکن ایران، امکان خرید مستقیم بیت کوین از هیچیک از سایتهای زیر وجود ندارد. سایت جهانی لوکال بیتکوینز (localbitcoins.com) میزبان خریداران و فروشندگان ایرانی هم هست. فروشندگان و خریداران ارزهای دیجیتال از سراسر جهان، میتوانند در این سایت ثبت نام و بیت کوینهایشان را با یکدیگر معامله کنند.
در سایت لوکال بیت کوینز از روشهای مختلفی برای پرداخت میتوانید استفاده کنید:
پی پال وایر ترانسفر (Wire transfer) وسترن یونیون (Westren Union) پرداخت با پول نقد (کارت به کارت یا پرداخت از درگاه شخصی فروشنده) – رایج در ایران وب مانی (Webmoney)- رایج در ایران پرداخت با ایمیل شما میتوانید فروشندگان معتبر ایرانی را در این سایت پیدا کنید و پس از احراز هویت، با استفاده از کارت بانکی خود با خیال راحت به فروشنده ریال بدهید و در عوض آن بیت کوین دریافت کنید.
04-چگونه میتوان بیت کوین را فروخت؟
در اغلب موارد کسانی که بیت کوین خریداری کنند، خود به خود راه فروش آن را نیز یاد میگیرند، چون معمولا شما میتوانید از همان جایی که بیت کوین را خریدید، آن را به فروش هم برسانید.
با این حال شاید از راههای مختلف دیگری مثل استخراج، فعالیتهای اینترنتی یا هدیه، بیت کوین کسب کرده باشید و حالا میخواهید آن را بفروشید. در ادامه با ما همراه باشید تا با راههای مختلف فروش بیت کوین آشنا شوید.
به طور کلی دو راه برای فروش بیت کوین در پیشروی شما وجود دارد:
1- مراجعه به یک صرافی ارز دیجیتال
2- مراجعه مستقیم به یک فرد خریدار بیت کوین (این فرد میتواند هر کسی باشد: دوست شما یا یک غریبه در گروههای تلگرامی)
هر کدام از موارد فوق را به طور جداگانه توضیح میدهیم:
مراجعه به یک صرافی آنلاین ارز دیجیتال صرافی بیت کوین صرافیهای ارز دیجیتال آنلاین هستند – نیازی به مراجعه حضوری نیست
همانطور که شما میتوانید از یک صرافی ارز دیجیتال، بیت کوین بخرید، میتوانید بیت کوینهای خود را نیز در آن بفروشید.
توجه داشته باشید که بر خلاف صرافیهای سنتی، صرافی ارز دیجیتال معمولا یک سایت آنلاین است. خرید و فروشهای بیت کوین به صورت آنلاین انجام میشود و نیازی به مراجعه حضوری نیست.
به طور کلی فرایند فروش بیت کوین به یک صرافی ارز دیجیتال آنلاین به این شرح است:
1- پیدا کردن یک سایت معتبر برای فروش بیت کوینهای خود
2- مراجعه به سایت و ثبت نام در آن
3- ارسال بیت کوین برای صرافی
4- دریافت پول رایج (مثل ریال) در حساب بانکی شما و یا یک ارز دیجیتال دیگر در کیف پول شما از جانب صرافی (یا فروشندگان فعال در صرافی)
پیدا کردن یک سایت صرافی که بتوانید ارز دیجیتال خود را بفروشید، کار سختی نیست و با یک جستجوی ساده میتوان آن را یافت.
قبل از خرید یا فروش بیت کوین، حتما اعتبار و قیمتهای موجود را بررسی کنید زیرا معمولا هر صرافی یک نرخ خاص (پایینترین یا بالاتر از قیمت جهانی) دارد.
فروش مستقیم بیت کوین به یک فرد خریدار بیت کوین این روش نسبت به روش فروش به صرافی، ریسکهای بسیار زیادی دارد و باید حتما احتیاط بیشتری را در کار اعمال کرد. تراکنشهای بیت کوین برگشتناپذیر هستند. یعنی اگر بیت کوینهای خود را به فردی که نمیشناسید بدهید و او به شما پولی پرداخت نکند، پیگیری قانونی آن امکانپذیر است اما بسیار مشکل خواهد بود و ممکن است هرگز نتوانید به پول خود برسید.
فروش مستقیم بیت کوین به یک فرد حقیقی، خود به دو صورت قابل انجام است:
1- فروش بیت کوین به فرد در سایتهای معاملاتی: مراجعه به سایتهای معامله بیت کوین، پیدا کردن فروشنده و برقراری ارتباط با آن – خریداران و فروشندگان معتبر را انتخاب کنید.
2- فروش بیت کوین به فرد خارج از سایتهای معاملاتی: پیدا کردن فروشنده بدون استفاده از سایتهای معاملاتی (مثل گروههای تلگرامی یا معرفی توسط دوستان) – به دلیل خطر کلاهبرداری توصیه نمیشود.
در مورد روش اول، سایتهایی وجود دارند (مثل سایت Localbitcoins.com) که فروشندگان و خریداران بیت کوین در آن گردهم میآیند و تبلیغات خرید یا فروش بیت کوین خود را ارسال میکنند. وبسایت معاملاتی، فروشندگان و خریداران معتبرتر (که تاریخچههای خرید و فروش خوبی دارند) را بالاتر از بقیه نشان میدهد. کاربرانی که میخواهند بیت کوین بخرند یا بفروشند، از میان تبلیغدهندگان معتبر، یکی را انتخاب کرده و میتوانند با خیال آسوده از عدم کلاهبرداری، با او معامله انجام دهند.
05-فناوری بلاک چین چگونه کار می کند؟
فناوری بلاک چین ترکیبی از سه فناوری قدیمی مفهوم فناوری بلاک چین از ترکیب سه فناوری زیرپایه و اصلی به وجود آمده است. هیچکدام از این سه فناوری جدید نیستند بلکه هماهنگی آنها با یکدیگر یک فناوری جدید را تشکیل میدهد. سه اصل در فناوری بلاک چین عبارتند از: 1) رمزنگاری کلید خصوصی 2) یک شبکه و دفتر کل توزیع شده 3) قوانین و یک انگیزه (معمولا مالی) تا کاربران را متقاعد کند برای تایید تراکنشها، نگهداری از سوابق و حفظ امنیت شبکه مشارکت کنند.
کلیدهای رمزنگاری دو نفر میخواهند از طریق اینترنت با یکدیگر تراکنش برقرار کنند. هر کدام از آنها دارای یک کلید خصوصی (private key) و یک کلید عمومی (public key) است. نقش کلید خصوصی و کلید عمومی در بلاک چین ایجاد یک هویت دیجیتالی امن و مطمئن است. از ترکیب این کلیدها نوعی امضا به نام «امضای دیجیتال» پدید می آید که تا حد زیادی کاربرد و اعتبار دارد. این امضای دیجیتال کنترل مالکیت را امکان پذیر میسازد. اما فقط کنترل بر مالکیت برای برقرار امنیت ارتباطات دیجیتال کافی نیست. در حالی که مشکل هویت با کلیدهای عمومی و خصوصی و امضای دیجیتال حل میشود، فعالیت در بلاک چین باید همانگونه که امن است، آزاد باشد و اجازه انجام و تایید تراکنشها به هر کسی داده شود. این امر با یک شبکه توزیع شده محقق میشود.
یک شبکه توزیع شده مزیت و نیاز به یک شبکه توزیع شده با مثال «اگر درختی در جنگل بیفتد» بهتر درک می شود. اگر در جنگل درختی بیفتد و با هزاران دوربین لحظه افتادن را ثبت کرده باشیم، مطمئن هستیم و شواهد بصری داریم که درخت افتاده است، حتی اگر جزئیات (چرا یا چگونگی) آن نامشخص باشد. بیشتر ارزش بلاک چین بیت کوین این است که یک شبکه بزرگ دارد. در این شبکه افرادی که اصطلاحا به آنها اعتبارسنج میگوییم، مثل کسانی که دوربین دارند، شواهد را ثبت میکنند و درباره آن به یک توافق میرسند. اما در اینجا به جای دوربین، تایید شواهد بر اساس ریاضیات صورت میگیرد.
به بیان ساده، اندازه شبکه در یک بلاک چین برای امنیت آن ضروری است.
این یکی از جذاب ترین ویژگی های بلاک چین بیت کوین است. این شبکه بسیار بزرگ بوده و قدرت محاسباتی بسیار زیادی را جمع آوری کرده است. اکنون که در حال نگارش این مطلب هستیم، بیت کوین با بیش از 4,000,000 TH/s قدرت پردازش، از ده ها هزار بانک و شعبه هم توان پردازش بیشتری دارد. اتریوم هم با اینکه که هنوز نوپاست با 139 TH/s قدرت پردازش، با شرکتهای بزرگی رقابت میکند. با ترکیب رمزنگاری (کلیدهای خصوصی و عمومی) و شبکه توزیع شده، شکل فوقالعاده مفیدی از تعاملات دیجیتال امکان پذیر میشود.
بلاک محتویات یک بلاک عبارتند از : یک امضای دیجیتال (ترکیبی از کلید خصوصی و عمومی) – برچسب زمانی – اطلاعات سپس این بلاک بین تمام اعضای شبکه (گره یا نودها) پخش میشود. انگیزه و اجماع همانطور که گفتیم بلاک چین برای بقا و حفظ امنیت خود نیاز به افراد مشارکت کننده دارد به همین دلیل باید انگیزهای وجود داشته باشد تا افراد مشارکت کننده جذب شبکه شوند.
06-عملکرد صرافی های ارز دیجیتال چگونه است؟
صرافیهای ارز دیجیتال مهمترین بخش از این بازار بزرگ هستند. در این مقاله کوتاه سعی شده است تا بدون جزئیات اضافی و به طور خلاصه نحوه کار و فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال برای شما شرح داده شود.
صرافیهای ارز دیجیتال چگونه کار میکنند؟
صرافیهای ارز دیجیتال مکانی مجازی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند.
نرخ و قیمت یک ارز دیجیتال توسط همین عرضه و تقاضا در صرافیها به دست میآید. بدیهیست هر چقدر تقاضای خرید یک ارز بیشتر باشد، قیمت آن نیز افزایش مییابد و بالعکس. البته عوامل مصنوعی دیگری هم میتواند در قیمتها تاثیرگذار باشد.
صرافیهای ارز دیجیتال میتوانند از نظر امکانات و عملکرد با یکدیگر متفاوت باشند. در اکثر موارد، صرافیهای ارز دیجیتال واسطهای برای خریداران و فروشندگان هستند. عملکرد آنها به این گونه است که صرافی وظیفه بهمرسانی سفارشات خرید و فروش بین کاربران را انجام میدهد و از هر معامله انجام شده کمیسیون دریافت میکند. این نوع صرافیها برای ارزهای پشتیبانی شده در سایتشان، کیف پول قرار میدهند تا کاربر بتواند ارزهای دیجیتال مختلف را به صرافی وارد یا آن را برای معاملات بعدی ذخیره کند.
نوع دیگر صرافی ارز دیجیتال وجود دارد که کاربران با مالکان سایت خرید و فروش میکنند. این صرافیها اغلب محلی هستند و به کاربران کشور یا منطقه خاصی سرویس میدهند.
جفت های معاملاتی ارز دیجیتال چیست؟
جفت های معاملاتی ارز دیجیتال به شما این امکان را می دهد تا از تغییرات قیمت ارزها سود ببرید.
ساختاری یک جفت ارز بدین شرح است:
ارز دیجیتال دوم / ارز دیجیتال اول
به خاطر داشته باشید که نوع ارزها و جایگاههای یک جفت ارز همیشه اهمیت دارد. به عنوان مثال، اگر پیشبینی میکنید که قیمت بیت کوین در قبال دلار افزایش خواهد یافت، شما باید جفت BTC / USD را خریداری کنید به این صورت که بیت کوین در سمت چپ و دلار در سمت راست باشد و اگر قصد فروش بیت کوین را داشته باشید برعکس این قضیه باید باشد.
برخی از صرافیهای محبوب ارز دیجیتال، جفت ارزهای معاملاتی با پولهای رایج را ارائه نمی دهند و فقط به معاملات ارزهای دیجیتال با یکدیگر بسنده میکنند. بیشترین جفت ارزهای معاملاتی در صرافی های ارز دیجیتال BTC / LTC یا LTC / BTC و ETH / BTC یا BTC / ETH هستند.
چرا قیمتها در صرافیهای ارز دیجیتال کمی بایکدیگر متفاوت است؟
به دلیل اینکه صرافیهای ارز دیجیتال به طور جداگانه فعالیت دارند، نسبت به عرضه و تقاضا و خرید و فروشهای انجام شده در هر صرافی قیمت متفاوت است و قیمتهای جهانی از برایند قیمتهای مختلف در صرافیها به دست میآیند. البته تفاوت قیمت در صرافیها بسیار ناچیز است زیرا در صورت وجود یک اختلاف قیمت بالا، معامله گران زیادی برای کسب سود به آن صرافی حجوم خواهند برد و دوباره قیمت متعادل میشود.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، در هر صرافی، قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال نسبت به حجم معاملات و عرضه و تقاضا محاسبه میگردد. این بدان معنی است که هر چه یک صرافی بزرگتر باشد، قیمت مناسب و واقعی تری نسبت به قیمت جهانی به دست میآید.
برای بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مشابه با آن قیمت ثابت معنایی ندارد و در هر لحظه میتواند تغییر کند.
آیا میتوانم از تفاوت قیمت در صرافیهای مختلف سود ببرم؟
همانطور که گفتیم تفاوت قیمتها در صرافیهای ارز دیجیتال بسیار ناچیز است. بنابراین برای کسب یک سود بسیار کوچک نیاز به صرف سرمایه بسیار بالا دارید که یک لحظه تغییر قیمت میتواند شما را با ضرر زیادی مواجه سازد.
قیمت بیت کوین در صرافیهای مختلف بیش از ۱ الی ۲ درصد اختلاف ندارد. البته برخی اوقات به دلیل مشکلات فنی، تفاوت قیمت در یک صرافی به حد زیادی بالا میرود که در این صورت مدیران صرافی آن را به حالت تعلیق در میآورند و امکان برداشت را سلب میکنند.
همچنین باید کمسیون و کارمزدهای معاملات یک صرافی هم در نظر گرفته شود که این خود یک ریسک بزرگ برای این کار است.
به طور کلی در بحث کسب سود از اختلاف قیمت در صرافی های مختلف نیاز به شرایط بسیار حساسی است که اغلب اوقات فراهم نمیگردند.
میخواهم معاملات ارزهای دیجیتال را آغاز کنم, از کجا شروع کنم؟
پیش از هر چیز شما باید مقداری ارز دیجیتال بخرید که معمولا بیت کوین یا اتریوم خریداری میشود. با توجه به تحریمها و مشکلات خرید با حسابهای مسترکارت و ویزا، کاربران ساکن ایران میتوانند در سایت جهانی localbitcoins.com از فروشندگان ایرانی با ریال بیت کوین بخرند. همچنین از برخی از سایتهای داخلی هم می توانید با ریال بیت کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر را خریداری کنید. سعی کنید قبل از خرید بیت کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر حتما قیمت تمام شده را محاسبه کنید و از منصفترین فروشنده خرید نمایید.
پس از خرید مقداری ارز دیجیتال باید در یک سایت صرافی بینالمللی مانند binance.com ثبت نام نمایید و ارز دیجیتال خریداری شده خود را در حسابتان شارژ (deposite) کنید. سپس میتوانید به قیمت مارکتهای صرافی مراجعه کنید و با انتخاب یک جفت ارز (مانند BTC/ETH) به صفحه تجارت آن وارد شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله «چگونه ترون بخرم؟» مراجعه کنید زیرا فرایند معامله تمام ارزهای دیجیتال شبیه به هم است.
سفارش استاپ لیمیت (StopLimit Order) چیست؟
این امکان در سایت های خرید و فروش ارزهای دیجیتال مخصوص تریدرهای حرفه ای است. با این ویژگی می توانید مشخص کنید که وقتی قیمت یک ارز دیجیتال به مقدار x رسید، سفارش خریدی یا فروشی با مقدار y به صورت اتوماتیک برای شما ثبت کند.
سفارش خرید استاپ لیمیت
مثلا فرض میکنیم که شما یک تحلیل گر هستید و پیشبینی می کنید اگر قیمت یک ارز از خط مقاومت ۲۰ دلار عبور کند، قیمتش تا ۶۰ دلار صعود خواهد کرد. پس شما می توانید سفارش خرید استاپ لیمیتی با این ویژگی ایجاد کنید تا از ترید جا نمانید.
STOP: 21
LIMIT: 22
طبق این معامله اگر قیمت دارایی مورد نظر به ۲۱ دلار یا بالاتر برسد، سفارش خریدی با قیمت ۲۲ دلار برای شما ثبت خواهد شد.
سفارش فروش استاپ لیمیت
برای فروش هم به همین گونه تعیین میکنید که در صورت رسیدن قیمت یک دارایی به مقداری X، سفارش فروشی با مقدار Y ثبت شود. این کار میتواند در بازارهای نزولی از ضرر بیشتر شما جلوگیری کند و در بازارهای صعودی به شما کمک میکند که در موقع مناسب اقدام به فروش و کسب سود کنید.
به عنوان مثال شما یک ارز دیجیتال خریده اید و پیشبینی میکنید که قیمت آن تا ۱۰۰ دلار رشد میکند و پس از آن بازار نزولی میشود بنابراین میتوانید اینگونه سفارش استاپ لیمیتی ثبت کنید :
STOP: 97
LIMIT:98
طبق این معامله اگر قیمت دارایی مورد نظر به ۹۷ دلار یا بالاتر برسد، سفارش فروشی با قیمت ۹۸ دلار برای شما ثبت خواهد شد.
از آنجایی که استخراج بیت کوین و بیشتر ارزهای دیجیتال در خانه کاری بسیار سخت و گران است، مردم به دنبال راهکارهایی ارزانتر میگردند که در آن خبری از مصرف برقهای آنچنانی توسط تجهیزات نباشد. تجهیزاتی که گاها بهسرعت از رده خارج میشوند و کاراییشان را دست میدهند.
به سبب همین مشکلات، کلود ماینینگ، راهکاری جایگزین بهحساب میآید؛ چراکه شما سختافزاری قدرتمند با قدرت هش بالا را اجاره میکنید که در محیطی مناسب نگهداری میشوند. شرکت استخراجکننده، مسئولیت نگهداری از تجهیزات را بر عهده دارد و سود حاصل از عملیات استخراج را با شما تقسیم میکند.
در صورتی که عبارت «Cloud Mining» را در اینترنت جستجو کنید، وبسایتهای بسیاری را پیدا میکنید که شما را به ورود به این حوزه ترغیب میکنند. در بیشتر این وبسایت ها با خروارها عدد روبهرو میشوید که عموماً باعث گیج شدن افراد تازهوارد میشود.
یادتان باشد همیشه نمیتوانید به وعدههای چنین وبسایت هایی اعتماد کنید.
08-روشهای متداول احراز هویت دو مرحلهای (2FA) کدامند؟
با استفاده از تجهیزات سختافزاری توکن امنیتی قدیمیترین شکل احراز هویت دو مرحله ای، تجهیزات الکترونیکیای هستند که ابعاد آن بسیار کوچک بوده و هر چند ثانیه یک کد عددی جدید تولید میکنند. وقتی کاربر بخواهد به حساب خود دسترسی پیدا کند، به این دستگاه الکترونیکی خود نگاه کرده و کد 2FA نمایش داده شده در آن را در سایت یا اپلیکیشن وارد میکند تا وارد حساب کاربری خود شود. این دستگاهها انواع مختلفی دارند که نام بردنشان در این مقاله نمیگنجد. بسیاری از بانکهای ایرانی، از سالها پیش این توکنهای سختافزاری را به مشتریانی که میخواستند امنیت حساب آنها بالا باشد، ارائه میدادند. امروزه با گسترش تلفنهای همراه و راهحلهای آسانتر، ارزانتر و ایمنتر، این روش کاربرد زیادی ندارد. با استفاده از پیام متنی و صوتی استفاده از روش پیام کوتاه برای احراز هویت دو مرحلهای ارتباط مستقیم با تلفن همراه کاربر دارد. پس از دریافت نامکاربری و رمز عبور، یک رمز عبور یکبار مصرف منحصر به فرد، از طریق پیامک به تلفن همراه کاربر ارسال میشود.
تایید پیامکی به صورت مشابه، در روش 2FA با استفاده از پیام صوتی، یک شماره با تلفن همراه کاربر تماس گرفته و کد 2FA به صورت صوتی به او گفته میشود. هرچند استفاده از این روش چندان متداول نیست، اما هنوز هم در کشورهایی که تلفنهای همراه هوشمند گران هستند و یا خدمات تلفن همراه ضعیف است، مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از نرمافزارها محبوبترین شکل از تایید دو مرحله ای که به عنوان جایگزینی برای احراز هویت با استفاده از پیامهای متنی و صوتی مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از نرمافزارهایی است که کد یکبار مصرف تولید میکنند. مشابه تجهیزات سختافزاری که هر کدی که تولید میکرد، فقط یک مدت کوتاه (معمولا 30 یا 60 ثانیه) اعتبار داشت، در مورد اپلیکیشنهای احراز هویت دو مرحلهای هم همین امر صادق است. یعنی هر کدی که در اپلیکیشن نمایش داده میشود فقط به اندازه 1 دقیقه اعتبار دارد و در نتیجه کاربر فقط 1 دقیقه فرصت دارد تا آن را وارد کند.
از آنجایی که در این روش کد در تلفن همراه خود کاربر ایجاد شده و نمایش داده میشود، دیگر نگرانی بزرگی که در رابطه با روش احراز هویت دو مرحلهای با استفاده از پیام متنی یا پیام صوتی داشتیم، وجود ندارد و شانس هکرها برای پیگیری کد 2FA در این روش از بین میرود.
09- چه نکاتی را برای برای ایمن نگهداشتن ارزهای دیجیتال باید در نظر گرفت؟
۱- بردارهای حمله را بشناسید دشمن را شناسایی کنید. مراقب «حمله مرد میانی» یا در واقع کسانی که سعی دارند بین شما و مقصدتان قرار گیرند باشید.
سایتهای کلاهبردار یا وبسایتهای جعلی که خود را به شکل سایتهای معتبر جا میزنند، این روزها یاد گرفتهاند چطور کاملا ایمن و عادی به نظر بیایند. URLها را دوبار بررسی کنید. با این حال بهتر است سایتهای رمزنگاریشدهی خودتان را بوکمارک کنید و همیشه از همان بوکمارکها استفاده کنید تا نیاز نباشد دوباره آدرسها را بررسی کنید. MetaMask میتواند کلونها یا آدرسهای شبیهسازی شدهی MyEtherWallet را برایتان در لیستسیاه قرار دهد.
۲- رمز عبورهای قدرتمند انتخاب کنید هرگز برای رمز عبور از تاریخ تولد، آدرس خیابان، متن ترانهی موردعلاقه و مشابه آنها استفاده نکنید. حتی اگر از حروف درهم و برهم در صفحه کلید استفاده کنید، باز هم ممکن است لو برود؛ چرا که ابزارهای قفلشکن میتوانند در هر ثانیه ۳۵۰ میلیارد رمز را حدس بزنند. از یک تولیدکنندهی رمز عبور تصادفی برای ایجاد یک عبارت رمزی قوی استفاده کنید یا یک کیفپول سختافزاری خریداری کنید که کلیدها و امضاهای قدرتمند برای شما ایجاد کند. بهتر است از رمزعبورهای چندگانه استفاده کنید. کیفپولهای با چندامضا مانند Gnosis’ به کلیدهای متعددی برای تأیید و اعتبارسنجی معاملات نیاز دارند. از کد احراز هویت دو مرحلهای نیز برای ایمیل، مبادلات و نظایر آنها استفاده کنید. منتظر ماندن برای دریافت پیامک ممکن است آزاردهنده باشد، اما این شیوه تأیید دو مرحلهای از امنیت بالاتری نسبت به سایر شیوهها برخوردار است
۳- از فضای ذخیرهسازی آفلاین (سرد) استفاده کنید یکی از مهمترین اقدامات امنیتی که باید به آن توجه کنید این است که بخش اعظم دارایی رمزنگاریشدهتان را به صورت سرد (یعنی به صورت ایرگپ و آفلاین) نگهداری کنید. فقط مقداری از آن را در صرافی و کیفپولهای آنلاین نگهدارید که از دست رفتن آن زیان چندانی برایتان نداشته باشد. همچنین با خارج کردن کارت شبکه از کامپیوتر شخصی یا لپتاپتان میتوانید یک کامپیوتر ایرگپ ایجاد کنید و سیستمعامل Tails را که به صورت آفلاین است روی آن اجرا کنید. میتوانید یک کیفپول سختافزاری بخرید. هنگامی که در حال تولید عبارت seed (عبارت رمز عبور) هستید، کیفپول سختافزاریتان را به یک پریز در دیوار وصل کنید تا حتیالامکان سرد (آفلاین) بماند. اگر باز هم آرامش ندارید، میکروفن و دوربین لپتاپتان را هم بپوشانید و هر گونه دستگاه الکترونیکی را از اتاق خارج کنید! ۴- همه چیز را آزمایش کنید برای تمرین بهتر است ابتدا با بخش کوچکی از داراییتان در یک شبکهی آزمایشی شروع کنید. هرگز آدرسها را به صورت دستی تایپ نکنید. اگر فکر میکنید خیلی افراطی است، بد نیست بدانید تا کنون بیش از ۱۲۰۰۰ اتریوم فقط به دلیل اشتباهات تایپی برای همیشه از دست رفته است. به جای تایپ دستی از روشهایی مانند کپی و چسباندن، سرویس Ethereum Name Service یا اسکن کد QR استفاده کنید. مطمئن شوید اپلیکیشن اسکنتان ایمن است. identicon آدرس مقصد را دوبار بررسی کنید تا آواتار اشتباهی را انتخاب نکرده باشید. قبل از انتقال هر دارایی دیجیتال به کیفپول سختافزاریتان، عبارت seed را آزمایش کنید. اگر در حال ایجاد یک کامپیوتر ایرگپ هستید قبل و بعد از بارگیری دادهها روی کارت حافظه، چکسام کدگذاریشده با الگوریتم MD5 (MD5 checksum) را ثبت و دوباره بررسی کنید. (چکسامهای کدگذاریشده برای بررسی صحت و سقم اطلاعات در مقصد به کار میروند.) ۵- رمز عبورهایتان را در دستگاهها و مکانهای مختلفی ذخیره کنید یک عبارت seed استاندارد Bip39 یک رشتهی ۲۴ کلمهای نادر است که میتوانید از آن یک کلید خصوصی ایجاد کنید. از این seed تا جایی که میتوانید مراقبت کنید. اگر آن را روی کاغذ مینویسید دوتا از آن بنویسید و در مکانهای جداگانه نگهداری کنید. کارت حافظه نیز گزینهی خوبی است، اما به ندرت تا ۵ سال دوام میآورد و ممکن است به راحتی با پالس الکترومغناطیسی پاک شود. برای اطمینان از هر دو روش آنالوگ و دیجیتال استفاده کنید. دیده شده است که برخی افراد عبارت seed را روی فولاد میکوبند. هر قطعه از seed را در یک جای مطمئن و جداگانه ذخیره کنید. یادتان باشد مراحل را به دقت ثبت کنید تا بعدا خودتان یا وارثتان بتوانید seed را دوباره بسازید. ۶- به «انکار موجه» پایبند بمانید انکار موجه (plausible deniability) در حوزهی رمزنگاری به معنای توانایی پنهان داشتن اطلاعات خاص است. هرگز دربارهی داراییهایتان با کسی صحبت نکنید و در رسانههای اجتماعی دربارهی صرافیهایی که در آن همهی داراییهای رمزنگاریتان را نگهداری میکنید چیزی نگویید. داراییهای رمزنگاری را فقط به صورت آنلاین نگهداری نکنید. شما میتوانید حسابهای کاربریتان را تحت مسیرهای HD متفاوتی در کیفپولهای سختافزاری خودتان پنهان کنید تا کسی نتواند به آنها دسترسی یابد. همچنین، از طریق توزیع داراییهایتان در کیفپولهای مختلف خطر افشا شدن آنها را به حداقل برسانید.
۷- با ارتقای سطح دقتتان به اکوسیستم کمک کنید دادسن این گیتبوک را با معرفی چهار سطح متفاوت از تنظیمات کیفپول به پایان میرساند. کسی که به سطح چهارم رسیده است دقیقترین کاربر است. این تصمیم شماست که تا چه حد میخواهید دقیق باشید. اما به یاد داشته باشید: انتخابهای امنیتی شما نه تنها بر خودتان، که بر اکوسیستم هم تأثیر میگذارد. اگر از سیستم احراز هویت دو مرحلهای استفاده نکنید و کسی به ایمیلتان دسترسی پیدا کند (به عنوان مثال اگر از کامپیوتر کافینت یا هر جای دیگری استفاده کرده باشید و فراموش کرده باشید جیمیلتان را ببندید)، اگر کسی به شبکهی خصوصی شما دسترسی پیدا کنید خودتان مقصر هستید. بنابراین سعی کنید سطحتان را ارتقا دهید. کیفپولهای سختافزاری، سیستمعامل آفلاین Tails و امضای چندگانه را امتحان کنید. دربارهی فضای ذخیرهسازی آفلاین مانند کیفپول سختافزاری با دوستان خود صحبت کنید. با شناسایی و نشانهگذاری سایتهای کلاهبردار و حسابهای جعلی به جامعه کمک کنید. نکات حرفهای دادسن هدیهای به اکوسیستم هستند و ما نیز با انتشار آنها میتوانیم سهمی در کمک به اکوسیستم داشته باشیم.
10- چگونه از فیشینگ جلوگیری کنیم ؟
فیشینگ (Phishing) نوعی فعالیت کلاهبرداری است که در آن مجرمان سعی میکنند تا با فریب دادن افراد، اطلاعات حساس آنها را به دست آورند. مهمترین اطلاعاتی که مجرمان برای دستیابی به آنها فیشینگ انجام میدهند، کلمات عبور، اطلاعات کارت اعتباری، جزئیات حساب بانکی و … هستند.
معمولا فیشینگ را از طریق جعل یک وبسایت (از نظر ظاهری و از نظر شباهت آدرس سایت)، ایمیل (ارسال ایمیل گولزننده) یا پیامک و تماس انجام میدهند.
فیشینگ نوعی حمله از طریق مهندسی اجتماعی است، زیرا در آن کاربر گول میخورد و خودش با دستان خودش اطلاعات را به مجرمان میدهد.
عاملان فیشینگ معمولا پیامهای گولزننده را در قالب پیشنهادات وسوسه کننده (مثل همان مثال خرید ارزان کارت شارژ یا برنده شدن در قرعهکشی) یا در قالب اطلاعیههای هشدار (مثل تغییر سریع رمزعبور یا قطع حقوق و یارانه ماهانه) ارسال میکنند تا هر طور شده اطلاعات حساس کاربران را به چنگ آورند.
11- فیشینگ در ارزهای دیجیتال چگونه است؟
فیشینگ در حوزههای مالی یا به عبارتی در فضاهایی که بحث پول و دارایی در میان است، بیشتر از همهی حوزههای دیگر انجام میشود و حوزه ارزهای دیجیتال هم از این قاعده مستثنی نیست.
در بحث ارزهای دیجیتال، مجرمان سایبری برای اجرای فیشنیگ، معمولا از ایمیل، صفحات یا برنامههای جعلی استفاده میکنند و در تلاش هستند تا با هدایت کاربران به این صفحات، کلید خصوصی یا دارایی کاربران را به سرقت ببرد.
به جز ارسال ایمیلهای گولزننده که یک موضوع متداول است، یک مجرم سایبری میتواند سایتی کاملا مشابه با آدرس یک سایت صرافی یا کیف پول معتبر بسازد و اطلاعات ورود کاربران هدایت شده به آن سایت را دریافت کند.
همچنین سایت مایاترولت به آدرس Myetherwallet.com یکی از معتبرترین وبسایتها برای ساخت و دسترسی به کیف پولهای اتریوم است. مدتی پیش یک هکر با ثبت یک آدرس مشابه و جعل حرف «t» در پایان آدرس این وبسایت، مقدار زیادی اتریوم سرقت کرد.
فیشینگفیشینگ سایت مایاتر ولت – به کارکتر حرف t دقت کنید کیف پول و نرم افزارهای معاملاتی تقلبی در چند مورد دیگر مشاهده شده است که برنامههای تقلبی کیف پول، چند صد هزار دلار ارز دیجیتال را به سرقت بردهاند، به این صورت که کاربران کیف پولِ جعلی، داراییهای خود را به آدرس موجود در کیف پول ارسال میکنند، غافل از اینکه این آدرس متعلق به هکر است.
رباتهای معاملهگر یا تریدینگ همچنین یکی از مواردی هستند که احتمال فیشینگ در آنها بالاست. نحوه کار این رباتها به این صورت است که کاربران میتوانند اطلاعات عبور خود در صرافی را در این رباتها وارد کنند تا این نرمافزارها کارهای معاملاتی برنامهریزی شده مانند خرید و فروش ارزهای دیجیتال به صورت خودکار را انجام دهند. حال اگر در این نرم افزارها فیشینگ انجام شود، اطلاعات ورود مشتریان در اختیار سازندگان نرم افزار قرار خواهد گرفت.
بدافزارهای فیشینگ در ارزهای دیجیتال رایجترین بدافزاری که برای سرقت ارزهای دیجیتال شما استفاده میشود، «تروجان» نام دارد. تروجان بعد از اجرا شدن در سیستم قربانی میتواند ورودیهای کاربر به خصوص در کیبورد را برای هکر ارسال کند.
از دیگر بدافزارهای رایج در این زمینه «بدافزارهای کپی پیست» یا «کریپتو کلیپبرد هایجکر» (crypto clipboard hijacker) هستند. هنگامی که قربانی برای ارسال ارز دیجیتال آدرس یک کیف پول را کپی میکند، این بدافزار به طور خودکار آدرس کیف پول هکر را جایگزین آدرس کیف پول کپی شده میکند. به این ترتیب در صورت عدم توجه قربانی به آدرس گیرنده، ارزهای دیجیتال برای هکر ارسال میشوند.
افزونههای مرورگر هم میتوانند در نقش بدافزار ظاهر شوند. تاکنون چندین مورد هک با افزونههای غیرمعتبر مرورگر گزارش شده است که توانسته بودند کلید خصوصی کاربران را به سرقت ببرند.
پروژههای ارز دیجیتال رایگان طرحهای کلاهبرداری که به کاربران وعده ارزهای دیجیتال رایگان را میدهند، یکی از ابزارهای خوب برای فیشینگ هستند. معمولا این طرحها به کاربران وعده میدهند که در ازای کارهای سادهای مثل عضویت در سایت یا دعوت کردن افراد جدید، ارز دیجیتال رایگان پرداخت میکنند. این در حالی است که در نهایت هیچ ارز دیجیتالی پرداخت نمیکنند.
12- چگونه از فیشینگ جلوگیری کنیم؟
میتوان بدون اغراق گفت که در نزدیک به 99 درصد موارد، مقصر اصلی فیشینگ خودِ کاربر است، چون با کمی تفکر و توجه بیشتر میشود از آن جلوگیری کرد. همیشه پیامها، تماسهای دریافتی یا وبسایتهایی را که قصد وارد کردن اطلاعات حساس خود را دارید خوب و با دقت بررسی کنید. اجازه ندهید یک پیشنهاد وسوسه کننده یا احساس خطر، منطق را از شما بگیرد. همچنین:
لینکها را بررسی کنید در هر وبسایتی که نیاز به وارد کردن اطلاعات حساس بود، آدرس وبسایت را با دقت کامل بررسی کنید و به تمام کارکترهای آن دقت داشته باشید. به لینکهایی که با HTTP شروع میشوند وارد نشوید و حتما HTTPS بودن آن را بررسی کنید. البته به این نکته مهم توجه داشته باشید که HTTPS بودن تضمینی برای سالم بودن یک لینک نیست. همچنین مراقب لینکهای کوتاه شده باشید زیرا ممکن است پشت آن یک لینک مخرب باشد.
به نتایج تبلیغاتی در موتورهای جستجو اعتماد نکنید نتایجی که به صورت تبلیغات در موتورهای جستجو مثل گوگل به شما نمایش داده میشود، از دیگر نتایج قابل تشخیص است. نتایج تبلیغاتی که در کنار خود یک کلمه Ad (به معنای تبلیغات) دارند، یکی از روشهای قدیمی برای انجام فیشینگ هستند. فیشر با پرداخت هزینه میتواند صفحه تقلبی خود را در موتورهای جستجو بالا بیاورند.
نرمافزارهای غیرمعتبر را نصب نکنید نرمافزارهای مورد نیاز خود را فقط از منابع رسمی و معتبر دریافت کرده و از نصب نرمافزارهای مشکوک از منابع غیررسمی مانند شبکههای اجتماعی (مثل کانالها و گروههای تلگرام) جدا خودداری کنید.
آپدیت مرورگرها و نصب آنتی ویروسها را جدی بگیرید بهروزرسانی مرورگرهای وب و نصب آنتی ویروسها تا حد زیادی در مقابله با فیشینگ به شما کمک میکند. مرورگرهای معروف وب مثل کروم، فایرفاکس و اپرا در نسخههای جدید خود به صورت مداوم الگوریتمهای مبارزه با فیشینگ خود را تقویت میکنند. آنتی ویروسها هم به شدت در مبارزه با بدافزارهای فیشینگ کاربردی هستند.
13- طرحهای پانزی در ارزهای دیجیتال چگونه عمل می کنند؟
ارزهای دیجیتال یکسری ویژگیهای خاص دارند که کار را برای کلاهبرداران پانزی و هرمی تا حد زیادی راحت کردهاند و این روزها بیشتر طرحهای پانزی با استفاده از همین ارزها راهاندازی میشوند.
رهگیری تراکنشهای ارز دیجیتال بسیار مشکلتر از روشهای سنتی مثل بانک است، نیازی ساختن حساب بانکی برای ارسال یا دریافت سرمایهها نیست و رد کمتری از کلاهبردار به جا میماند. همچنین تراکنشهای ارز دیجیتال محدود به یک کشور خاص نمیشود و از همه جای دنیا میتوان سرمایه جذب کرد.
بیتکانکت – بزرگترین پانزی تاریخ ارزهای دیجیتال بیت کانکت (Bitconnect) یک پلتفرم سرمایهگذاری و وامدهی ارزهای دیجیتال بود که در سال 2017 به شدت مطرح شد. ارز دیجیتال آن یعنی BCC با قیمت بیش از 500 دلار در ردههای بالای بازار جا خشک کرده بود و صرافیهای بسیار معتبری از آن پشتیبانی میکردند.
در ژانویه ۲۰۱۸، پس از بررسی نهادهای تنظیم کننده بر فعالیتهای این سازمان و مشخص شدن کلاهبرداری پانزی، بیت کانکت فروپاشید. پس از خبر فروپاشی توکن BCC بیش از ۹۰ درصد ارزشش را در کمتر از چند ساعت از دست داد. در همان ماه ارزش این ارز دیجیتال از ۴۰۰ دلار به حدود ۷ دلار کاهش یافت و اکنون با قیمت صفر، یک ارز دیجیتال مرده به شمار میآید. استخراج یا ماینینگ ابری (Cloud mining) بخش بزرگی از کلاهبرداریهای پانزی در حوزه ارزهای دیجیتال به وبسایتهای ماینینگ ابری اختصاص دارند که ادعا میکنند با پول سرمایهگذاران اقدام به استخراج ارزهای دیجیتال میکنند. اغلب این سایتها از روش پانزی استفاده میکنند و از سود سرمایهگذاران جدید به سرمایهگذاران قدیمی سود پرداخت میکنند. سودهای نجومی و تضمینی بدون در نظر گرفتن ریسکهای استخراج، عدم شفافیت در نحوه کار، عدم وجود آدرس یا شماره تلفن معتبر و … از نشانههای طرحهای پانزی ماینینگ هستند.
فروش توکنهای بیارزش این روش به خودی خود پانزی یا هرمی محسوب نمیشود اما مکملی برای طرحهای کلاهبرداری پانزی و هرمی است. روش کار این طرحها به این صورت بوده که ابتدا پول زیادی در قالب بیت کوین یا ارزهای دیجیتال معتبر از مردم دریافت میکنند تا سودهای تضمینی به آنها پرداخت کنند. اما در نهایت، این سود را با ارز دیجیتالی که خودشان ساختهاند و هیچ ارزشی ندارد، میپردازند و این امیدواری را به مردم میدهند که قیمت آن در آینده افزایش خواهد یافت.
استخراج ارز دیجیتال در رباتهای تلگرامی رباتهای تلگرامی هم از دیگر طرحهای کلاهبرداری هستند که از هیچ برای سازندگان خود پول میسازند. وعده و نحوه کار این رباتها معمولا به شرح زیر است: کاربر در ربات عضو میشود و مقداری الماس برای شروع کار هدیه میگیرد. با آن الماسها میتوان دستگاههای استخراج مجازی در ربات خریداری کرد تا اقدام به ماینینگ بیت کوین کنند. برای بدست آوردن الماسهای بیشتر شما چند راه دارید که مهترین آنها این دو هستند:
با استفاده از لینک عضوگیری، دوستان خود را دعوت کنید و الماس هدیه بگیرید با استفاده از بیت کوین، الماس بخرید اما در این رباتهای تلگرامی هیچگونه استخراجی صورت نمیپذیرد و تنها کاربران را برای خرید بیشتر الماس مجاب به پرداخت بیت کوین میکند. کاربرانی هم که روش عضوگیری را انتخاب میکنند در نهایت برای برداشت مبالغ استخراج شده پیامی را مبنی بر اینکه زیر مجموعه شما حتما باید با بیت کوین الماس خریده باشند، دریافت میکنند. به این ترتیب برای دریافت سودها حتما باید زیر مجموعه شما خرید انجام دهد. این یک طرح پانزی بسیار پیشرفته است. سرمایهگذاری در املاک، خودرو، بورس، انرژی و … نوع دیگر از طرحهای پانزی در ارزهای دیجیتال که بسیار متداولند، وبسایتهایی هستند که ادعا میکنند پول سرمایهگذاران را در بازارهای خارجی املاک، خودرو، بورس، انرژی و یا هر چیز دیگری سرمایهگذاری میکنند. برخی از این سایتها حتی سندهای مالکیت جعلی هم برای کاربر صادر میکنند که مثلا یک نفر ده متر از یک خانه در نیویورک را خریداری کرده است.
14- چگونه میتوان از صرافی ها ارز دیجیتال خرید کرد؟
با توجه به تحریمهای بینالمللی و سختگیری روزافزون شرایط استفاده پلتفرمهای خارجی مانند لوکال بیت کوینز که پیشتر کاربران ایرانی به طور گسترده از آن برای خرید بیت کوین استفاده میکردند، خرید مستقیم ارزهای دیجیتال شناختهشده مانند بیت کوین، اتریوم و گاهی اوقات ریپل، بیت کوین کش و لایت کوین معمولا از صرافیهای ایرانی سادهترین شیوه برای افرادی است که قصد سرمایهگذاری دارند.
برای انتخاب یک صرافی داخلی میتوان از استک ارزدیجیتال برای مشاهده تجربه سایر کاربران استفاده کرد. کاربران باید توجه داشته باشند که چون اطلاعات حساسی مانند اطلاعات شناسایی خود را در اختیار صرافیها میگذارند که امکان سوءاستفاده و کلاهبرداری با آنها وجود دارد، باید به صرافی در حفظ و نگهداری این اطلاعات اعتماد داشته باشند و ریسک آن را بپذیرند.
پس از طی مراحل ثبت نام در صرافیها داخلی، ارائه مدارک و پذیرفته شدن آنها، کاربران میتوانند سفارش خود را ثبت کرده و ارز دیجیتال خود را به کیف پول ارسال کنند. خرید آلت کوین ارز دیجیتال اصلی صرافیهای داخلی معمولا بیت کوین یا اتریوم است و به احتمال فراوان توکنی که چند ماه بیشتر از عرضه آن نگذشته و شما آن را به عنوان یک گزینه مناسب خرید شناسایی کردهاید را ندارند.
در ابتدا برای اینکه بدانید کدام صرافیهای خارجی ارز دیجیتال مورد نظر شما را پشتیبانی میکنند، با جستجوی نام آلت کوین در سایت ارزدیجیتال به صفحه مخصوص آن رفته و تب «صرافیها» را انتخاب کنید. پس از باز شدن صفحه، لیست صرافیهایی را مشاهده میکنید که بر اساس حجم معاملات روزانه مرتب شدهاند. بررسی صرافیها را میتوانید به ترتیب از بالا به پایین انجام دهید. البته باید به نکاتی مانند اعتبار صرافی، جفتارزهایی که دارد و همچنین نحوه برخورد آن با کاربران ایرانی دقت داشته باشید. بد نیست بدانید که تعداد زیادی از صرافیها با گزارش جعلی میزان معاملات روزانه، سعی میکنند در این لیست بالاتر از بقیه صرافیها قرار بگیرند. برای همین نیز بهتر است از تجربه سایر کاربران استفاده کنید و در صورت معتبر بودن صرافی از آنها استفاده کنید.
فراموش نکنید که به دلیل تحریمهای بینالمللی در صورت استفاده از صرافیهای خارجی، هر لحظه خطر بلوکه شدن حساب شما وجود دارد، بنابراین قبل از استفاده از یک صرافی خارجی حتما از امکان استفاده آن برای کاربران ایرانی مطمئن شوید. همچنین پیشنهاد میکنیم که داراییهای خود را طولانی مدت روی صرافیهای خارجی نگهداری نکنید. آخرین نکتهای که باید به آن توجه کنید، جفتارزهایی است که برای آلت کوین مورد نظر شما در صرافی موجود است. در حالت عادی و خرید مستقیم شما با پرداخت پولهای رایجی مانند ریال و دلار میتوانید بیت کوین بخرید. در واقع شما بیت کوین را در برابر ریال معامله میکنید و جفت ارز آن ریال/بیت کوین (BTC/IRR) است. اما برای بیشتر آلت کوینها امکان خرید مستقیم با ریال وجود ندارد و باید ارز دیجیتال پایهای را انتخاب کنید که با آلت کوین مورد نظر جفت ارز داشته باشد. برای مثال در مورد ارز دیجیتال زِم (XEM) صرافیهای خارجی جفتارزهای XEM/USDT ، XEM/BTC و XEM/ETH را ارائه میدهند، و اگر میخواهید با بیت کوین، زِم بخرید صرافیهایی مانند HitBTC و Binance این جفتارز را پشتیبانی میکنند.
پس از اطمینان یافتن از اینکه صرافی مورد نظر مشکلی با کاربران ایرانی ندارد، با استفاده از یک آیپی ثابت از یک کشور خارجی (کاربران کشور مورد نظر نیز نباید مشکلی در استفاده کردن از آن صرافی داشته باشند)، میتوانید ارز دیجیتال پایه خود را به صرافی انتقال دهید. همچنین سعی کنید که در هنگام ثبت نام در یک صرافی خارجی، شماره موبایل ایران وارد نکنید و ترجیحا فقط با ایمیل ثبت نام کنید. با این حال همچنان ریسک وجود خواهد داشت.
بیشتر صرافیهای خارجی ساختار یکسانی دارند. برای واریز ارز دیجیتال به آنها معمولا بخشی تحت عنوان Deposit، برای برداشت از Withdraw و برای معامله بخش Exchange استفاده میشود. برای آشنا شدن با انواع سفارشات در صرافیها و نحوه ثبت سفارش نیز میتوانید مطلب «انواع سفارشات ارزهای دیجیتال در صرافیها» را مطالعه کنید.
پس از خرید آلت کوین مورد نظر، بهترین کار خارج کردن آن از صرافی و نگهداریاش در یک کیف پول امن و مطمئن است.
15 -کدام پلتفرم ها برای سرمایهگذاری جمعی مناسب هستند؟
گوفاندمی (GoFundMe) این وبسایت که تابهحال توانسته بیش از پنج میلیارد دلار سرمایه برای پروژههای مختلف جذب کند، یکی از مشهورترین پلتفرمها در زمینهی جذب سرمایه است. پشتیبانی ۲۴ ساعته و در ۷ روز هفته و قابلیت برداشت آنی سرمایهها از جمله مهمترین ویژگیهایی است که گوفاندمی را به یکی از بهترینها تبدیل کرده است. کارمزد پرداخت در این پلتفرم ۲٫۹ درصد بهاضافه ۰٫۳ دلار است.
ایندی گوگو (Indiegogo) یکی دیگر از وبسایت های پرطرفدار که مخصوص سرمایهگذاری در پروژههای حوزه فناوری و سختافزاری است، ایندی گوگو است. این وبسایت با جامعه ۱۰ میلیون نفری، تابهحال توانسته ۱٫۵ میلیارد دلار سرمایه را برای کارآفرینان مختلف تأمین کند. برنامههای تأمین بودجهی مختلف باعث محبوبیت این پلتفرم شده است. لازم به ذکر است که کارمزد تخصیص سرمایه در ایندی گوگو ۳ درصد بهعلاوه ۰٫۳ دلار است.
کیک استارتر (Kickstarter) تنظیمات متفاوت برای قرار دادن جایزهها را میتوان نقطه تمایز کیک استارتر و دیگر پلتفرمها دانست. از طرف دیگر برای قرار دادن پروژهها، تأیید آنها توسط کیک استارتر ضروری است. کیک استارتر تا به اینجا موفق شده سه میلیارد دلار سرمایه برای کسبوکارهای مختلف جذب کند.
ازجمله نقاط ضعف این وبسایت میتوان به پشتیبانی محدود و زمانبر بودن دریافت سرمایهها اشاره کرد. کیک استارتر برای هر پروژه که با موفقیت تأمین بودجه شوند، ۳ درصد به علاوه ۰٫۲ دلار کارمزد دریافت میکند.
فاندلی (Fundly) فاندلی تابهحال به کسبوکارهای زیادی کمک نموده تا به بهرهبرداری برسند و توانسته ۳۳۰ میلیون دلار جذب سرمایه داشته باشد. اما این پلتفرم از کاربران در برابر کلاهبرداریهای احتمالی در پروژهها حفاظت نمیکند.
16-چگونگی تبدیل ارزهای دیجیتال در کیف پول کوینومی
کیف پول کوینومی یکی از محبوبترین کیف پول های ارز دیجیتال است. این کیف پول محیط ساده و کاربرپسندی دارد و افراد تازهکار به راحتی میتوانند با آن کار کنند. علاوه بر این، کوینومی از امنیت بالایی برخوردار است و مهمتر از همه، محدودیتی برای کاربران ایرانی ندارد و ایرانیها بدون اینکه نگران مسدود شدن حساب خود باشند، با خیال راحت میتوانند با آن کار کنند.
در دنیای ارزهای دیجیتال چند نوع کاربر وجود دارند.
برخی فقط قصد سرمایهگذاری بلند مدت دارند. یعنی با خود میگویند من فلان مقدار بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگر را میخرم و کنار میگذارم و چند سال بعد به آن سر میزنم.
چنین سرمایهگذارانی معمولا به دنبال کیف پولهایی با امنیت بالا هستند که خیالشان از بابت داراییهایشان راحت باشد. آنها معمولا ترجیح میدهند داراییهای خود را در کیف پولهای سرد مانند لجر، ترزور یا کیف پول های کاغذی نگه دارند، زیرا نیازی به تبدیل ارزهای دیجیتال ندارند و فقط به دنبال بستری امن هستند تا ارزهای دیجیتال خود را در آن قرار دهند.
امنیت مهمترین نکته قابل توجه برای سرمایهگذاری بلندمدت استامنیت مهمترین نکته قابل توجه برای سرمایهگذاری بلندمدت است اما برخی دیگر قصد سرمایهگذاری میانمدت و کوتاهمدت دارند و میخواهند در بازههای زمانی کوتاه، بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر را خرید و فروش کنند.
برای این سرمایهگذاران، علاوه بر امنیت، ویژگیهای دیگری نیز مهم است. آنها به بستری نیاز دارند که علاوه بر داشتن امنیت بالا، هم امکان تبدیل ارزهای دیجیتال را فراهم کرده و هم اینکه از ارزهای مختلف و زیادی پشتیبانی کند. صرافیهای ارز دیجیتال به این منظور طراحی شدهاند.
اما مشکلی که معاملهگران با صرافیها دارند، امنیت آنهاست. اگر اخبار دنیای ارزهای دیجیتال را دنبال کرده باشید، حتما زیاد شنیدهاید که فلان صرافی هک شده و وضعیت داراییهای کاربران آن پس از گذشت زمانی طولانی هنوز مشخص نیست.
علاوه بر این، نحوه عملکرد صرافی به این صورت است که شما داراییهایتان را در اختیار صرافی قرار میدهید و اگر از امن بودن صرافی مطمئن نباشید، این احتمال وجود دارد که صاحبان صرافی هر وقت بخواهند کل داراییهای شما را بردارند و بروند و پشت سرشان را هم نگاه نکنند!
مزایای تبدیل ارزهای دیجیتال در داخل کیف پول نسبت به صرافیها بخاطر وجود چنین مشکلاتی بود که کیف پول ها امکان تبدیل ارزهای دیجیتال در داخل کیف پول را به قابلیت های خود اضافه کردند. نگهداری ارزهای دیجیتال در داخل کیف پول های معتبر، هم امنیت بیشتری نسبت به صرافیها دارد و هم مالکیت شما بر روی داراییهایتان بسیار بیشتر از صرافیهاست.
تنها چیزی که میتواند ثابت کند شما صاحب یک ارز دیجیتال هستید، کلید خصوصی است. وقتی شما داراییهایتان را در صرافی نگه میدارید، هیچ کلید خصوصی در اختیار شما قرار نمیگیرد.
یعنی صرافی معمولا تمام داراییهای کاربرانش را در یک یا چند کیف پول سرد و یک کیف پول گرم نگه میدارد و کلید خصوصی کیف پولها را هم فقط صاحبان صرافی دارند. اما در مورد اکثر کیف پول های دسکتاپ و موبایل اینطور نیست.
یعنی در بیشتر این کیف پول ها، کلید خصوصی داراییها در اختیار خود کاربران قرار میگیرد که این امتیاز ویژهی کیف پول ها نسبت به صرافیهاست.
اگر شما هم جزء معاملهگرانی هستید که ترجیح میدهید داراییهای خود را در یکی از کیف پول های معتبر نگه دارید و در صورت نیاز به تبدیل آنها نیز، این کار را در داخل کیف پول خود انجام دهید، با ما همراه باشید.
معایب تبدیل ارزهای دیجیتال در داخل کیف پول نسبت به صرافیها لازم است بدانید تبدیل ارزها در داخل کیف پول معایبی هم نسبت به صرافی ها دارد. به چند مورد از مهمترین این معایب در اینجا اشاره میکنیم و سپس در ادامه مقاله هر کدام از آنها را با جزئیات مورد بررسی قرار میدهیم.
پرداخت کارمزد بالاتر نسبت به صرافی ها، پشتیبانی از تعداد ارزهای کمتر نسبت به صرافیها، خطرات استفاده از برخی پلتفرمها برای کاربران ایرانی، از جمله معایب استفاده از کیف پول ها به جای صرافیها برای تبدیل ارزها است.
کیف پول هایی با قابلیت تبدیل ارزهای دیجیتال برخی از کیف پول ها، علاوه بر امکان نگهداری ارزهای دیجیتال، قابلیت تبدیل ارزهای مختلف به هم را نیز ارائه میدهند، تا معاملهگران مجبور نباشند برای انجام معاملات و تبدیل ارزها، داراییهای خود را به صرافی منتقل کنند.
اگر قرار باشد کاربران داراییهای خود را به صرافی انتقال دهند، هم باید کارمزد این انتقال را پرداخت کنند و هم اینکه صرافیها پر ریسک ترین بستر برای نگهداری ارزهای دیجیتال هستند و با انجام این کار، باید ریسک بالای قرار دادن دارایی خود در صرافی را نیز به جان بخرند.
برخی از کیف پول های دسکتاپ و موبایل با همکاری صرافیهایی که میتوانند امکان تبدیل سریع ارزهای دیجیتال به هم را فراهم کنند، این قابلیت را در اختیار کاربران خود قرار میدهند.
از جمله معروفترین این کیف پول ها میتوان به کوینومی، اتمیک، جَکس و اکسودوس اشاره کرد.
اما دو کیف پول جَکس و اکسودوس هر دو برای کاربران ایرانی مسدود شدهاند و امکان استفاده از آنها با آیپی ایران وجود ندارد. بنابراین به بررسی جزئیتر کیف پول های کوینومی و اتمیک میپردازیم.
چنجلی و شیپ شیفت امکان تبدیل ارزهای دیجیتال مختلف به هم در کیف پول هایی مانند کوینومی و اتمیک معمولا توسط دو پلتفرم معروف چنجلی (Changelly) و شیپ شیفت (Shapeshift) انجام میشود.
چنجلی و شیپشیفت، به عنوان پلتفرمهایی که امکان تبدیل ارزهای دیجیتال به هم را به صورت لحظهای و آنی فراهم میکنند، شناخته میشوند.
اما یکی از مهمترین پارامترها در انتخاب کیف پول مناسب، همیشه مسئله امنیت آن بوده و از آنجایی که کیف پول کوینومی امنیت و محبوبیت بالاتری نسبت به اتمیک دارد، در ادامه به برررسی تبدیل ارزهای دیجیتال به هم در کیف پول کوینومی میپردازیم.
تبدیل ارزهای دیجیتال در کوینومی با استفاده از دو صرافی چنجلی و شیپ شیفت انجام میشودتبدیل ارزهای دیجیتال در کوینومی با استفاده از چنجلی و شیپ شیفت انجام میشود انواع نسخههای کیف پول کوینومی هم برای موبایل و هم کامپیوتر وجود دارد. نسخه موبایل این کیف پول هم برای اندروید و هم iOS و نسخه دسکتاپ آن نیز برای هر سه سیستم عامل ویندوز، لینوکس و مک در دسترس است.
اما نکته مهمی که درباره کار با این کیف پول باید به آن توجه کنید این است که معمولا زمانی که یک نسخه جدید از آن به روز رسانی شده و منتشر میشود نسخههای قبلی با مشکلاتی مواجه میشوند.
بنابراین اگر از این کیف پول ها استفاده میکنید، بهتر است که همیشه از آخرین نسخهای که برای آنها منتشر شده، استفاده کنید.
برای استفاده از قابلیت تبدیل ارزهای دیجیتال در داخل کیف پول کوینومی، دو راه وجود دارد:
قابلیت تبدیل ارزها توسط چنجلی قابلیت تبدیل ارزها توسط شیپ شیفت
17-شاخص RSI چیست و چگونه از آن در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
تازهواردان دنیای خرید و فروش ارزهای دیجیتال بیشتر اوقات در اولین نگاه به خطوط و شاخصهای عجیبوغریب نمودارها، سردرگم و کلافه میشوند. برای خود من هم داستان به همین صورت بود. در ابتدا این حوزه برای من گیجکننده به نظر میرسید و فهمیدن آن بسیار دشوار بود تا اینکه متوجه شدم ساختههای ذهنی من از دنیای ارزهای دیجیتال و تحلیل تکنیکال صحیح نبوده است.
برای اینکه این موضوع را اثبات کنم، برخی مفاهیم خرید و فروش ارز دیجیتال را که طی این مسیر یاد گرفتم، با شکستن به تعاریف و اجزای کوچکتر به شما توضیح خواهم داد. امیدوارم که بتوانم در این مطلب برخی از اسرار تریدینگ را برای شما فاش کنم. در ادامه یکی از مهمترین شاخصهای تکنیکال به نام قدرت نسبی (RSI) را توضیح داده و پس از آشنایی با آن، چند نکته طلایی برای به کار گیری آن در معاملاتتان را آموزش خواهیم داد.
وظیفه اصلی RSI این است که به شما درباره بیش از حد فروخته شدن یا بیش از حد خریده شدن یک دارایی ارزشمند اطلاع دهد. از هر پلتفرمی که برای دنبال کردن بازار استفاده میکنید، باید گزینهای جهت افزودن این شاخص به نمودارتان داشته باشید.
جهت اضافه کردن شاخص RSI به نمودار در تریدینگ ویو، باید از گزینه اندیکاتورها در بخش Built-ins آن را انتخاب کنید
دلایل زیادی وجود دارند که RSI را به یک تکیهگاه مطمئن برای تریدرها تبدیل کرده است. زمانی که RSI در حدود 70 درصد ماکزیمم مقدار خود قرار گیرد (یعنی در اعداد 70 به بالا) در منطقه اشباع خرید قرار میگیرد. یعنی اینکه دارایی بیش از حد خریداری شده و احتمال کاهش قیمت آن زیاد است.
زمانی که RSI در مقادیر کمتر از 30 قرار بگیرد، منطقه اشباع فروش را نشان خواهد داد. یعنی اینکه دارایی بیش از حد فروخته شده و زمان مناسبی برای خرید کردن به وجود آورده است.
این اعداد برای برخی تریدرها متفاوت است. مثلا عدهای از ترکیب 33 و 66 درصد استفاده میکنند، برخی معاملهگران نیز اعداد 20 و 80 درصد را به کار میگیرند. اما این کمترین چیزی است که از RSI میتوان دریافت کرد. ساده بود، نه؟ خب به همین سادگیها هم نیست و نباید بدون توجه از کنارش رد شویم.
شاخص RSI به شما کمک میکند تا درباره اینکه در قیمت خوبی اقدام به خرید کردهاید یا نه، قضاوت بهتری داشته باشید. اما این شاخص همه چیز را به شما نمیگوید. اینکه شاخص RSI در منطقه اشباع خرید یا اشباع فروش قرار گرفته باشد، الزماً به این معنا نیست که حتما صعود یا سقوط خواهد کرد. هیچ تضمینی دراین باره وجود ندارد.
نتایج شاخص قدرت نسبی باید با اندیکاتورهای دیگر ترکیب شود تا به شما کمک میکند، بازگشت روندهای محتمل را شناسایی کنید. ترید کردن بر اساس یک اندیکاتور تقریباً دیوانگی محض است. روش هوشمندانه آن است که مهارتهایتان را پیرامون چند اندیکاتور و اطلاعات مختلف گردآوری کنید تا به تصویر بزرگتری از آنچه در بازار میگذرد، دست یابید.
شاخص RSI تنها یکی از چند ابزاری است که میتواند به شما در پایش بازار کمک کند. استفاده از آن در استراتژیهایتان به فهمیدن نقاط مناسب خرید یا فروش کمک میکند. RSI روش فوقالعادهای است تا بدانید که آیا در زمان مناسبی وارد شدهاید یا قصد خارج شدن دارید.
تشریح با یک مثال هرچند شاخص RSI را میتوان در هر بازاری از بازار سهام گرفته تا بازار مبادلات ارز خارجی استفاده کرد، اما برای توضیح استفاده آن از یک مثال استفاده میکنیم. با آغاز روند صعودی بازار ارزهای دیجیتال، بهتر است یکی از توکنها را برای نمایش چگونگی کار کردن شاخص RSI انتخاب کنیم. بر اساس توییت یکی از تریدرهای توییتر که احترام زیادی برایش قائل هستم، توکن هایوترمینال (HVN) را برای آموزش شاخص RSI استفاده کردهام. بیایید به وضعیت نمودار نگاه جزئیتری بیاندازیم و شرایط این توکن را ارزیابی کنیم. نمودار زیر قیمت جفتارز HVN در برابر BTC را برای بازه زمانی 5 روزه نمایش میدهد.
این نمودار تغییرات قیمت را به همراه حجم معاملات و شاخص RSI در زیر نمودار قیمت (نوسانگر نارنجی رنگ) نشان میدهد. بر اساس این نمودار در تایمفریم 5 دقیقهای، مقیاس سمت راست RSI که از 0 تا 100 درجهبندی شده، در بازه زمانی مذکور 4 بار به سطح اشباع خرید یا همان 70 رسیده است. رسیدن شاخص RSI به این سطح زمان مناسبی را برای فروش اعلام کرده است. در طرف مقابل شاخص قدرت نسبی 2 بار به منطقه اشباع فروش یا همان 30 رسیده که در واقع زمان مناسبی را در این مواقع برای خرید کردن نشان داده است.
عملکرد شاخص RSI تا چه اندازه درست بود؟ در تاریخ 4 آوریل شاخص RSI تا حدود 20 درصد نیز پایین آمد که یک سیگنال قوی از فروش بیش از حد این توکن را نشان میدهد. این باعث شد تا موقعیت مناسبی برای خرید این توکن در آن زمان به وجود آید. سیگنال دیگری که از این شاخص میشد گرفت، در تاریخ 7 آوریل و با رسیدن آن به حدود 75 درصد بود. در این حالت، توکن HVN وارد شرایط اشباع خرید شده بود اما چند ساعت بعدی را مشغول تثبیت قیمت و حرکات افقی شد.
هر چند پس از گذشت چند ساعت (حدود 6 ساعت)، ریزش قیمت اتفاق افتاد. در این نمودار شاخص RSI روش مناسبی برای اعلام نقاط خرید و فروش بود.
با این حال RSI به تنهایی یک اندیکاتور کاملا مطمئن نیست و نباید به تنهایی بر اساس آن اقدام به خرید و فروش کرد. مانند تمامی تریدرهای تشنه اطلاعات دیگر، شاید شما هم هماکنون علاقهمند شده باشید تا درباره این توکن تحقیقات بیشتری انجام دهید و وضعیت آن را بسنجید.
در این مورد خاص با بررسی رویدادهای مربوط به HVN میتوان به همکاری آن با یک باشگاه بسکتبال و مهمتر از همه ایجاد میزهای فرا بورس در چند روز گذشته اشاره کرد.
استفاده از تحلیل فاندامنتال قطعا به کارتان خواهد آمد، اما استفاده از شاخص RSI به صورتهای دیگر نیز امکانپذیر است. این شاخص به شما کمک خواهد کرد تا به نوعی از «حرارت» دارایی که دارید، با خبر شوید.
در ادامه سه کاربرد دیگر از این شاخص را که شما را در استفاده از آن به یک حرفهای تبدیل میکند، معرفی خواهیم کرد:
1. واگرایی RSI همانطور که بحث شد، رویکرد خرید در مواقعی که یک توکن یا دارایی بیش از حد فروخته شده و همچنین فروش در مواقعی که بیش از حد خریداری شده، به نظر مناسب میرسد. اما از آنجا که طبیعت بازارهای مالی میتواند به یک باره پرنوسان شود، به احتمال زیاد این سیگنالها نیز قدرت و اعتبار خود را در این شرایط از دست میدهند.
روشی به نام پیدا کردن «واگرایی» (Divergence) وجود دارد که به شما در این راه کمک میکند. همانطور که از نام خود عبارت نیز برمیآید، واگرایی شاخص RSI به معنی دنبال نکردن شرایط بازار است.
واگرایی زمانی به دردتان میخورد که روند RSI در جهت مخالف حرکت قیمتها باشد. در این حالت فرصت بالقوهای برای تغییر روند در قیمتها میتواند پدیدار شود. استفاده از واگراییها نیازمند آن است که حداقل یکی از فرازها یا نشیبهای به وجود آمده در RSI در منطقه اشباع خرید یا اشباع فروش قرار گیرد.
واگرایی در صورتی تشکیل میشود که قلههای ایجاد شده در قیمت و RSI نسبت به قلههای قبلی خودشان در سطوحی بالاتر یا پایینتر قرار گیرند.
برای مثال همانطور که در نمودار نئو که مربوط به اواخر ماه نوامبر سال گذشته است دیده میشود، بین RSI و قیمت یک واگرایی مشاهده میشود. قیمت در این نمودار کف پایینتری را ثبت کرده است اما قدرت فروشندگان به حدی نبوده که شاخص RSI کف پایینتری ثبت کند. از این جهت خط روندی که از هر کدام یک به دست آمده بر خلاف جهت دیگری است. پس از یک حرکت افقی چند روزه، قیمتها افزایش پیدا کرده و واگرایی تایید شده است. از واگرایی در بازار صعودی برای پیدا کردن نقطه احتمالی فروش نیز میتوان استفاده کرد.
تقاطع خط میانی در حقیقت شاخص RSI قدرت خریداران و فروشندگان را نسبت به هم میسنجد. نقاط اکسترمم (بیشینه و کمینه) تنها نقاطی نیستند که با پیدا کردن روند در خرید و فروش به شما کمک کنند. خرید کردن در مواقعی که RSI به شدت پایین است و یا فروختن در مواقعی که RSI به شدت بالاست، تنها کاربرد این شاخص نیست.
در این زمان بهتر است که توجه خود را به محدوده وسط نوسانگر یعنی حدود 40 تا 60 جلب کنید. در این محدوده نیز میتوان نزاع بین خریداران و فروشندگان را مشاهده کرد. چرا RSI را برای زمانی که از خط 50 عبور میکند، مورد استفاده قرار ندهیم؟ یک مثال از این کاربرد RSI در زیر آمده است:
همانطور که در نمودار نیز مشخص شده، عبور RSI از خط 50 به سمت بالا، در 5 آوریل اتفاق افتاد. پس از آن قیمت تا 12 ساعت حرکت افقی از خود نشان داده و سپس به سمت اهداف بالاتر اوج گرفت. آیا یک ارتباط همیشگی بین خط 50 از شاخص RSI و قیمت وجود دارد؟ نه، اما میتوان از این کاربرد قدرتمند RSI هم در تحلیلهای خود استفاده کرد.
تغییر پارامترها به 20 و 80 معاملهگران همیشه به دنبال آن هستند که سیگنالهای واضح و مشخصی از نمودارها و شاخصها دریافت کنند. یکی از اقداماتی که در جهت افزایش کیفیت تحلیلها صورت میگیرد، تغییر پارامترهای شاخص RSI و تبدیل سطوح 30 و 70 به سطوح 20 و 80 است.
هر چند با انجام این کار برخی از فرصتهای خرید یا فروش را از دست میدهید (چرا که پارامترهای شما سختگیرانهتر عمل میکنند)، اما سیگنالهایی که از اندیکاتور دریافت میشوند ضریب اطمینان بالایی خواهند داشت.
به همان مثال قبلی توکن HVN برگردیم. در تاریخ 4 آوریل شاخص RSI به زیر 20 سقوط کرد. در آن زمان حرکات قیمت پیش از افزایش یافتن برای مدتی به صورت افقی دنبال شد. این نمودار مثال خوبی از سیگنالهای قابل اطمینانتر RSI زیر 20 است.
اگر اندکی شانس بیاورید، تحلیلتان هم جواب خواهد داد. استفاده از اندیکاتور قدرت نسبی حین خرید و فروش، استراتژیهایتان را قدرتمندتر میسازد. خبر خوب این است که میتوانید این روش را در هر بازار (نه فقط بازار ارزهای دیجیتال) به کار گیرید.
فراموش نکنید که امتحان کردن و آزمودن ابزارهای مختلف، بهترین راه برای افزایش مهارتهایتان در تحلیل بازارهای مالی است.
اگر شما نیز به طریق دیگری از این ابزار تحلیل استفاده میکنید، آن را در دیدگاهها با کاربران دیگر به اشتراک بگذارید.
18-چگونه از نوسانگر مهیب برای یافتن سیگنال خرید و فروش استفاده کنیم؟
ابزارهای معاملهگری اندکی در تحلیل تکنیکال وجود دارند که استفاده از آنها به اندازه نوسانگر مهیب (Awesome Oscillator) ساده و کاربردی باشد. این اندیکاتور که توسط بیل ویلیامز، معاملهگر آمریکایی، ساخته شده و نوسانگر مهیب (به معنی فوقالعاده نیز هست) نام گرفته، یک شاخص شتاب حرکتی است که تغییر روندهای ناگهانی را از دست نمیدهد.
این اندیکاتور دادههای خود را بر روی یک هیستوگرام نمایش میدهد که مانند هیستوگرام شاخص MACD عمل میکند. سادهترین هشدار خرید و فروشی که از سمت این شاخص میتوان دریافت کرد، به زمانی مربوط میشود که شاخص از خط صفر (خنثی) رو به بالا یا پایین عبور میکند.
اما این تنها یکی از چندین کاربرد این اندیکاتور است. از جمله کاربردهای دیگر نوسانگر مهیب میتوان به دنبال کردن شتاب حرکت قیمت بر روی هیستوگرام اشاره کرد که هر تغییر آنی را نمایش میدهد.
فرمول نوسانگر مهیب
نوسانگر مهیب از تفاضل میان میانگین ساده متحرک با دوره 34 و میانگین ساده متحرک با دوره 5 تشیل شده که با استفاده از قیمت متوسط (میانگین بالاترین و پایینترین قیمت) محاسبه میشود.
این شاخص برای نمودارهای با دوره زمانی هفتگی و روزانه، علیالخصوص در بازار ارزهای دیجیتال نتایج مثبتی دارد.
نوسانگر مهیب – نمودار هفتگی الگوهای بر روی هیستوگرام را میتوان در دو شکل قابل تفکیک از هم به نامهای نعلبکی (saucer) و قلههای دوقلو (Twin Peaks) تقسیم کرد.
الگوی نعلبکی زمانی اتفاق میافتد که میلههای هیستوگرام بر روی خط صفر قرار بگیرند. سیگنال نعلبکی زمانی که سه میله پشت سر هم بر روی عدد صفر به گونهای تشکیل شوند که دوتای اولی قرمز (دومی کوچکتر از اولی) و سومین میله به صورت سبز و بزرگتر از میله قبلی شکل گیرد.نوسانگر مهیب - نمودار هفتگی بیت کوین
برای نمونه همانطور که در نمودار هفتگی بیت کوین نیز نشان داده شده، در تاریخ 17 جولای این الگو شروع و در تاریخ 31 با بسته شدن میله سبزرنگ، الگوی نعلبکی سیگنال خرید داد. قیمت بیت کوین در همین زمان از 3,200 دلار شروع شد و طی دوره زمانی 5 ماهه به 20,000 دلار رسید.
الگوی قله دوقلو از دیگر کاربردهای این نوسانگر در نمایش سیگنال خرید است. این الگو زمانی اتفاق میافتد که دو قله زیر خط صفر تشکیل شوند و قله دوم ارتفاع کمتری نسبت به قله اول داشته باشد.
نمونهای از وقوع این الگو بر روی نمودار هفتگی بیت کوین به تاریخ 17 دسامبر 2018 برمیگردد که عملا پایان بازار نزولی را علامت داد. قله قبل از آن نیز در تاریخ 9 جولای تشکیل شده بود.
همین الگو را میتوان بالای خط صفر نیز با مفهوم علامتی برای فروش استفاده کرد؛ بطوریکه اگر ارتفاع قله دوم کوتاهتر از قله اول باشد، کاهش قدرت خریداران را از آن استنباط کرد.
کاربرد دیگری که در ابتدای مطلب نیز به آن اشاره شد، عبور رو به بالا یا رو به پایین از خط صفر است. در صورتی که عبور رو به بالا اتفاق بیافتد علامتی برای خرید و اگر رو به پایین باشد، علامتی برای فروش است.
در حالیکه این اندیکاتور پایان بازار نزولی را درست پیشبینی کرد، در تخمین آغاز روند صعودی سال 2019 نیز موفق عمل کرد و در تاریخ 22 آوریل 2019 با ثبت اولین میله سبز بالای خط صفر، آن را علامت داد.
معاملهگران میتوانند از این ابزار تکنیکال برای تایید اینکه بازاری که واردش میشوند، خطر ریزش هرچه بیشتر را به همراه نداشته باشد استفاده کنند.
در حالی که گروهی از تریدرها به وجود چندین اندیکاتور بر روی نمودارهایشان و پیچیده کردن کار علاقه دارند، برخی دیگر از آنها روشهای سادهای مانند نوسانگیر مهیب را ترجیح میدهند.
19-نوسان گیری از ارزهای دیجیتال چگونه انجام میشود؟
تریدرها در بازارهای مالی بر اساس اهداف مالی و زمانی که صرف نمودارها و تحلیل بازار میکنند، به چند دسته تقسیم میشوند. از معاملهگرانی که خرید و فروش خود را به صورت فوری و در عرض چند دقیقه انجام میدهند گرفته تا آنهایی که چند هفته و ماه را برای یک معامله اختصاص میدهند.
معاملهگرانی که در بازههای زمانی کوتاهمدت خرید و فروش میکنند، نوسانات بازار برای آنها اهمیت بیشتری دارد. این تریدرها تلاش میکنند تا با شناسایی نقاط خرید و فروش، از نوسانها نهایت استفاده را ببرند.
به دلیل ریسک بالای نوسانگیری در بازار پرنوسانی مانند بازار ارزهای دیجیتال، معاملهگر با استفاده از توقف حدضرر میتواند در صورتی که قیمت بر خلاف روند مورد انتظارش پیش رفت، خود را در برابر ریزشهای احتمالی محافظت کند. یا اینکه با روشهایی مانند خرید پلهای در قیمتهای پایینتر، میانگین قیمت خرید خود را پایینتر بیاورد تا در صورت رشد قیمت سریعتر از قبل سرمایه اولیه خود را بازیابد.
روشهای نوسان گیری از ارزهای دیجیتال معاملهگری نوسانی یا سووینگ یکی از شیوههای معاملهگری است که با تشخیص کفها و سقفهای نسبی، خرید و فروش خود را انجام میدهند. معاملهگران نوسانی همانند تریدرهای روزانه نیاز ندارند تا ساعات متمادی را به نمودارها خیره شوند و معاملات آنها ممکن است از چند روز تا هفته طول هم بکشد. این تریدرها با مبنا قراردادن تحلیل تکنیکال و گاهی اوقات هم تحلیل فاندامنتال، ارز دیجیتال مورد نظر خود را از نظر نوسانات احتمالی در آینده نزدیک بررسی میکنند.
محدودههای ثابت نوسان را تشخیص دهید گیر افتادن در جعبه - استراتژی مناسب برای سود بردن در بازارهای رنج
از این استراتژی میتوان زمانی که بازار به حالت رنج (افقی) درآمده، استفاده کرد. در این وضعیت قیمت بین دو سطح حمایت و مقاومت افقی که مانند یک جعبه است، به تله افتاده و بین آن دو نوسان میکند.
کاری که معاملهگر در چنین شرایطی باید انجام دهد، قرار دادن سفارش خرید در نزدیکی سطح حمایتی و فروختن در نزدیکی سطح مقاومت است. البته بهتر است که تریدرها حریص نباشند و برای احتیاط کار اهداف فروش خود را 1 یا 2 درصد پایینتر از خطوط مقاومت قرار دهند.
البته توجه داشتن به تنظیم حد ضرر مناسب و طول سایههای کندلها در نزدیکی مقاومتها و حمایتها که شکست موفق یا ناموفق آنها را نشان میدهد، از نکات دیگری است که یک تریدر باید به آنها توجه کند.
نکته حرفهای: سطوح مقاومت معمولا به شکل یک خط ایجاد نمیشوند و در واقع یک محدوده را در بر میگیرند. این محدود اغلب سایه یا میله کندلها را شامل میشود. معاملهگران ریسکپذیرتر میتوانند برای سود بیشتر، بخشی از سفارش فروش خود را (برای مثال 50 درصد) در قیمتی پایینتر از محدوده مقاومت و بخش دیگر را در قسمتی که سایه کندلها قرار دارد، ثبت کنند.
از میانگین متحرک کمک بگیرید یکی از شاخصهایی که در بازارهای رونددار به کمک معاملهگران میآید، شاخص میانگین متحرک (MA) است. یکی از کاربردهای اصلی این شاخص ایفای نقش حمایت و مقاومت متحرک است که در روندهای صعودی جلوی ریزش را بگیرد و در روندهای نزولی در برابر رشد قیمت ایستادگی کند.
برای استفاده از این استراتژی، زمانی که قیمت به نزدیکی خطوط میانگین متحرک میرسد و درصدد برخاستن از آن برمیآید باید خرید کرد. نقطه فروش نیز هنگامی است که خط میانگین متحرک در جهت رو به پایین میشکند.
معاملهگران برای شاخص MA میتوانند از دورههای زمانی متداول 5، 10، 20، 50، 100 و 200 و یا اعداد فیبوناچی 5، 8، 13، 21، 55 استفاده کرده تا خطی که قیمت به آن واکنش نشان داده را شناسایی کنند.
از اندیکاتورها به عنوان یار کمکی استفاده کنید برخی از اندیکاتورها مانند باند بولینگر (Bollinger Bands) محدوده متحرکی را برای نوسان قیمت مشخص میکنند. این شاخص که بیشترین کارایی خود را در بازارهای رنج و بدون روند نشان میدهد، یک سطح حمایتی و یک سطح مقاومتی برای معاملهگران با استفاده از فرمول میانگین متحرک ترسیم میکند.
سادهترین استفادهای که از این شاخص میتوان داشت، خریدن هنگام رسیدن قیمت به کف محدوده و فروختن هنگام رسیدن به سقف آن است. البته در بازارهای روند دار نباید برخلاف روند از موقعیتهای شناسایی شده توسط این اندیکاتور استفاده کرد، چرا که درصد خطای بالایی دارد.
تحلیل فاندامنتال را فراموش نکنید نقش اخبار و رویداد مربوط به ارزهای دیجیتال را در قیمت آنها دست کم نگیرید. برای نمونه خبر اضافه شدن به صرافیهای معتبر، هاردفورکی که چند هفته بعد اتفاق خواهد افتاد و یا نصف شدن پاداش استخراج (هاوینگ) میتوانند بر روی قیمت تاثیرگذار باشند. تریدرها با در نظر گرفتن این رویدادها، اقدام به پیشخرید ارزهای دیجیتال میکنند و تقاضا را برای خرید آن بالا میبرند.
چند توصیه مهم احساسات یک تریدر بزرگترین دشمن او در هنگام معامله کردن است
نوسانات بالای ارزهای دیجیتال و غلبه احساسات بر معاملهگران، معمولا بیشتر اوقات نقشههای ریخته شده را خراب میکنند. برای آشنایی با اشتباهاتی که تریدرها در بدو ورود به این بازار مرتکب میشوند، توصیه میکنیم مقالههای «۷ اشتباه مرگبار در ترید ارزهای دیجیتال» و «۹ اشتباه رایج تریدرهای تازه کار ارز دیجیتال» را مطالعه کنید. در ادامه برخی از توصیههایی که نوسانگیرها باید آنها را به خاطر بسپارند را گوشزد میکنیم.
از استاپلاس یا حدضرر استفاده کنید هر تریدری که فکرش را بکنید، احتمال دارد تحلیلش اشتباه از آب درآید. برای همین هم همیشه باید آماده سناریویی باشید که از اتفاق افتادنش خوشحال نمیشوید. قابلیت حدضرر این اطمینان را به شما میدهد که معاملههایتان را کنترل شده پیش ببرید و دور پیروزی خود را حفظ کنید.
نمودارتان را با اندیکاتورها شلوغ نکنید بهترین تریدرهای بازار ارز دیجیتال معمولا از اندیکاتورهای ثابتی برای تحلیل نمودارهایشان استفاده میکنند. برخی از آنها اندیکاتور مکدی را به همراه RSI به کار میگیرند و برخی دیگر تنها از ایچیموکو یا میانگینهای متحرک استفاده میکنند. اندیکاتورها میتوانند تایید اضافهای برای انجام دادن یا ندادن یک معامله باشند، اما نمیتوان به تنهایی بر روی آنها اتکا کرد. برای نمونه نمیتوانید بیت کوینهایتان را تنها به این دلیل که شاخص RSI بالای 70 قرار گرفته، بفروشید. اندیکاتورهایی که با آنها بیشتر احساس راحتی میکنید بشناسید و سعی کنید تنها از یک یا دو ابزار بیشتر استفاده نکنید.
از روند بیت کوین غافل نشوید بیت کوین به عنوان ارز دیجیتال شماره یک بازار که سهم زیادی از آن را در اختیار دارد، همواره بر روی قیمت سایر ارزهای دیجیتال تاثیرگذار بوده است. همبستگی میان بیت کوین و آلت کوینها، معاملهگران را وادار به دنبال کردن روند قیمت بیت کوین در زمانهایی که اقدام به معامله آلت کوینها میکنند، کرده است. این ارتبطا گاهی اوقات به این صورت است که با افزایش قیمت بیت کوین، قیمت سایر ارزهای دیجیتال هم افزایش مییابد، در برخی مواقع نیز مانند نیمه اول سال 2019 با افزایش و یا کاهش قیمت بیت کوین، ارزش سایر آلت کوینها در هر دو صورت کاهش مییافت.
از پولبکها برای وارد شدن به معاملات استفاده کنید پولبکها که در واقع آخرین تماس قیمت با خط روند نزولی پیش از آغاز روند صعودی تعریف میشوند، یکی از بهترین و امنترین نقاط برای وارد شدن به معاملات هستند. شکسته شدن خطوط مقاومت و خط روندهای نزولی معمولا با بسته شدن کندلها بر روی آن و حجم بالای معاملات تایید میشود. با این حال بیشتر مواقع قیمت دوباره به خط روند برمیگردد و فرصتی تازه برای ورود خریداران جدید به بازار فراهم میشود.
20-اوج قیمت (All Time High) چه اهمیتی در تحلیل قیمت ها دارد؟
اوج قیمت به زمانی گفته میشود که یک دارایی (سهام، املاک یا یک ارز دیجیتال) به بالاترین ارزشش در تاریخ خود میرسد. رسیدن به اوج قیمت معمولا با یک اصلاح و سقوط بسیار شدید همراه است.
برای اتخاذ تصمیمات مناسب در بازارهای مختلف، شناخت بازار و توانایی فهم رفتارهای آن امری ضروری است. اشتباه نکنید، فهم رفتارهای بازار مثل گرفتن فال و امثال اینها نیست، بلکه مثل آن است که پیش از آنکه صبح منزل را ترک کنید، وضعیت آب و هوا را بررسی نمایید. برای سرمایهگذاریهای معقول، باید بتوانید رفتار بازار را بفهمید و این در حالی است که بیشتر این رفتارها به اوضاع جهان نیز مرتبطاند. بازارها در انزوا عمل نمیکنند، بلکه نسبت به دیگر بازارها، محصولات و نیازهای مصرفکنندگان عکسالعمل نشان میدهند.
بهعلاوه، از آن جهت که از بیشتر جهات استراتژیهای سرمایهگذاری مانند پوشیدن لباس مناسب برای آب و هوای مخلتف است، توانایی گمانهزنی، نقشی اساسی را در این حوزه ایفا میکند. از این توانایی برای تعیین افزایش ارزش یک سرمایهگذاری در طول زمان استفاده میشود. تمام سرمایهگذاریها نیازمند گمانهزنیاند، حتی سرمایهگذاری در املاک نیز نیازمند این کار است. بسیاری بر این عقیدهاند که سرمایهگذاری در حوزه املاک نسبت به دیگر سرمایهگذاریها از امنیت بیشتری برخوردار است، اما این قبیل سرمایهگذاریها نیز بر پایه این ایده انجام میشوند که دارایی مورد نظر اگر ارزشش بالا نرود، حداقل ضرر ندهد.
اوج قیمت (All Time High) چیست و چه اهمیتی دارد؟ اوج قیمت یک دارایی یکی از ابزارهای گمانه زنی است که با بررسی آن میتوانیم ظرفیت رشد یک دارایی یا ریسک سقوط آن را بهتر تخمین بزنیم. روی کاغذ و از نظر تئوری، هر چقدر یک دارایی از اوج قیمت خود فاصله داشته باشد، پتانسیل بیشتری برای رشد دارد و همچنین هر چقدر از اوج قیمت قبلی خود فاصله بگیرد و اوجهای قیمت جدید را فتح کند، ریسک سقوط افزایش مییابد.
البته همانطور که گفتیم موارد بالا فقط تئوری و قاعده هستند و در عمل ممکن است یک سری شرایط خاص قواعد را به هم بزند. مثلا در سال 2018، بیش از 90 درصد آلتکوینها (ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین) در اثر هیجانات کاذب سرمایهگذاران، به اوج قیمت خود رسیدند اما پس از آن سقوط بسیار شدیدی گریبانشان را گرفت. به عقیده تحلیلگران، خیلی از آلت کوینها شاید دیگر هرگز اوج قیمت خود را نبینند.
اوج قیمت یک شمشیر دولبه است، عدهای را ثروتمند میکند و عدهای را به خاک سیاه مینشاند. پس از رسیدن یک دارایی به اوج قیمت خود، کاهش قیمت امری غیر قابل اجتناب است. آن دسته از افراد که دارایی مورد نظر را در بالاترین قیمت خریداری کرده باشند، متضرر خواهند شد.
اوج قیمت (All Time High) چیست و چه اهمیتی دارد؟ معمولا وقتی یک دارایی رکورد اوج قیمت خود را میشکند، تا مدتی همینطور به رکورد شکنی ادامه میدهد و سرانجام زمان سقوط بزرگ فرا میرسد. منظور ما از سقوط بزرگ در هر بازار و هر زمانبندی میتواند متفاوت باشد. مثلا در بازار سهام شاید 40 درصد سقوط در یک سال، بسیار وحشتناک باشد اما در بازار بیت کوین معمولا تا 90 درصد هم شاهد سقوط هستیم.
1- رشد غیرقابل باور در مدتی کوتاه – شیب نمودار بسیار عمودی قیمت بیت کوین در سال 2017، پس از چندین بار رکوردشکنی در عرض یک ماه از حدود 7,000 دلار به 20,000 دلار رسید، در حالی که کاربرد پذیری بیت کوین در آن زمان بسیار پایین بود. شیب نمودارها خود گویای رشد غیرعادی قیمت بیت کوین بودند و چنین رشدی به جز هیجانات کاذب و دستکاری، دلیل دیگری نداشت.
2- قیمت روانی معمولا بیت کوین و هر دارایی دیگری دارای یک قیمت روانی است که وقتی به آن میرسد، فروش گسترده را آغاز میکند. قیمت 20,000 دلار هم برای بیت کوین یک قیمت روانی بود که با رسیدن به آن، رکوردشکنی متوقف شد. احساسات در بازار نقش اساسی دارند.
3- شبکه، کارمزدها یکی از مواردی که توقف اوج قیمت را در ارزهای دیجیتال نشان میدهد، وضعیت شبکه یک ارز دیجیتال است. در سال 2017 که قیمت بیت کوین در اوج خود قرار داشت، کارمزد تراکنشها به 50 دلار برای هر تراکنش هم رسید و تعداد تراکنشهای تایید نشده تا حد بسیار وحشتناکی افزایش یافت. این وضعیت باعث ناامیدی در مورد آینده یک ارز دیجیتال میشود. همین مورد در اتریوم هم رخ داد زمانی که فعالیتهای انجام شده روی کریپتوکیتیز (CryptoKitties) شبکه اتریوم را به شدت کند کرد. این اتفاق در اتریوم یک بار دیگر در زمان عرضه استوس (Staus) رخ داده بود.
21-نمودار عمق بازار چه کاربردی در ارز های دیجیتال دارد؟
نمودار عمق بازار به زبان ساده میتواند میزان عرضه و تقاضای موجود در بازار را در قیمتهای مختلف به ما نشان دهد. به عبارت دیگر عمق بازار عبارت است از مقدار سفارشهای ثبت شده برای خرید یا فروش یک دارایی در قیمتهای مختلف. استفاده از این روش میتواند دید خوبی نسبت به سطوح احتمالی عرضه و تقاضا یه به بیان دیگر، حمایت و مقاومتها، به همراه نحوه واکنش خریداران و فروشندگان نسبت به آنها ارائه دهد.
در زمان نگارش این مقاله که قیمت بیت کوین در محدوده 8 تا 9 هزار دلار در حال نوسان است، با استفاده از نمودار عمق بازار یا «Market Depth» میتوانیم بفهمیم، در قیمتهای بالاتر از 9 هزار دلار چه مقدار سفارش فروش وجود دارد و یا در قیمتهای زیر 8 هزار دلار، توزیع سفارشات خرید ثبت شده به چه صورت است.
برای روشنتر شدن موضوع، مثال زیر را در نظر بگیرید:
با نزدیک شدن به ماههای سرد سال میتوان پیشبینی کرد میزان تقاضا برای انرژیهای گرمایشی افزایش مییابد. سرمایهگذاران بازار بورس ایران که از میزان تقاضا برای این انرژیها آگاه هستند، با دانستن میزان عرضه و تقاضایی که برای آنها در ماههای سرد سال صورت خواهد گرفت، پیشبینیهای تقریبی در رابطه با قیمت این انرژیها انجام داده و بنابراین در بازار بورس ایران بر روی آنها سرمایهگذاری میکنند.
بازار ارزهای دیجیتال نیز به همین صورت است. با این تفاوت که در این بازار با دسترسی داشتن به عمق بازار که میزان سفارشات ثبت شده، چه برای خرید و چه برای فروش را نشان میدهد، میتوان به پیشبینی دقیقتری نسبت به قیمت این ارزها در آینده دست یافت.
بازار عمیق (Deep Market) با توجه به تعاریفی که برای عمق بازار مطرح شد، بازار عمیق به بازاری گفته میشود که در آن خرید و فروش به آسانی انجام میشود و مدت زمانی که لازم است منتظر بمانیم تا خرید یا فروش ما انجام شود، کوتاه است.
به بیان دیگر در بازار عمیق، ورود یا خروج سرمایه به بازار نمیتواند تاثیر زیادی بر روی قیمت داشته باشد، زیرا به همان میزان که سفارشات خرید ثبت میشود، فروشنده نیز در بازار حضور دارد و سفارشات فروش هم ثبت شده است که به معنی نقدینگی بالای بازار است. به طور کلی در بازار عمیق، نقدینگی بالاست و قیمت روند منطقیتری را در پیش میگیرد بطوریکه نهنگها نمیتوانند تاثیر زیادی بر روی بازار داشته باشند.
اگر نمودار عمق بازار مربوط به جفت ارزهای مختلف را باهم مقایسه کنیم، مشاهده میکنیم که بین منحنی سبز رنگ که نشانه سفارشات خرید و منحنی قرمز که نشانه سفارشات فروش انجام نشده است، در جفت ارزهای مختلف فاصلههای متفاوتی وجود دارد که بر حسب درصد نشان داده شده است. این درصد، اختلاف بین قیمت نزدیکترین سفارشهای خرید و فروش را نسبت به آخرین قیمت بازار نشان میدهد. در واقع این شکاف فاصله بین بالاترین قیمت خرید و پایینترین قیمت فروش را نشان میدهد. هرچه این شکاف بین قیمت خرید و فروش کمتر باشد بیانگر این است که آن ارز به قیمتی اصلی خود نزدیکتر است و هزینههای معاملاتی آن کمتر و نقدینگی آن نیز بیشتر است.
دستکاری عمق بازار توسط نهنگها نکتهای که نباید از آن غافل شد این است که امکان لغو کردن سفارشات خرید و فروش در همه صرافیهای ارز دیجیتال وجود دارد و به همین دلیل برخی از سرمایهگذاران بزرگ بازار که به آنها نهنگهای بازار میگویند، اقدام به ثبت سفارش با حجم بالا در یک قیمت مشخص و سپس لغو آن میکنند.
مثلا فرض کنید قیمت فعلی بیت کوین 8 هزار دلار است، یکی از نهنگهای بازار اقدام به ثبت سفارش خرید 20,000 واحد بیت کوین در قیمت 7 هزار دلار کرده که از این طریق یک بازی روانی در بازار ایجاد کرده و این حدس را برای سرمایهگذاران دیگر به همراه خواهد داشت که در قیمت 7 هزار دلار تقاضا برای خرید بیت کوین زیاد است و یک دیوار خرید در این قیمت ایجاد میشود. تشکیل دیوار خرید در قیمتی خاص، سبب به وجود آمدن این تفکر در بازار میشود که قیمت پایینتر از آن نمیآید.
بنابراین سرمایهگذاران خرد نیز اقدام به ثبت سفارش خرید در قیمتهای نزدیک 7 هزار دلار میکنند و در نهایت بازار در جهتی که نهنگها میخواهند، هدایت میشود.
علاوه بر این، سفارشات استاپ لیمیت در صرافیها این امکان را فراهم کرده که بتوان در قیمتهایی بالاتر از قیمت فعلی سفارش خرید قرار داد. مثلا زمانی که قیمت بیت کوین 8 هزار دلار است، میتوان سفارش خریدی قرار داد که به محض رسیدن قیمت به بیشتر از 9 هزار دلار، سفارش خرید انجام شود.
اما سفارشهای استاپ لیمیت در نمودار عمق بازار قابل مشاهده نیست. هرچند سفارشات استاپ لیمیت، ممکن است برای دستکاری بازار توسط نهنگها قرار داده شود، اما دسترسی نداشتن به آنها در نمودار عمق بازار، معاملهگران را از بخش مهمی از اطلاعات محروم میکند. با نگاهی به نمودار عمق بازار میتوان متوجه شد که این نمودار فقط سفارشات محدود، یعنی سفارشات خریدی که از قیمت خرید فعلی پایینتر هستند و سفارشات فروشی که از قیمت فروش فعلی بالاترند را نشان میدهد و معاملهگران با این نمودار عملا به بخش مهمی از سفارشات فروش و خرید ثبت شده دسترسی ندارند.
دیوار خرید و دیوار فروش در نمودار عمق بازار یک جفت ارز، در سمت چپ نمودار (بخش سبز) سفارشات خریدی وجود دارند که توسط خریداران قرار داده شده است. اگر به عنوان مثال جفت ارز بیت کوین تتر (BTC/USDT) را در نظر بگیریم، در سمت چپ نمودار که با رنگ سبز مشخص شده سفارشات خرید بیت کوین نشان داده شده و در سمت راست نمودار، سفارشات فروش بیت کوین ثبت شده است.
سفارشات خرید بیت کوین که در نمودار عمق بازار با رنگ سبز، مشخص شده است، آنهایی هستند که چون در قیمتی پایینتر از قیمت فعلی بیت کوین ثبت شدهاند، فروشندهای حاضر به فروش بیت کوینهای خود با قیمت پیشنهادی آنها نشده و به همین دلیل سفارش آنها به صورت باز یا انجام نشده باقی مانده است.
سفارشات فروش بیت کوین نیز به همین صورت است، یعنی چون فروشندگان، سفارش فروش بیت کوینهای خود را در قیمتی بالاتر از قیمت بازار ثبت کردهاند، هنوز خریداری پیدا نشده که حاضر باشد بیت کوینهای آنها را با قیمت پیشنهادیشان بخرد و بنابراین سفارش آنها در حالت باز یا انجام نشده باقی مانده است.
در نمودار عمق بازار که یک طرف سفارشات خرید و در طرف دیگر سفارشات فروش انجام نشده را داریم، دو مفهوم به نامهای دیوارهای سبز و قرمز یا دیوارهای خرید و فروش نیز وجود دارند.
دیوار سبز رنگ یا دیوار خرید در نمودار عمق بازار زمانی اتفاق میافتد که حجم سفارشات خرید بسیار بیشتر از سفارشات فروش باشد. بیشتر بودن سفارشات خرید نسبت به سفارشات فروش به زبان ساده به معنای بیشتر بودن تقاضا نسبت به عرضه است.
همانطور که در شکل بالا معلوم است، در نزدیکترین سفارشات خرید و فروش ثبت شده با قیمت فعلی، تعداد سفارشات فروش ثبت شده تقریبا دو برابر سفارشات خرید است، بنابراین میتوان گفت که در این قیمت، دیوار فروش ایجاد شده منجر به نزولی شدن قیمت در کوتاهمدت میشود.
به عبارت دیگر، حجم زیاد سفارشات خرید در یک قیمت را میتوان هم ارز و هم معنی سطح حمایتی در آن قیمت دانست و حجم زیاد سفارشات فروش در یک قیمت را نیز برابر با سطح مقاومتی.
نکتهای که در تشخیص دیوارهای خرید و فروش باید به آن توجه کرد این است که دیوارها فقط زمانی معتبر هستند و میتوان به آنها اعتماد کرد که به صورت تدریجی افزایش یافته باشند. افزایش ناگهانی سفارش خرید یا فروش در قیمتی که با قیمت سفارشات قبلی و بعدی خود فاصله زیادی دارد میتواند سرنخی باشد از اینکه آن سفارش توسط یک نهنگ و برای گمراه کردن خرده معاملهگران بازار قرار داده شده است.
نمودار عمق بازار در صرافیهای مختلف دسترسی به نمودار عمق بازار در اکثر صرافیها امکانپذیر است. اما استفاده از این نمودار چیزی نیست که تحلیلگران بخواهند بر اساس آن تصمیم به خرید یا فروش بگیرند و معمولا از آن به عنوان یک ابزار کمکی استفاده میکنند که روند پیشبینی شده توسط آنها را تایید میکند.
محور افقی در نمودار عمق بازار نشاندهنده قیمتی است که در آن سفارش خرید یا فروش ثبت شده و محور عمودی، حجم سفارشات ثبت شده در آن قیمت را نشان میدهد.
در نمودار بالا که نمودار بیت کوین بر حسب تتر است، محور افقی سفارشات ثبت شده برای خرید یا فروش را بر حسب تتر و محور عمودی تعداد بیت کوینهای ثبت شده برای خرید یا فروش را در قیمتهای مختلف نشان میدهد.
همانطور که در شکل بالا واضح است، مقدار 22.4 بیت کوین، از قیمت 8,098 تا 8,105 دلار برای فروش قرار گرفتهاند.
همانطور که از شکل نمودار عمق بازار نیز مشخص است، یک نمودار تجمعی است. یعنی مقدار سفارشات در هر قیمت با مقدار سفارشات قبلی جمع زده شده و نقطه بعدی نمودار بدست میآید.
برای پیدا کردن تعداد سفارشات خرید ثبت شده در قیمت 9 هزار دلار، تمام سفارشات خرید ثبت شده در 9 هزار دلار و کمتر از آن (تا قیمتی که در آن لحظه در حال معامله است) با هم جمع میشوند. به همین دلیل است که اگر به نمودار عمق بازار هر جفت ارزی از وسط نگاه کنیم، چه در قسمت سفارشات خرید (منحنی نمودار سبز رنگ) و چه سفارشات فروش (منحنی قرمز رنگ)، نمودار به صورت پلهای و صعودی است.
22-شاخص ترس و طمع چه کاربردی در تحلیل قیمت دارد؟
شاخص ترس و طمع چیست؟ معاملهگران اغلب در زمان رشد قیمتها حریص میشوند که در نتیجه آن احساس فومو در بازار وجود میآید و بالعکس زمانی که بازار نزولی میشود، با دیدن تغییرات قیمتی منفی به صورت غیرمنطقی اقدام به فروش ارزهای دیجیتال خود میکنند. شاید پیش از این نیز شنیده باشید که در بازارهای مالی دو نوع تحلیل تکنیکال و فاندامنتال وجود دارد، اما برخی از معاملهگران از شیوه دیگری هم برای ارزیابی شرایط بازار استفاده میکنند که از آن به عنوان تحلیل احساسات یاد میشود.
وجود شاخصهایی که با گرفتن دادههای اولیه، احساسات حاکم در بازار و وضعیت معاملهگران را ارزیابی میکنند، میتواند دید خوبی نسبت به روند فعلی و احتمالات پیشرو در اختیار فرد معاملهگر قرار دهد. یکی از این شاخصها که احساسات بازار را نشان میدهد، شاخص ترس و طمع (Fear and Greed) نام دارد.
شاخص ترس و طمع بیت کوین چیست و چه کاربردی دارد؟داده ها در مقیاسی ساده بین اعداد صفر تا صد قرار دارند، عدد صفر به معنای “ترس شدید” و عدد صد برابر “طمع شدید” است ترس شدید نشانگر این است که سرمایهگذاران نگران هستند و این موضوع میتواند از یک فرصت خرید خبر دهد. وقتی سرمایهگذاران بیش از حد حریص میشوند، میتواند نشان از این باشد که یک اصلاح قیمتی در راه است. بنابراین شاخص ترس و طمع احساسات جاری سرمایهگذاران را تجزیه و تحلیل میکند و این دادهها را در مقیاسی ساده بین اعداد صفر تا صد قرار میدهد.
نمودار تاریخچه احساسات بازار ارزهای دیجیتال نمودار زیر طرحی از شاخص ترس و طمع در ارزهای دیجیتال در یک سال گذشته است که در محور عمودی صفر به معنای “ترس شدید” و عدد صد برابر “طمع شدید” است. این عدد در ماه گذشته برای بیت کوین در محدودهی ترس قرار گرفته است.
شاخص ترس و طمع در ارزهای دیجیتال / بررسی احساسات در بازار ارزهای دیجیتالنمودار شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال در یک سال اخیر با بررسی نمودار میتوان این نکته را در نظر داشت که هنگامی که شاخص در یک روند نزولی قرار دارد و توالی سقفهای نموداری به سمت پایین است احساس ترس از ریزش بیشتر قیمت در معاملهگران بیشتر مشهود است که این باعث خروج سرمایه یا محافظه کاری بیشتر آنها در معاملات خود میشود.
این امر باعث کاهش سرمایه جاری در بازار شده در نتیجه به کاهش نوسانات و ادامهدار شدن ریزش قیمت منجر میشود. در طرف مقابل هنگامی که نمودار روندی صعودی را در پیش میگیرد و شروع به ساختن کفهای نموداری بالاتر از همدیگر میکند نشان از کاهش ترس معاملهگران و افزایش ریسک پذیری آنان دارد.
اجزای شاخص ترس و طمع جمعآوری داده ها برای این شاخص از پنج منبع زیر صورت میگیرد که هرکدام دارای وزنی متفاوت است. ( این وزن به صورت درصد در هر فاکتور بیان میشود) به منظور داشتن تجسمی معنادار از تغییر احساسات در بازار، هر داده مانند دادهی روز قبل ارزشگذاری شده است. شاخص فعلی در حال حاضر به علت نوسانات بالا فقط مختص به بیت کوین است.
نوسانات (25٪) در این فاکتور نوسانات فعلی و حداکثر مدنظر است. قیمت معاملات بیت کوین و مقایسه آن با مقادیر میانگین مربوط به معاملات در 30 و 90 روز گذشته نیز یک مورد نیاز به بررسی است، زیرا که افزایش غیرمعمول نوسانات نشانهای از بازاری اشباع از ترس است. قدرت بازار/حجم (25٪) در این جزء نیز اندازهی حجم و قدرت بازار فعلی (که با آخرین مقادیر میانگینهای 30 و 90 روزه مقایسه میشود) مورد بررسی قرار میگیرد. وقتی در تایم روزانه شاهد حجم بالای خرید در بازار صعودی هستیم ، میتوان گفت که بازار بیش از حد حریص (صعودی) عمل میکند. رسانه های اجتماعی (15٪) تعداد پستهایی که با هشتگهای متفاوت برای هر کوین در توییتر منتشر میشود و سرعت بازخوردهایی که برای هر پست در یک بازهی زمانی مشخص دریافت میشود از عوامل این فاکتور شاخص هستند. نرخ بازخوردهای غیرمعمول و به تعداد زیاد باعث افزایش علاقهی عمومی به یک کوین میشود که به رفتاری حریصانه در بازار ختم خواهد شد. نظرسنجی ها (15٪) با استفاده از نظرسنجیهای هفتگی از سرمایهگذاران دربارهی اینکه بازار را چگونه ارزیابی میکنند، میتوان شمایی کلی از احساسات گروهی از سرمایهگذاران دریافت کرد. تسلط (10٪) تسلط یک کوین، سهم یک ارز دیجیتال از کل بازار را نشان میدهد. به خصوص افزایش تسلط ارزش بازار بیت کوین ناشی از ترس و در نتیجه کاهش سرمایهگذاری بیش از حد بر روی آلتکوینها است و در واقع بیت کوین به پناهگاه امن ارزهای دیجیتال تبدیل شده است. از طرف دیگر، هنگامی که تسلط بیت کوین کم میشود، مردم با سرمایه گذاری بر روی آلت کوین های پر خطرتر، حریصتر میشوند و رویای شانس خود را در حرکت صعودی بزرگ بعدی میبینند. به هر حال با بررسی تسلط آلت کوینها، میتوان گفت بیشتر شدن علاقهی عمومی به یک آلت کوین میتواند باعث به وجود آمدن رفتاری حریصانه (صعودی) در آن کوین به خصوص شود. روندها (10٪) با بررسی جستارهای مختلف مربوط به بیت کوین در گوگل و تغییر حجم در این جستارها میتوان از دیدی دیگر به این روندهای احساسی در بازار نگاه کرد. برای مثال اگر از Google Trends برای کلمهی “Bitcoin” استفاده کنید، اطلاعاتی کاربردی دریافت نخواهید کرد. اما در صورت جست و جو کردن عبارت “bitcoin price manipulation” (دستکاری قیمت بیتکوین) میشود دید که این جستار برای مثال در ماه گذشته به مقدار %1,550 رشد در تعداد جست و جوها داشته است، پس میتوان گفت که این مساله نشانهی ترس در بازار است.
ترکیب تحلیل تکنیکال با شاخص ترس و طمع به شاخص ترس و طمع میتوان به دید یک اندیکاتور نیز نگاه کرد به صورتی که نواحی اشباع خرید و اشباع فروش را همانند اندیکاتور RSIمیتوان در آن مشاهده کرد و همینطور برای پیدا کردن نقاط ورود به بازار از روند ها درآن استفاده کرد. به نمودار زیر توجه کنید : به گذشتهی بازار و شکسته شدن روند منفی در نمودار در فوریه 2019 توجه کنید. در این بازه روند منفی نمودار شکسته شد ( قیمت در این زمان زیر 4,000 دلار قرار داشت) و شاخص نیز بین محدودهی 30 الی 40 قرار گرفته بود که محدودهی ترس نام دارد، در ابتدای بحث ذکر شد که این مساله یک فرصت خرید است. برآیند این شکست باعث شد که قیمت تا سطح 13,000 دلاری برسد و در محدودهی طمع شروع به ریزش کند.
در انتهای نمودار نیز به نظر میرسد روند منفی دیگری در حال شکستن است که احتمال رشد قیمت را از نظر این شاخص بالا برده است.
23-تقاطع طلایی و تقاطع مرگ در نمودار قیمت بیت کوین چیست و چگونه آن را تشخیص دهیم؟
شناخت و تشخیص میانگین متحرکهای کوتاهمدت و بلندمدت (MAs) هنگام استفاده در سیستمهای معاملاتی، چه برای ارزهای دیجیتال و چه سایر داراییها اهمیت دارد.
دو نشانه نادر اما قدرتمندی که معاملهگران در نمودارها به دنبال آنها هستند، زمانیست که میانگین متحرکهای کوتاهمدت و بلندمدت یکدیگر را قطع میکنند.
هنگامی که میانگین متحرک کوتاهمدت از روی میانگین متحرک بلند مدت رد شود به آن تقاطع طلایی میگویند و وقتی این شاخص کوتاهمدت زیر شاخص بلندمدت سقوط کند شاهد تقاطع مرگ خواهیم بود.
تقاطع طلایی و مرگ بسیاری از بدترین رکودهای اقتصادی را در قرن گذشته پیشبینی کردهاند؛ به عنوان مثال، بازارهای نزولی در سالهای ۱۹۲۹، ۱۹۳۸، ۱۹۷۴ و ۲۰۰۸ توسط تقاطع مرگ پیشبینی شده بود.
نکته مهمی که وجود دارد این است که این دو تقاطع بر قدرت یک روند اولیه تاکید دارند و معاملهگران را قادر میسازند تا بتوانند در نوسانات شدید بیت کوین در یک روز و همچنین در روزهای متوالی، به درستی حرکت قیمت را تشخیص دهند.
تقاطع طلایی وقوع تقاطع طلایی در نمودار روزانه بیت کوین در 15 دسامبر 2018وقوع تقاطع طلایی در نمودار روزانه بیت کوین تقاطع طلایی زمانی اتفاق میافتد که میانگین متحرک کوتاه مدت، میانگین متحرک بلند مدت را رو به بالا قطع کند و هنگامی که این اتفاق بیفتد این پیام را برای معاملهگران دارد که باید انتظار یک حرکت صعودی قوی را برای آن دارایی داشته باشند.
دو شرط لازم برای وقوع یک تقاطع طلایی وجود دارد. اولین شرط این است که در پایان یک روند نزولی شدید قرار داشته باشیم که ناشی از خستگی فروشندگان باشد، به این معنی که فشار روند نزولی از سوی فروشندگان در بازار کاهش یافته باشد و به اصطلاح فروشندگان دیگر خسته شده باشند و تمایلی به فروش آن دارایی نداشته باشند. شرط لازم دوم این است که میانگین متحرک کوتاه مدت، میانگین متحرک بلند مدت را رو به بالا قطع کرده و بالای آن قرار بگیرد که این میانگین متحرکها نیز معمولا، میانگین متحرکهای مربوط به دورههای زمانی ۵۰ و ۱۰۰ (یا ۲۰۰) هستند.
همانطور که در تصویر بالا با مستطیل سبز رنگ مشخص شده است، یک تقاطع طلایی در نمودار روزانه بیت کوین در ماه مارس، ظاهر شده است، که نشانگر یک روند صعودی قوی از قیمت ۳,۱۲۲ دلار بود که از ۱۵ دسامبر ۲۰۱۸ شاهد آن بودیم.
این روند صعودی از ۱۲ مارس شروع شده و منجر به افزایش ۲۶۰ درصدی قیمت از ۳,۸۵۹ دلار تا نزدیک ۱۴,۰۰۰ دلار در ۲۶ ژوئن شد.
با مقایسه نمودارهای روزانه، هفتگی و ماهیانه میتوان دریافت که استفاده از تقاطع طلایی در تحلیل نمودارهایی با تایم فریم بالا، بهتر قابل تشخیص و استناد است.
تقاطع مرگ تقاطع مرگ در نمودار روزانه بیت کوین در تاریخ 30 مارسوقوع تقاطع مرگ در نمودار روزانه بیت کوین در مقابل تقاطع طلایی، تقاطع مرگ قرار دارد که پس از خستگی طولانیمدت خریداران ایجاد میشود و میانگین متحرک کوتاهمدت یک دارایی، میانگین متحرک بلند مدت آن را رو به پایین قطع کرده و زیر آن قرار میگیرد. میانگین متحرک کوتاهمدت معمولا میانگین ۵۰ دوره و میانگین متحرک بلند مدت، مربوط به ۱۰۰ (یا ۲۰۰) دوره زمانی است.
در ۳۰ مارس ۲۰۱۸، وقتی میانگین متحرک ۵۰ دوره بیت کوین، میانگین متحرک ۱۰۰ دوره آن را رو به پایین قطع کرده و زیر آن قرار گرفت، نشانگر شرایط نزولی شدیدی بود و به دنبال آن قیمت از ۶,۸۵۰ دلار تا ۳,۱۲۲ دلار تا ۱۵ دسامبر سقوط کرد.
مشابه تقاطع طلایی، در مورد تقاطع مرگ نیز این موضوع وجود دارد که در تایم فریمهای زمانی بالاتر، بهتر قابل تشخیص و استفاده هستند، زیرا لازم است روند اصلی و کلی تایید شود و تغییرات روند یک روزه تاثیری نداشته باشند.
از طرفی باید بدانید که تقاطعهای طلایی و مرگ، الگوهای بینقصی نیستند، اما استفاده از آنها به همراه سایر اندیکاتورها میتواند یک ابزار ارزشمند باشد که به شما کمک کند در بازار پرنوسان داراییهای مختلف جهان، مسیر حرکت قیمتها را به درستی تشخیص دهید.
به نقل از کوینتلگراف، پس از اینکه در اوایل سپتامبر قیمت بیشتر ارزهای دیجیتال به کف نسبی رسید، ارزش بیت کوینی آنها آرام آرام شروع به رشد کرد. برای مثال اگر به جفتارزهای ETH/BTC ، XRP/BTC و XLM/BTC نگاه کنید، پس از این دوره همگی بیش از 25 درصد افزایش یافتند.
برای درک بهتر وضعیت بازار آلت کوینها، به نمودار ارزش بازار آنها نگاهی بیاندازید:
ارزش بازار آلت کوینها
بازار آلت کوینها از ابتدای ماه جولای و پس از دستیابی به ارزش بازار 126 میلیارد دلاری، در روند نزولی چند ماههای قرار گرفته است. ارزش بازار 126 میلیارد دلار در سال 2018 به عنوان سطح حمایتی عمل کرد که پس از شکسته شدن آن، روند نزولی موجب شد که این شاخص تا نزدیکی 66 – 60 میلیارد دلار کاهش یابد.
در حال حاضر که بیشتر ارزهای دیجیتال به پایینترین قیمت چند سال اخیر خود رسیدهاند، ارزش بازار آنها در محدوده حساسی قرار گرفته که در ماههای سپتامبر تا نوامبر سال 2017 نیز در این ناحیه در نوسان بود.
بر اساس این دیدگاه، بازار آلت کوینها برای برگشتن به روند صعودی باید از این منطقه خارج شود. در غیر اینصورت باید انتظار روند نزولی ادامهداری را در بیشتر ارزهای دیجیتال داشته باشیم.
البته با نگاه به تاریخچه قیمتی آلت کوینها، میتوانیم دریابیم که بهترین عملکرد آنها زمانی به وقوع میپیوندد که بیت کوین در حال تجربه رشد پیوسته و آرامی باشد. حتی گاهی اوقات که قیمت بیت کوین به آرامی افزایش مییابد، آلت کوینها با پشت سر گذاشتن پادشاه بازار، عملکردی به مراتب بهتر از آن به نمایش میگذارند.
برای همین با اطمینان میتوان اعلام کرد که برای آغاز روند صعودی آلت کوینها، ابتدا باید قیمت بیت کوین حمایت خود را پیدا کند. این یک الزام اساسی برای بیشتر ارزهای دیجیتال بازار است تا همراه پادشاه خود، وارد روندی تازه شوند.
فاز انباشت یا ادامه اصلاح؟
نمودار ارزش بازار آلت کوینها در تایم فریم 6 ساعته
اگر نمودار ارزش بازار آلت کوینها را جزئیتر نگاه کنیم، شاهد تماس دوباره بازار با سطح 66 میلیارد دلار خواهیم بود که از آن به عنوان یک پولبک میتوان یاد کرد. برای تغییر شرایط از وضعیت نزولی به صعودی، ارزش بازار آلت کوینها باید سطح 66 میلیارد دلار را شکسته و آن را به حمایت خود تبدیل کند.
اما چیزی که به نظر میرسد اتفاق بیافتد، ادامه نوسان بازار در محدوده فعلی است و برای حفظ دیدگاه صعودی ناحیه 59 – 57 میلیارد دلار باید نقش حمایتی خود را حفظ کند. با از دست رفتن این حمایت مهم، محدوده بعدی که میتواند جلوی ریزش بازار آلت کوینها ایستادگی کند، ناحیه 40 – 35 میلیارد دلار خواهد بود.
هرچند تا زمانی که اولین حمایت شکسته نشده و ارزش بازار آلت کوینها در الگوی کنج نزولی به تله افتاده، میتوانیم امیدوار باشیم که روند بازار برای بیشتر ارزهای دیجیتال تغییر کند. نشانههایی که میتوانند کف فعلی را تایید کنند، واگراییهای صعودی یا حرکات نشاندهنده فاز انباشت است که با حرکت شاخص در محدوده فشردهای به دست میآید.
تایید این حرکات احتمالا تا ماه آینده که الگوی کنج نزولی و خطوط روند به یک نقطه میرسند، با حرکتی شدید اتفاق خواهد افتاد.
آیا اتریوم 2.0 آغازگر یک فومو خواهد بود؟
دادههای قیمتی گذشته نشان میدهند که اتریوم اصلیترین شاخص برای حرکت آلت کوینها به شمار میآید. این مورد به دلیل ارزش بازار بالای اتریوم و واقعیتی است که بسیاری از توکنها از استاندارد ERC-20 استفاده میکنند و در بستر اتریوم شکل گرفتهاند.
در کنار این دیدگاه، عرضه اتریوم 2.0 که انتظار میرود در سه ماهه پایانی 2019 اتفاق بیافتد را نیز به ماجرا اضافه کنید. این بروزرسانی برای آلت کوینها اتفاقی مثبت خواهد بود که میتواند آغازگر حرکت بازار به سمت اهداف بالاتر باشد. البته همانطور که در بیشتر رویدادهای بازار ارز دیجیتال این اتفاق میافتد، معاملهگران شاید قبل از وقوع بروزرسانی قیمت را به سمت سطح بالاتر هدایت کنند.
اتریوم در انتظار یک روند صعودی
نمودار روزانه اتریوم
اگر به نمودار قیمت اتریوم نگاه کنید، متوجه شباهتهای آن با نمودار ارزش بازار آلت کوینها خواهید شد. اتریوم پس از ثبت قیمت 368 دلار در اواخر ژوئن، درون الگوی کنج نزولی به نوسان خود ادامه میدهد. همچنین ملکه ارزهای دیجیتال پس از برخورد با حمایت مهم 160 – 155 دلار که در اوایل 2019 نقش مقاومت را ایفا میکرد، جهش قابل توجهی داشت.
نمودار 4 ساعته اتریوم
اگر به تایمفریمهای پایینتر برویم، شاهد تماس دوباره قیمت با سطح 183 دلار هستیم که میتواند به حرکت افقی و برگشت دوباره اتریوم به حمایت اساسیاش منجر شود. تا زمانی که محدوده 160 – 155 دلار به عنوان حمایت شکسته نشده، احتمال وقوع روند صعودی وجود خواهد داشت.
الگوی تکراری اتریوم باز هم اتفاق میافتد؟
الگوی تکراری اتریوم؛ آیا این فراکتال باز هم اتفاق میافتد؟
چرخههای بازار که به روانشناسی رفتار سرمایهگذاران برمیگردد، گاهی اوقات میتوانند تکرار شوند. اتریوم نمونه فوقالعادهای از این الگوی تکراری است که مشابهتهایی در سالهای 2016 – 2017 و همچنین 2017 – 2019 در آن دیده میشود.
این نمودار که مربوط به جفتارز ETH/BTC است، شکسته شدن حمایت 0.0245 را در تابستان امسال نشان میدهد که در پی آن اتریوم موفق شد حمایت خود را در سطح 0.0163 بیابد. رشد اخیر اتریوم در برابر بیت کوین به وسیله واگراییهایی تایید شده بود که معمولا در تغییر روندها خود را نشان میدهند و برای اتریوم در تابستان امسال در تایمفریمهای بالاتر مشاهده شد.
با در نظر گرفتن عوامل تکنیکال و همچنین بروزرسانی اتریوم 2.0 که از آن صحبت شد، احتمال شکسته شدن الگوی کنج نزولی در سه ماهه پایانی 2019 و در جهت رو به بالا بیشتر به نظر میرسد. اما تمامی این عوامل چگونه با سهم آلت کوینها از بازار قابل توجیه است؟ آیا در این نمودار نیز نشانههای صعودی یافت میشود؟
سهم بیت کوین از بازار در حال کاهش است
سهم آلت کوینها از بازار ارز دیجیتال
به طرز جالبی نمودار سهم بازار آلت کوینها موفق به حفظ خط روند شده است، اما نکته مهمتر این است که خط روندی که در نمودار مشاهده میشود برای همیشه نمیتواند حمایتی برای آلت کوینها باشد، چرا که حداکثر مقدار این نمودار 100 درصد است.
اگر چرخههای قبلی را با وضعیت فعلی بازار مقایسه کنیم، مشاهده میشود که در هر یک از آنها قبل از وقوع یک روند صعودی در بازار آلت کوینها، همواره یک واگرایی مثبت مشاهده شده است.
در وضعیت فعلی بازار ساختار مشابهی در شاخص قدرت نسبی (RSI) به وجود آمده است که یک واگرایی مثبت به شمار میآید. چنین واگراییهایی در بسیاری از جفتارزهای دیگر مانند ETH/BTC ، DOGE/BTC و آلت کوینهای دیگر نیز مشاهده میشود. این موضوع موجب شده تا این دیدگاه قدرتمندتر از هر زمان دیگری به نظر برسد.
قیمت بیت کوین باید صعودی شود
همانطور که گفته شد، ابتدا باید بیت کوین در جهت رو به بالا حرکت کند تا به دنبال آن آلت کوینها نیز حرکت خود را شروع کنند؛ چرا که تاکنون به ندرت مشاهده شده که آلت کوینها زمانی که بیت کوین حرکات نزولی شدیدی از خود نشان میدهد، قادر به آغاز روندی مثبت باشند.
با این اوصاف بیت کوین و اتریوم باید از الگوی کنج نزولی خود خارج شوند تا بتوان شاهد فصل آلت کوینها در سه ماهه پایانی سال 2019 بود. البته با وجود نشانههای صعودی مانند واگراییهای مثبت در برخی آلت کوینها، احتمال رشد شدید آنها دور از انتظار نخواهد بود.
از دید بلندمدت وضعیت بازار به نظر خوب میرسد اما برخی حرکات اساسی برای ادامه یافتن حرکت صعودی مورد نیاز است. همچنین با در نظر گرفتن اینکه بسیاری از سرمایهگذاران، انتظار ادامه یافتن روند نزولی و کاهشهای شدیدتری را دارند، احتمال اینکه اتفاق دیگری بیافتد را بالاتر میبرد.
اگر بازار ارز دیجیتال تاکنون به ما تنها یک چیز یاد داده باشد، آن هم این است که زمان پیشبینی حرکت بعدی بازار همیشه حق با اکثریت نیست.
25-آیا قیمت بیت کوین دوباره به 20,000 دلار میرسد؟
هیچ کس نمیتواند با اطمینان کامل، جواب این سوال را بدهد که آینده بیت کوین چه میشود. برای پاسخ به اینگونه سوالات تنها میتوانیم نظرات موافق و مخالف را بازگو کنیم و نتیجهگیری را به عهده شما بگذاریم. یعنی:
دلیل تحلیلگرانی که میگویند قیمت بیت کوین به ۲۰,۰۰۰ دلار میرسد، چیست؟
در ادامه با ما همراه باشید تا دو دیدگاه مختلف درباره آینده قیمتی بیت کوین و همچنین دلایلی که برای هر کدام از این دیدگاهها وجود دارند را بررسی کنیم.
۴ دلیل که قیمت بیت کوین میتواند به 20هزار دلار برسد
۱. تغییر مواضع دولتهای بزرگ از جمله چین
چین به عنوان یکی از ابرقدرتها و پرجمعیتترین کشور جهان، تاثیر زیادی بر اقتصاد جهانی و بازارهای مالی دارد. بازار ارزهای دیجیتال هم از این قاعده مستثنی نیست.
دولت چین به طور کلی دیدگاه مثبتی به بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز ندارد و در سال ۲۰۱۷ سیاستهای سختگیرانهای درباره آنها اعمال کرد. اخبار مثبت و منفی از چین بارها باعث صعود و نزول شدید قیمتها شده است و به نظر میرسد که اگر دولت این کشور کمی از این حوزه حمایت کند، مقدار بسیار زیادی سرمایه به بازار بیت کوین تزریق خواهد شد.
چین که تا سال ۲۰۱۷ به شدت مخالف ارزهای دیجیتال بود، در سال ۲۰۱۹ کمی از فشار خود کاسته است و تغییراتی در سیاستهای این دولت مشاهده میشود.
در اواخر اکتبر ۲۰۱۹، رئیس جمهور چین به طور رسمی بر استفاده از فناوری بلاک چین تاکید کرد که موجب رشد شدید قیمتها هم شد. همچنین با توجه به اینکه عمده عملیاتهای استخراج بیت کوین در چین صورت میگیرد، دولت این کشور اخیرا استخراج را از لیست صنایع مازاد خارج کرده است که این هم میتواند اتفاق مثبتی تلقی شود.
سوالی که به یکی از موضوعات داغ در دنیای ارزهای دیجیتال تبدیل شده، این است که با توجه اتفاقات اخیری که در کشور چین افتاد و جهتگیریهای سیاسی اقتصادی این کشور در رابطه با ارزهای دیجیتال، آیا میتوان امیدوار بود این کشور و فعالیتهای آن، رشد شدید بعدی بیت کوین را رقم بزند یا خیر؟
باتوجه به تغییر رویکرد چین نسبت به بیت کوین و ارزهای دیجیتال، چه در حوز
ه استخراج و چه خرید و فروش و مبادلات آن، انتظار میرود شرکتها و موسسات چینی زیادی به این جریان بپیوندند و بتوانند بر روی رشد قیمت بیت کوین تاثیر زیادی داشته باشند.
عدهای از مفسران بازار ارزهای دیجیتال بر این باورند که تاثیر این تغییر رویکرد چین میتواند به قدری زیاد باشد که این بار این عامل منجر به صعود بیت کوین و رسیدن آن به بالای قیمت 20 هزار دلار شود.
لازم به تاکید است، جایگاه و تاثیر چین بر بازار ارزهای دیجیتال و به ویژه بیت کوین در حال حاضر مانند یک شمشیر دولبه است. یعنی اقدامات این کشور همانگونه که میتواند موجب جهش قیمت شود، میتواند سقوط را هم در پی داشته باشد.
این کشور اخیرا به دنبال عرضه ارز دیجیتال ملی خودش است که در دلایلی که قیمت بیت کوین نمیتواند به ۲۰ هزار دلار برسد، درباره آن توضیح دادهایم.
۲. کمیابی منحصر بفرد؛ کاهش عرضه و افزایش تقاضا
کمیاب بودن بیت کوین، به این معنا که تعداد بیت کوینهای استخراج شده محدود و در حال نزدیک شدن به انتهای خود هستند و در زمان نوشتن این مقاله تقریبا 85 درصد از کل 21 میلیون بیت کوینی که قرار بود ایجاد شوند، استخراج شدهاند، میتواند به افزایش قیمت بیت کوین کمک کند.
کمیاب بودن همیشه یکی از دلایلی بوده که به یک کالا یا دارایی ارزش داده است. همانطور که کمیاب بودن معادن طلا و نقره یکی از دلایل ارزشمند شدن آنها شد.
علاوه بر محدود بودن تعداد کل بیت کوینهای قاب
ل استخراج، نصف شدن پاداش استخراج بیت کوین که هر ۴ سال یکبار اتفاق میافتد و این بار نیز در کمتر از 6 ماه دیگر یعنی نیمه اول 2020 از 12.5 به 6.25 بیت کوین خواهد رسید، نشاندهنده کاهش عرضه بیت کوین خواهد بود.
از طرف دیگر، با وجود افزایش آگاهی و همچنین پیوستن شرکتها و موسسات بزرگ جهان به دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتال، تقاضا برای بیت کوین و همچنین استفاده از آن روز به روز در حال افزایش است.
اما این افزایش تقاضا و همچنین افزایش کاربرد بیت کوین را میتوان با توجه به عوامل و پارامترهای مختلفی فهمید. به عنوان مثال، تعداد تراکنشهای بیت کوین روند افزایشی داشته است. زمانی که افزایش تقاضا و کاهش عرضه در رابطه با هر دارایی یا کالایی رخ دهد، میتوان انتظار افزایش قیمت را برای آن دارایی داشت.
اما باید در نظر داشت هرچند محدود بودن تعداد کل بیت کوینها و نصف شدن پاداش استخراج تحت تاثیر عامل دیگری نیست و بنابراین عرضه بیت کوین در حال کاهش است، اما افزایش استفاده از بیت کوین و به دنبال آن افزایش تقاضا برای آن، تحت تاثیر عوامل مختلفی است و نمیتوان بطور قطعی راجع به آن نتیجهگیری کرد.
۳. وضعیت مساعد شبکه بیت کوین
بسیاری از تحلیلگران ارزش بیت کوین را با ارزش شبکه آن، یعنی تعداد کاربران و فعالیتهای انجام شده در آن میسنجند. زمانی که وضعیت شبکه بیت کوین مساعد باشد، تراکنشها با سرعت و کارمزد مناسبی تایید شوند و امنیت و تمرکززدایی شبکه در خطر نباشد، میتوان به رشد قیمت بیت کوین امیدوار بود.
تعداد کل تراکنشهای انجام شده در شبکه بیت کوین
تعداد کل تراکنشهای انجام شده در شبکه بیت کوین در مدت سه سال از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲، توانست به 5 میلیون تراکنش برسد. اما پس از آن، این رشد سرعت زیادی گرفته است.
باتوجه به نمودار بالا که تعداد کل تراکنشهای انجام شده در شبکه بیت کوین را در زمانهای مختلف از ۲۰۰۹ تاکنون (۲۰۱۹) نشان میدهد، میتوان دید که نمودار به صورت نمایی رشد کرده و اکنون نیز در بالاترین مقدار خود قرار دارد.
همچنین، با توجه به نمودار تعداد تراکنشهای روزانه بیت کوین، که در زیر قابل مشاهده است، میتوان دریافت، پس از یک سقوط نسبی در نمودار در سال ۲۰۱۸ و پس از انفجار قیمتی که در ۲۰۱۷ رخ داد، این پارامتر در ماه می ۲۰۱۹ در بالاترین مقدار خود در سال ۲۰۱۹ قرار داشته است.
بنابراین افزایش استفاده از بیت کوین را میتوان با توجه به افزایش تعداد تراکنشهای روزانه بیت کوین در هر سال نیز دید.
نمودار تعداد کیف پولهای فعال بیت کوین
تعداد کیف پولهای بیت کوین نیز از الگوی مشابهی پیروی میکند و باز هم صعودی است. تعداد کیف پول های فعال بیت کوین از ۸ میلیون در ۴ ماهه دوم سال ۲۰۱۶ به ۴۰ میلیون در ۴ ماهه دوم سال ۲۰۱۹ رسیده است.
فعالیت شبکه بیت کوین
پارامتر دیگری که برای سنجش کیفیت و کمیت فعالیت در شبکه بیت کوین مورد استفاده قرار میگیرد، میزان فعالیت در شبکه بیت کوین را نشان میدهد. این پارامتر در هفته اول ژوئن ۲۰۱۹ در بالاترین مقدار نسبت به ۲۸ هفته اخیر خود قرار گرفته است.
این پارامتر که نسبت مقدار تراکنشها به آدرسهای فعال در شبکه بیت کوین را نشان میدهد و با نام «TAAR» ارائه میشود، به این منظور مطرح شده که مشخص کند هر آدرس فعال بیت کوین بطور میانگین چه مقدار تراکنش در روز انجام میدهد.
اگر مقدار پارامتر TAAR زیاد باشد، به این معنا خواهد بود که مقدار تراکنشی که هر آدرسِ فعال، بطور میانگین به صورت روزانه انجام میدهد، بالاست.
وقتی که مقدار این پارامتر بالا باشد، میتوان انتظار واکنش مثبت بیت کوین به بازار را داشت و بالعکس وقتی نسبت TAAR پایین باشد، احتمال روند نزولی بیشتر خواهد بود.
این پارامتر از تقسیم حجم تراکنشهای 24 ساعته ثبت شده در شبکه بیت کوین بر تعداد آدرسهای فعال بیت کوین بدست میآید تا نشان دهد که هر آدرس بطور میانگین در یک روز چه حجم تراکنشی بر حسب دلار انجام میدهد.
پارامتر TAAR بیت کوین
این پارامتر وقتی در سال ۲۰۱۵، به کمترین مقدار خود رسید، مصادف با پایان بازار نزولی بود و پس از آن روند صعودی آغاز شد و در نهایت در ۲۰۱۷ شاهد انفجار قیمت بودیم. حالا یک بار دیگر، از سال ۲۰۱۷ تاکنون، این پارامتر یک کف ایجاد کرده و سپس روند افزایشی خود را در پیش گرفته است.
کارمزدهای شبکه بیت کوین
در سال ۲۰۱۷ که قیمت بیت کوین رکورد زد، کارمزد تراکنشها و تراکنشهای تایید نشده به حدی بالا رفت که برای تایید هر تراکنش تا ۵۰ دلار هم کارمزد نیاز بود. به گفته تحلیلگران، یکی از دلایل سقوط شدید قیمت در آن زمان همین ناامیدی از آینده بیت کوین به دلیل کارمزدها و تراکنشهای تایید نشده بود.
اما امروزه شاهد کاهش شدید کارمزدهای شبکه هستیم و مدام اخبار رکورد شکنی آن منتشر میشود.
۴. افزایش کاربردپذیری
یکی از اساسیترین مشکلات بیت کوین که یک سد اساسی در برابر گسترش استفاده از آن به عنوان شبکه پرداخت اصلی است، مشکل سرعت پایین و کارمزد بالای تراکنشهای شبکه بیت کوین است.
توسعهدهندگان برای حل مشکل کندی تراکنشهای بیت کوین در حال کار بر روی راهکارهای زیادی هستند که شبکه لایتنینگ اصلیترین راهحلی است که برای حل این مشکل ارائه شده و اتفاقا موثر هم بوده ولی اشکالات خودش را هم دارد که انتظار میرود به مرور زمان حل شود.
اگر استفاده از شبکه لایتنینگ برای انجام پرداختهای کوچک بتواند به صورت کارآمد مورد استفاده قرار گیرد، یکی از چالشهای اساسی که بیت کوین با آن روبروست حل شده و در نتیجه راه برای رشد و گسترش آن هموارتر میشود.
تحلیلگران از توسعه شبکه لایتنینگ به عنوان یکی از عواملی که میتواند منجر به رشد قیمت بیت کوین شده و بار دیگر آن را به ۲۰ هزار دلار برساند، یاد میکنند.
همچنین با توجه به اعتبار بالای بیت کوین و اولین بودنِ این ارز دیجیتال، اغلب فروشندگانی که ارز دیجیتال میپذیرند، احتمالا بیت کوین را به عنوان بدیهیترین گزینه در نظر خواهند گرفت. روز به روز به شرکتهایی که برای فروشندگان درگاه پرداخت بیت کوین بدون ریسک نوسانات ارائه میدهند افزوده میشود.
۴ دلیل که قیمت بیت کوین نمیتواند به 20هزار دلار برسد
۱. مخالفت و سرکوب دولتها؛ ورود ارزهای دیجیتال ملی
تحلیلگران زیادی معتقدند که بیت کوین با ویژگیهایی که دارد میتواند خطری جدی برای دولتها محسوب شود و به همین خاطر هم بسیاری از دولتها از ابتدای پیدایش بیت کوین تاکنون، با وضع قوانین عجیب و غریب، چه در حوزه استخراج بیت کوین، چه خرید و فروش و معامله آن و قابلیت استفاده از آن در پرداختهای روزانه، سعی کردهاند مسیر رشد و توسعه آن را متوقف کنند.
اما چیزی که در حال حاضر برای ما مهم است رویکرد قدرتها و دولتهای بزرگ دنیا در رابطه با بیت کوین در آینده است و اینکه تحت چه شرایطی امکان دارد این دولتها موفق شوند، بیت کوین را تضعیف کرده و در نهایت نابود کنند؟
دولتهای مختلف، دلایل متفاوتی برای مخالفت با بیت کوین و ممنوع کردن آن دارند. این دلایل، شامل موارد متنوعی از قبیل استفاده از بیت کوین در بازارها، امکان به خطر انداختن ارزهای فیات و نداشتن کنترل بر روی داراییها و معاملات مردم و .. میشود.
اگر بخواهیم واقعبین باشیم و کمترین احتمالات را هم در نظر بگیریم، نباید قدرت دولتهای بزرگ برای از بین بردن بیت کوین را نادیده بگیریم.
یکی از بهترین گزینههایی که دولتها برای از بین بردن بیت کوین و در دست گرفتن دوباره قدرت دارند، رقابت با آن، با استفاده از چیزی از جنس خود آن است نه ارزهای فیات!
این دولتها اگر بخواهند موفق شوند و در رقابت با بیت کوین، پیروز میدان باشند، باید تکنولوژی بهتری نسبت به بیت کوین ارائه دهند و همچنین به مشکلاتی که مردم با ارزهای فیات و سیستم بانکداری سنتی نیز دارند توجه کرده و راهکارهای آن را در دستور کار خود قرار دهند.
این دقیقا همان چیزی است که در حال حاضر شاهد آن هستیم!
در واقع مهمترین دلیلی هم که باعث نگرانی دو قطب اقتصادی بزرگ جهان یعنی آمریکا و چین شده، مسئله به خطر افتادن ارزهای فیات و نداشتن کنترل بر روی داراییها و معاملات مردم است.
این دو کشور تاکنون دو موضع متفاوت نسبت به بیت کوین و بطور کلی ارزهای دیجیتال داشتهاند.
ارز دیجیتال ملی چین و آمریکا
چین که در ابتدا قوانین زیادی در جهت مخالفت با ارزهای دیجیتال، چه در حوزه استخراج و چه خرید و فروش آن وضع کرده بود، به نظر میرسد در حالِ زمان خریدن برای خود بوده
تا با دقت و حوصله کافی بر روی ارز دیجیتال ملی خود کار کنند و حالا که زمان کمی تا عرضه ارز دیجیتال ملی آن باقی مانده و به گفته خودشان در کمتر از یک سال دیگر، عرضه میشود.
عدهای از کارشناسان و متخصصان این حوزه بر این باورند که تغییر مواضع چین در رابطه با ارزهای دیجیتال در جهت آماده کردن بستر مناسب برای ارائه ارز دیجیتال ملی چین است نه در جهت صلح و دوستی با بیت کوین!
مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک درباره ارز دیجیتال ملی چین نیز چنین گفته است:
اگر لیبرا نباشد، ارز دیجیتال ملی چین دنیا را میگیرد!
جوزف لوبین (Joseph Lubin) نیز که از بنیانگذاران اتریوم است چندی پیش در رابطه با ارز دیجیتال ملی چین گفت:
امیدوار است تا ارز دیجیتال ملی چین، اجازه همکاری با بلاک چینهای عمومی غیرانحصاری نظیر اتریوم را بدهد.
زمزمههایی هم از سمت دولت آمریکا برای صدور یک دلار دیجیتال به گوش میرسد. در اوایل اکتبر ۲۰۱۹، نمایندگان کنگره آمریکا از بانک مرکزی این کشورخواستندکه عرضه یک ارز دیجیتال ملی را در نظر داشته باشد.
بانکهای بزرگ آمریکایی
رویکرد آمریکا در این مورد تاکنون، متفاوت از چین بوده است. تعدادی از بزرگترین بانکهای آمریکایی اقدام به ایجاد ارز دیجیتال انحصاری کردهاند که اولین آنها بانک بزرگ جیپیمورگان بوده است.
در همین راستا دو قانونگذار آمریکایی از بانک مرکزی این کشور درخواست کردند که ایجاد دلار دیجیتالی را در دستور کار خود قرار دهد.
به عقیده سیاستمداران و اقتصاددانان آمریکایی، در بلند مدت، برتری دلار از سوی بیت کوین و حتی ارزهای دیجیتال ملی که میتوانند بطور گستردهای مورد استفاده قرار گیرند، تهدید خواهد شود.
بانک
تسویهحسابهای بینالمللی گزارشی را منتشر کرده که بیان میکند بیش از ۴۰ کشور در سراسر دنیا، ارز دیجیتال ملی خود را توسعه دادهاند یا در حال توسعه آن هستند، اما معلوم نیست در پس پرده ایالات متحده چه میگذرد که میخواهد به عمد از این قافله و رقابت عقب بماند!
اقدام بانک بزرگ آمریکایی جیپیمورگان که یکی از بزرگترین بانکهای جهان است، برای ایجاد ارز دیجیتال انحصاری خود و همچنین برنامههایی که کشور چین برای راهاندازی ارز دیجیتال ملی خود عنوان کرده و همچنین اقدامات سایر کشورها و بانکهای بزرگ جهان برای ایجاد ارز دیجیتال انحصاری خود، همه و همه با انگیزه رقابت با بیت کوین و در جهت نابود کردن بیت کوین شکل گرفته است.
بنابراین با دنبال کردن روند ایجاد ارز دیجیتال ملی در کشورهای مختلف و همچنین توسط بانکهای بزرگ دنیا،
به نظر میرسد تهدید و خطر جدی برای بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال وجود دارد.
این مسئله میتواند مانعی باشد برای اینکه سرمایهگذاران بزرگ و موسسات مالی در جهان ترجیح دهند به جای بیت کوین بر روی ارز دیجیتال ملی خود سرمایهگذاری کنند و در نتیجه صعود دوبارهای برای بیت کوین اتفاق نیفتد!
اما اینکه در رقابت بین بیت کوین و ارزهای دیجیتال ملیِ ابر قدرتها و بانکهای بزرگ جهان، کدامیک پیروز میدان باشند، هنوز معلوم نیست و زمان، آن را مشخص میکند.
۲. تریدرهای کوتاه و میان مدت
وقتی بیت کوین کاربرد نداشته باشد، به ابزاری برای سفتهبازی تبدیل میشود و سودآوری ترید آن نمیگذارد که قیمت خیلی رشد کند.
برخی سرمایهگذاران فقط به دنبال گرفتن سودهای کوتاهمدت هستند. مثلا ممکن است امروز پنج بیت کوین با قیمت ۸ هزار دلار بخرند و هفته بعد که قیمت بیت کوین به ۹ هزار دلار رسید، تمام بیت کوینهای خود را بفروشند. این نوع سرمایهگذاران سبب میشوند قیمت رشد زیادی نداشته باشد و در یک بازه قیمتی محدود فقط نوسان کند.
یعنی تا زمانی که اتفاق بزرگی حول بیت کوین و ارزهای دیجیتال نیفتد که باعث ورود سرمایهگذاران بزرگتر به بیت کوین و بطور کلی بازار ارزهای دیجیتال شود، معاملهگرانی که به صورت میانمدت و کوتاهمدت سرمایهگذاری میکنند بر روی قیمت بیت کوین تاثیر زیادی میگذارند و بازار بر اساس رفتار آنها جهتگیری میکند.
۳. رقابت گسترده آلت کوینها
پس از پیدایش بیت کوین در سال ۲۰۰۹ و استقبالی که از آن در سالهای بعدش شد، ارزهای دیجیتال دیگر زیادی توسط افراد و تیمهای مختلف ایجاد شدند.
این پروژهها هرکدام بخاطر تحقق هدف مشخصی ایجاد شده بودند. اگر تاریخچه سرمایه موجود در بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را مرور کنیم، خواهیم دید که سهم بیت کوین از بازار ارزهای دیجیتال در بازههای زمانی مختلف، متغیر بوده است.
در واقع حالا که هیجان موجود در بازار ارزهای دیجیتال نسبت به ۲۰۱۷ کاهش یافته و آگاهی نسبت به این بازار بیشتر شده، میتوان سهم بسیار بیشتری برای آلت کوینهای خوب بازار در جایگاه رقابت با بیت کوین در نظر گرفت.
هر چند نباید مزایای ویژه بیت کوین که مهمترین آنها، اول بودن، معلوم نبودن هویت سازنده آن و غیرمتمرکز بودن است را نادیده گرفت، اما ارزهای دیجیتال دیگری که در حال حاضر نیز در رتبههای بعدی بیت کوین قرار دارند، مزایای خاص خودشان را دارند.
اگر سرعت رشد و بهبود پروژههایی مانند اتریوم و ریپل، از بیت کوین بیشتر باشد، سرمایهگذاران به تدریج ترجیح میدهند سرمایه خود را از بیت کوین خارج کرده و در این آلت کوینها سرمایهگذاری کنند؛ با ادامه یافتن این روند، در واقع تسلط بیت کوین بر بازار کاهش مییابد و میتواند نتیجه بازی را به نفع آلت کوینها تغییر دهد.
۴. ناامیدی سرمایهگذاران
در انتظار صعود
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است از رشد دوباره قیمت بیت کوین تا ۲۰ هزار دلار جلوگیری کند، ناامیدی سرمایهگذاران این حوزه است.
در سال ۲۰۱۷، رشد شدید آگاهی و حباب ICOها با ایدههای عجیب و غریب و غیرواقعی، باعث رونق تمام بازار ارزهای دیجیتال شد و بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال از این تزریق سرمایه بیبهره نماند. در آن زمان بیت کوین به عنوان یک راه برای یک شبه پولدار شدن در نظر گرفته میشد. اما حالا این عقیده کمرنگ شده است.
با طولانی شدن روند نزولی در قیمت بیت کوین، سرمایهگذاران، به ویژه موسساتی که از ابتدای ۲۰۱۹ و با ظهور نشانههایی از تمام شدن زمستان ارزهای دیجیتال، دوباره به بیت کوین و ارزهای دیجیتال روی خوش نشان دادند، ناامید شدهاند. نتیجه یک تحقیق نشان میدهد، میزان علاقه موسسات و نهادهای مختلف برای سرمایهگذاری روی بیت کوین اکنون در پایینترین مقدار خود در کل سال ۲۰۱۹ قرار دارد که این نشانهای واضح از ناامیدی موسسات سرمایهگذاری در رابطه با بیت کوین است.
یکی از دلایلی که موسسات و نهادهای مختلف را درباره سرمایهگذاری بر روی بیت کوین مردد کرده، آینده نامشخص بیت کوین و بطور کلی بازار ارزهای دیجیتال است. مشکل عدم داشتن استانداردهای لازم برای اطمینان سرمایهگذاران حقوقی مشکل دیگر موسسات است. بنابراین شرکتهایی مانند بکت، فیدلیتی و .. در حال کار بر روی راهحلهایی هستند که استاندارهای مورد نیاز برای ورود سرمایهگذاران حقوقی (موسسات و نهادهای مختلف) به این حوزه را برآورده کند.
26-دلیل افزایش قیمت بیت کوین چه بود؟
به گزارش کوین تلگراف، با بازگشت قیمت بیت کوین به رقم بالای 8,200 دلار، چندین شاخص از احتمال تغییر یافتن روند نزولی یک ماهه و بازگشت بیت کوین به روند صعودی خبر میدهند.
1- قیمت بیت کوین بار دیگر حمایت خود را حفظ کرد
شواهد حاکی از آن است که بیت کوین فعلا یک کف قیمتی برای خود یافته است. هم در نمودارها هفتگی و هم در نمودارهای روزانه بیت کوین، این ارز چندین بار توانسته حمایت خود حفظ کند. پس از رسیدن به بیشترین قیمت هفتگی که روز دوشنبه (14 اکتبر) با رسیدن بیت کوین به 8,400 دلار شاهدش بودیم، قیمت پادشاه ارزهای دیجیتال پنج روز از 7 روز هفته گذشته را زیر شاخص «بولینگر باندز» (روبانهای بولینگر) سپری کرد و در حال حاضر، حمایت فعلی در حدود 7,860 دلار قرار دارد.
با نوسان قیمت بیت کوین در نیمه پایینی شاخص بولینگرباندز در هفته گذشته، خطوط بولینگر به یکدیگر نزدیک شدند و همین مسئله سبب شد تا مقاومت در نمودارهای روزانه به 8,550 برسد و شاخص میانگین متحرک این شاخص نیز تا 8,120 کاهش یافت.
طی هفته آینده، خریداران باید شاهد تثبیت روند در قیمتی بالای 8,120 دلار باشند تا بدین ترتیب بتوان انتظار خروج از روند نزولی فعلی را داشت. از طرف دیگر عبور از 8,550 دلار میتواند موجب رسیدن به مقاومتی جدید در نمودارهای هفتگی بیت کوین شود.
نمودار روزانه
چشم انداز بیت کوین در نمودار هفتگی
به دلیل تغییرات نزولی قیمت بیت کوین طی هفته گذشته، خط پایین در شاخص بولینگر باندز به 7,633 دلا رسید. 7,633 سطحی است که بیت کوین باید آن را حفظ کند، در غیر این صورت بوی خون به مشام خرسها خواهد رسید و این اتفاق نتایج ناخوشایندی برای قیمت بیت کوین به همراه خواهد داشت.
دیروز «پیتر شیف» (Peter Schiff)، از طرفداران دو آتشه طلا در توییتر خود به تشریح پیشبینیاش از سقوط قیمت بیت کوین به 2,000 دلار پرداخت. او در توییتش مینویسد:
نمودار بیت کوین وحشتناک به نظر میرسد. نه تنها پرچمی که به دنبال کاهش قیمت اخیر ایجاد شده وحشتناک بوده و نشاندهنده حرکت به سمت 6,000 دلار است، بلکه بیانگر آن نیز هست که رفته رفته شانه سمت راست الگوی «سر و شانه» در حال تکمیل است. در این الگو سر 14,000 دلار خواهد بود و خط گردن زیر 8,000 قرار دارد. همه اینها نشان از یک سقوط بزرگ تا 2,000 دلار را میدهند!
طی هفته آینده شاهد شکل گیری پنجمین کندل هفتگی (شمع) در بخش پایینی بولینگر باندز خواهیم بودیم. از طرف دیگر، همانطور که در نمودارها مشاهده میکنیم، با شروع هفته، کندلها نیز کوچکتر میشوند. آیا این هفته میتواند نقطه عطف بیت کوین باشد؟ شاید با نگاه به شاخص «قدرت نسبی» (RSI) بتوان راحتتر چنین چیزی را پیشبینی کرد.
2- شاخص RSI اشباع فروش را نشان میدهد
شاخص RSI هفتگی اطلاعات چندانی به ما نشان نمیدهد. با این حال، شاخص RSI در تایم فریم روزانه نوید شروع یک روند صعودی برای بیت کوین را میدهد. طبق این شاخص 19 اکتبر (27 مهر) شاهد کمترین رقم 30.75 بودیم و پس از آن نیز این شاخص در حال افزایش بوده است.
کمی برای شادی زود است، اما «جیسیون ویلیامز» (Jason Williams)، از بنیانگذاران «مورگان کریک» (Morgan Creek)، توجهی به این مسئله ندارد و در توییتی، به مطلب منتشر شده توسط «پلن بی» (PlanB) اشاره کرده است. این مطلب در وبسایت «مدیوم» (Medium) منتشر شد و به تشریح نرخ عرضه و موجودی فعلی (Stock-to-Flow) و کمیابی بیت کوین میپردازد. ویلیامز در توییتر خود مینویسد:
این مدل پیشبینی میکند که پس از هاوینگ (نصف شدن پاداش شبکه استخراج بیت کوین) که ماه می سال آینده میلادی رخ خواهد داد، ارزش بازار بیت کوین به 1 تریلیون دلار خواهد رسید و این یعنی قیمت 55,000 دلاری برای هر واحد از این ارز.
تا هاوینگ 206 روز دیگر باقی است.
3- همگرایی شاخص مکدی (MACD)
یکی دیگر از شاخصهایی که نشانههایی ضعیف از بهبود قیمت در بازار بیت کوین دارد، شاخص مکدی در تایم فریم روزانه است. امروز در این شاخص، خط مکدی شروع به فاصله گرفتن از خط سیگنال کرده است.
از طرف دیگر هیستوگرام مکدی پس از گذشت هشت روز بالاخره با میله سبز تیره مشخص بسته شده که نشاندهنده یک الگوی صعودی است. با این حال، از آنجایی که شاخص مکدی در تایم فریم هفتگی همچنان نزولی است، پیشبینی این اندیکاتور در تایم فریم هفتگی را نمیتوان چندان قوی دانست.
چشمانداز شاخص مکدی در تایمفریم هفتگی
با رجوع به تایم فریم هفتگی در شاخص مکدی، میتوان مشاهده کرد که پس از هشتمین میله در هیستوگرام (با رنگ قرمز تیره)، تغییری کوچک رخ داده است. با این حال ایجاد دامنه کوچکتر و بسته شدن قیمت این هفته بالای 8,150 دلار ممکن است موجب ایجاد کندلی با رنگ صورتی کمرنگ شود و به عقیده برخی با ظهور این کندل میتوان به بازگشت روند امیدوارتر از قبل شد.
لازم به ذکر است که نشانهای از روند صعودی در خط سیگنال و خط مکدی در تایم فریم هفتگی دیده نمیشود و تا زمانی که شیب منحنی آنها تغییر نکند، احتمال روند نزولی در آینده وجود خواهد داشت.
4- سودآوری ماینینگ به کمترین رقم یک سال اخیر نزدیک میشود
در عین حال، این مسئله میتواند نوید دیگری برای روند صعودی باشد؛ چرا که ماینرها بدیهیترین فروشندگان بازارند.
بر روی کاغذ، هر چه بیت کوین به قیمت سر به سر برای ماینرها برسد، این فروشندگان به سمت نگهداری سرمایهها و کاهش فروش بیت کوینهایشان متمایلتر میشوند.
در واقع، در سطوح فعلی قیمت، ماینرهایی که قیمتی کمتر از 10 سنت به ازای هر کیلووات ساعت پرداخت میکنند، میتوانند بدون ضرر بیت کوین استخراج کنند.
حتی غولهایی نظیر «بیت مین» (Bitmain) هم که از برق صنعتی ارزان با قیمت حدودی 0.06 سنت استفاده میکنند هم با چالش در خصوص سودهایشان مواجهاند؛ پس میتوان گفت که یک کاهش قیمت دیگر برای بیت کوین میتواند تیر خلاص برای ماینرهای چینی باشد؛ ماینرهایی که مسئولیت 60 درصد از هش ریت بیت کوین را بر عهده دارند.
«امیر نس» (Amir Ness)، از فعالان حوزه ماینینگ، در پاسخ به سوال کوین تلگراف در خصوص اینکه قیمت بیت کوین تا چه حدی باید سقوط کند که دیگر استخراج برای ماینرها سودآور نباشد؟ میگوید:
حتی در قیمت 0.055 سنت به ازای هر کیلووات ساعت هم قیمت بیت کوین باید بالای 6,500 دلار باقی بماند، در غیر این صورت ماینینگ سودآور نخواهد بود.
نس گرداننده فارم «ماین ای بلاک» (Mine A Block) است. این فارم در «ایرکوتسک» واقع در سیبری قرار دارد. در این بخش از سیبری هر کیلووات ساعت قیمتی معادل 0.055 دارد.
سناریوی صعودی
برای اینکه فروشندگان، قدرت روند نزولی را حفظ کنند، بیت کوین باید در موقعیتی بالای میانگین متحرک روزانه در شاخص بولینگر باندز قرار بگیرد و این شاخص در حال حاضر در قیمت 8,120 است. بسته شدن قیمت در رقمی بالای میانگین متحرک، بیت کوین را آماده مواجهه با مقاومت بعدی در 8,550 خواهد کرد.
همچنین مقاومت بعدی پس از آن در حدود 9,846 دلار خواهد بود، اگر بیت کوین بتواند این قیمت را شکسته و وضعیتش را حفظ کند، به احتمال زیاد پتانسیل رشد تا 12,100 دلار را خواهد داشت.
سناریوی نزولی
صعود قیمت امروز از 8,000 به 8,170 برای فروشندگان خبر بدی است، با این حال اگر بخواهیم نگاهی جامع داشته باشیم، قیمت بیت کوین همچنان 300 دلار بالاتر از سطح حمایت فعلی در تایم فریم روزانه بالینگر باندز است.
اگر بیت کوین زیر 7,860 برسد، با حمایت بعدی خود که 200 دلار پایینتر است، رو به رو خواهد شد. در این صورت توقف بعدی قیمت در حدود 7,000 دلار خواهد بود و این یعنی سقوط شدید 15 درصدی. در صورتی که این اتفاق بیافتد، باید منتظر فشار بیشتری از سوی فروشندگان باشیم که میتواند قیمت را به سطوحی برساند که دیگر استخراج بیت کوین برای بیشتر ماینرها سودآوری ندارد.
27-چگونه کیف پول مناسب بیت کوین را پیدا کنیم؟
کیف پول بیت کوین به طور خلاصه و ساده، ابزاری است که میتوانید با استفاده از آن بیت کوینهایتان را ذخیره کنید، آنها را انتقال دهید و یا از فرد دیگری بیت کوین دریافت کنید. این ابزار میتواند نرم افزاری بر روی گوشی و کامپیوتر شما باشد یا سخت افزار قابل حملی که در حد و اندازه یک فلش یواسبی است.
تعداد نرم افزارهای کیف پول بیت کوین خیلی زیاد است و به صورت رایگان در نامهای مختلف عرضه میشوند. علاوه بر سایتهای کیف پول، کیف پولهای بیت کوین هم برای موبایل و هم برای کامپیوترهای شخصی موجود و قابل نصب هستند.
به سادگی میتوانید در کمتر از چند دقیقه یک کیف پول بیت کوین رایگان روی کامپیوتر یا تلفن همراه هوشمند خود نصب کرده و از آن استفاده کنید. ارسال بیت کوین و دریافت آن در این کیف پولها به سادگیِ ارسال یک ایمیل است.
کیف پولهای سخت افزاری بیت کوین، امنیت بیشتری دارند و برای ذخیره مبالغ بالا توصیه میشوند. این کیف پولها در برندها و مدلهای مختلف قابل خریداری هستند.
نگهداری و انتقال بیت کوین با فرایند نگهداری پولهایتان در حسابهای بانکی و استفاده از خدمات موسسات مالی فرق دارد.
بیت کوین کاملا دیجیتالی است و به هیچ عنوان شکل فیزیکی ندارد. همچنین همانطور که احتمالا میدانید، بیت کوین یک شبکه کاملا غیرمتمرکز است و هر کس در بیت کوین به طور مستقیم کنترل داراییهای خود را بر عهده دارد. دارنده کیف پول، در واقع مالک واقعی بیت کوینها به حساب میآید.
بنابراین بر خلاف حسابهای بانکی، در بیت کوین مسئولیت کامل داراییها با خود کاربر است. برای همین، انتخاب یک کیف پول امن و معتبر و همچنین حفظ امنیت آن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کیف پولهای بیت کوین، با دنبال کردن انتقالات انجام شده در بلاک چین و محاسبه آخرین موجودی شما، مقداری که میتوانید منتقل کنید را به شما اطلاع میدهند. همچنین با توجه به کیف پولی که استفاده میکنید، میتوانید از قابلیتهای آن مانند تغییر کارمزد یا جایگزین کردن تراکنشها با یکدیگر بهرهمند شوید.
کیف پول بیت کوین چگونه کار میکند؟ بسیاری از افرادی که از کیف پولهای بیت کوین استفاده کردهاند، از چگونگی کار کردن این کیف پولها بیاطلاع هستند. البته برای استفاده از کیف پول و ارسال و دریافت بیت کوین نیاز به دانستن چگونگی کار کیف پولها ندارید، همانطور که برای استفاده از اینترنت نیاز به دانستن چگونگی کار آن نیست.
ساز و کار یک کیف پول بیت کوین اینطور نیست که حاوی پول دیجیتالی باشد، بلکه یک کیف پول بیت کوین با رصد تراکنشها و سوابق ثبت شده در بلاک چین، موجودی آن را به دست میآورد. وقتی بیت کوین ارسال میکنید در حقیقت چیزی ارسال نمیشود بلکه از موجودی شما کم شده و به موجودی فرد اضافه میشود.
هر کیف پول دارای دو رشته متنی است که به آنها کلید عمومی (Public Key) و کلید خصوصی (Private Key) گفته میشود. تمام نقل و انتقالات در کیف پولهای بیت کوین با استفاده از این کلیدها انجام میشود. در واقع با این کلیدها است که یک کیف پول میتواند درخواست تراکنش به شبکه ارسال کند و شبکه درخواست را با این کلیدها بررسی میکند.
کلید خصوصی مانند کلمه عبور عمل میکند که با آن درخواست تراکنش ارسال میشود و کلید عمومی چیزی است که میتوان با آن صحت کلید خصوصی و پیام تراکنش را بررسی کرد. کلید خصوصی کیف پول را نباید به کسی بدهید و داشتن آن به منزله دسترسی به تمام بیت کوینهای یک کیف پول است.
همانطور که واریز پول به حسابهای بانکی با شماره حساب یا شماره کارت انجام میشود، در کیف پولها نیز چیزی به نام آدرس کیف پول وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید به بقیه ارز دیجیتال ارسال کنید. امکان مشاهده موجودی هر کیف پولی با داشتن آدرس آن در بیت کوین وجود دارد اما برای انتقال آن باید کلید خصوصیاش را داشته باشید.
منظور از انتقال بیت کوین، ثبت تراکنشی بر روی بلاک چین است که بر اساس آن مالکیت بیت کوینها به آدرسی دیگر واگذار میشود و کیف پولها با رصد بلاک چین اطلاعات جدید را اعمال میکنند. برای درک بهتر کارکرد کیف پولها پیشنهاد میکنیم مقاله «شبکه بیت کوین چگونه کار میکند» را مطالعه کنید.
انواع کیف پول بیت کوین
در حالت کلی تمامی کیف پولها به چند دسته تقسیم میشوند که کیف پولهای بیت کوین نیز از این قاعده مستثنی نیستند. کلیه کیف پولها بر اساس نحوه نگهداری کلید خصوصی به دو دسته سرد (Cold) و داغ (Hot) تقسیم میشوند.
کیف پولهای سرد، دستهای هستند که کلید خصوصی را بدون اتصال به اینترنت و به صورت آفلاین نگهداری میکنند و تنها در موارد مورد نیاز (انتقال بیت کوین) به اینترنت متصل میشوند. این نوع کیف پولها به سبب شیوه نگهداری کلیدخصوصی امنیت بیشتری دارند و از آنها برای نگهداری بلندمدت بیت کوین میتوان استفاده کرد.
در طرف مقابل کیف پولهای گرم یا داغ وجود دارند که در آنها کلید خصوصی با اینترنت در ارتباط است. یک کیف پول گرم لزوما به این معنا نیست که کلید خصوصی را در سرورهای اینترنتی نگهداری میکند، بلکه تنها به متصل بودن دستگاه به اینترنت اشاره دارد. این نوع کیف پولها به دلیل قرار داشتن در معرض خطرات بیشتر، برای استفادههای روزمره و سرمایهگذاریهای کوچک مناسب هستند.
کیف پولهای بیت کوین در طبقهبندی دیگر به نوع فیزیکی و نرمافزاری تقسیم میشوند. کیف پولهای فیزیکی شامل دو نوع کیف پول سخت افزاری و کیف پول کاغذی هستند. کیف پولهای نرمافزاری نیز به کیف پولهای دسکتاپ، موبایل و تحت وب تقسیم میشوند.
28-چگونه کیف پول مناسب برای بیت کوین مایسلیوم (Mycelium) پیدا کنیم؟
کیف پول «مایسلیوم» (mycelium) یکی از پرکاربردترین کیف پولهای بیت کوین است. مایسلیوم یک کیف پول بسیار امن است که به کاربران اجازه میدهد بیت کوینهای خود را ذخیره، ارسال و یا دریافت کنند. در این مطلب، هر آنچه که باید درباره این کیف پول بدانید را توضیح میدهیم.
مایسلیوم یک کیف پول بیت کوین است که برای گوشیهای هوشمند طراحی شده و روی سیستم عاملهای اندروید و iOS نصب میشود.
این کیف پول کلید خصوصی بیت کوین را فقط در گوشی تلفن همراه شما ذخیره میکند و برای تامین امنیت از هیچ واسطهای بهره نمیبرد. در مایسلیوم کاربران به طور کامل مالک بیت کوینهای خود هستند. همچنین مایسلیوم یک کیف پول متنباز (OpenSource) است و این یعنی کاربران میتوانند کدهای آن را مشاهده کنند و از سالم بودن آنها اطمینان حاصل فرمایند.
سابقه این کیف پول هم در نوع خود جالب بوده و مدتهاست که امتحان خود را پس داده است. مایسلیوم یکی از قدیمیترین کیف پولهای بیت کوین به شمار میآید.
در بحث امنیت هم مایسلیوم حرفهای زیادی برای گفتن دارد و از ویژگیهای امنیتی جالبی برخوردار است که خیال هر سرمایهگذاری را درباره بیت کوینهایش راحت میکند.
با مایسلیوم همچنین به راحتی میتوانید به کیف پولهای سختافزاری متصل شوید و یا داراییهای موجود در کیف پول کاغذی بیت کوین را به راحتی خرج کنید.
از معایب این کیف پول میتوان گفت که رابط کاربری آن شاید برای کاربران تازهکار مناسب نباشد.
تاریخچه مایسلیوم شرکت مایسلیوم در سال ۲۰۰۸ افتتاح شد، یعنی قبل از ظهور و شروع به کار بیت کوین. این شرکت در ابتدا توسط مهندسینی که به تکنولوژی علاقهمند بودند و به نظر میآمد که بیشتر مهندس سختافزار باشند، شروع به کار کرد. هدف این شرکت، توسعه یک پروژه مربوط به شبکه و ارتباطات بود.
اما بعد از معرفی بیت کوین به دنیا در سال ۲۰۰۹، همه چیز عوض شد. شرکت به شدت به فناوری بلاک چین علاقهمند شد و این تیم خیلی زود فهمید که بیت کوین ایدهی امیدوارکننده و آیندهداری است.
در سالهای اخیر این شرکت فعالیت زیادی در زمینهی ارزهای دیجیتال داشته و مجموعهای از محصولات را تحت عنوان «اکوسیستم مایسلیوم» ارائه کرده است. در ادامه با کیف پول مایسلیوم آشنا خواهیم شد.
ویژگیهای مایسلیوم مایسلیوم یک کیف پول اچدی است. واژهی HD، مخفف (Hierarchical deterministic) بوده و به معنی «سلسله مراتبی قطعی» است. مکانیزم کیف پول اچدی به گونهای است که به واسطهی آن میتواند الگویی غیرقابل حدس و بدون نیاز به روشهای پشتیبانگیری پیچیده، برای کلیدهای خصوصی و عمومی ایجاد کند.
کیف پول اچدی بعد از هر تراکنش یک آدرس جدید برای کاربر میسازد، به طوری که همه آدرسهای قبلی هم معتبر هستند. این کمک شایانی به افزایش امنیت تراکنشها و حریم خصوصی میکند.
تمام کیف پول های اچدی از نوعی الگوریتم بازیابی به نام «مستر سید» (master seed) استفاده میکنند که رشتهای از دوازده کلمه تصادفی است. با این کلمات میتوان در صورت پاک شدن نرم افزار از روی گوشی یا هر گونه مشکل دیگری، به راحتی بیت کوینهای از دست رفته را بازیابی کرد.
مایسلیوم را میتوان تا حد زیادی شخصیسازی کرد، این کیف پول این امکان را برای کاربر فراهم میکند که تنظیمات زیادی روی آن اعمال کند. و به همین دلیل مایسلیوم میتواند گزینه مناسبی برای افرادی باشد که در زمینه مبادله و ذخیره بیتکوین تجربه و دانش بیشتری دارند.
از طرف دیگر، همین ویژگی باعث میشود استفاده از این کیف پول برای افرادی که جدیداً با مقوله بیت کوین آشنا شدهاند سردرگمکننده باشد. علاوه بر این، مایسلیوم نسبت به رقبای خود از نظر زیباییشناختی و گرافیکی، کاربرپسند و جذاب نیست. مجموعه این عوامل باعث میشود کیف پول مایسلیوم برای تازهکارها مناسب نباشد.
با این حال، مایسلیوم عملکردی بینظیر در زمینهی ذخیرهسازی آفلاین (سرد – Cold) دارد که به شما امکان میدهد به راحتی با اتصال به کیف پولهای سختافزاری مانند «ترزور» (Trezor) و «کیپکی» (KeepKey) و یا کیف پولهای کاغذی، بیت کوین پرداخت کنید. بلافاصله پس از اتمام معامله، مایسلیوم تمام کلیدهای ذخیرهسازی سرد را پاک میکند.
همانطور که پیشتر اشاره شد، مایسلیوم فقط یک کیف پول بیت کوین نیست و خدمات جانبی بیشتری در زمینه ارزهای دیجیتال و بیت کوین ارائه میدهد، همچنین به خاطر همکاری با شرکتهای مختلف، برای کاربران حرفهایتر گزینه جذابی است. در ادامه با این ویژگیها بیشتر آشنا خواهیم شد.
شما میتوانید با دو روش کیف پول مایسلیوم را دانلود کنید. روش اول دانلود مستقیم از وبسایت مایسلیوم و روش دوم دانلود از گوگل پلی استور برای اندروید و یا دانلود از اپ استور برای iOS است. فقط کافیست در فروشگاه نرم افزار گوگل یا اپل کلمه «Mycelium Wallet» را جستجو کنید.
بعد از دانلود و نصب، مایسلیوم از شما خواهد خواست اجازه دسترسی به موقعیت مکانی (برای استفاده از امکانِ معاملات محلی شبکه بیتکوین در مایسلیوم) و دوربین گوشی (برای اسکن کد کیوآر) را برای کیف پول مایسلیوم صادر کنید.
در صفحه خوشآمدگویی میتوانید از گزینه «Restore Backup» برای بازیابی (ریکاوری) کیف پولی که قبلاً در دستگاه دیگری ایجاد کردهاید، استفاده کنید. برای ایجاد کیف پول جدید از گزینه «Create New» استفاده کنید.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید برگهی موجودی (Balance) به صورت پیشفرض به عنوان صفحه اصلی کیف پول تعریف شده است.
برگه موجودی که صفحه اصلی کیف پول است و گزینههای ارسال (Send) و دریافت (Receive) در این برگه قرار دارند. برگهی مدیریت حسابها. میتوانید در مایسلیوم چند کیف پول و حساب بیت کوین داشته باشید. کد QR آدرس کیف پول در این بخش نمایش داده میشود که فرستنده میتواند با اسکن آن، بدون نیاز به وارد کردن دستی آدرس، بیت کوین را سریع به شما ارسال کند. دکمه ارسال بیت کوین دکمه دریافت بیت کوین که با لمس آن آدرس کیف پول نمایش داده میشود. گزینه خرید و فروش بیت کوین از داخل نرم افزار که البته برای کاربران ایرانی امکانپذیر نیست. قبل از اینکه دریافت و پرداخت بیت کوین با کیف پول خود را شروع کنید بهتر است از امنیت آن مطمئن شوید. برای این کار باید از «برگهی حسابها» (Accounts) استفاده کنید.
29-چگونه کیف پول مناسب برای ریپل (XRP) را پیدا کنیم؟
برخلاف سایر ارزهای دیجیتال که نگهداری آنها در کیف پول هزینهای ندارد، نگهداری ریپل در کیف پول نیازمند حداقل 20 واحد ریپل (XRP) است که قابل برداشت و انتقال نیست.
بنابراین، اگر 1000 ریپل به کیف پولتان اضافه کنید، 20 ریپل برای همیشه غیرقابل انتقال و استفاده خواهد بود؛ به همین خاطر است که استفاده از کیف پول های چندگانه برای ریپل توصیه نمیشود. (مگر در صورت نیاز) برای همین نیز از روز نخست، کیف پول مناسب را انتخاب کنید تا هر بار به خاطر آدرس های مختلف 20 ریپل ضرر نکنید. برای مشاهده تمامی کیف پولهای ریپل میتوانید به «صفحه کیف پولهای ریپل» مراجعه کنید.
کیف پول سخت افزاری از کیف پولهای سختافزاری اغلب به عنوان امنترین گزینههای ممکن برای نگهداری ارزهای دیجیتال یاد میشود. کیف پولهای لجر و ترزور شناختهشدهترین کیف پولهای سختافزاری هستند که با ذخیرهسازی سرد (آفلاین) کلیدهای خصوصی، امکان هک شدن را به حداقل میرسانند.
لجر نانو اس لجر نانو اس یکی از کیف پولهای سخت افزاری است که از XRP پشتیبانی میکند. این کیف پول که شبیه به یک فلش یواسبی است، یک نمایشگر OLED نیز به همراه دارد. با توجه به شیوه نگهداری کلیدخصوصی در این دستگاه و سایز کوچکی که دارد، لجر نانو اس یکی از امنترین گزینهها محسوب میشود.
شما میتوانید با اتصال این وسیله به کامپیوتری که ویندوز، مک یا لینوکس بر روی آن اجرا میشود، ریپل ارسال یا دریافت کنید. البته با استفاده از کابلهای OTG میتوانید لجر نانو را به گوشی آندرویدیتان نیز متصل کنید. از مزیتهای این کیف پول میتوان به پشتیبانی آن از چندین ارز دیجیتال دیگر به طور همزمان اشاره کرد. برای استفاده از کیف پول ریپل در لجر باید ابتدا برنامه Ledger Wallet Ripple را از سایت رسمی این کیف پول دانلود و نصب کنید.
ترزور مدل تی
کیف پول ترزور مدل تی بر خلاف کیف پول قدیمیتر ترزور وان، از ریپل پشتیبانی میکند. شرکت ترزور که سال 2013 تاسیس شد، اولین کیف پول سختافزاری خود را برای بیت کوین در سال 2014 روانه بازار کرد.
کیف پولهای ترزور نیز مانند لجر از هزاران توکن و ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند. طراحی این کیف پول با لجر نانو که شبیه به فلش یواسبی است، فرق دارد. نگهداری کلیدخصوصی در این کیف پول نیز به صورت سرد و آفلاین صورت میگیرد که هک کردن آن را تقریبا غیرممکن میکند. لازم به اشاره است که این کیف پول نسبت به آخرین محصول عرضه شده لجر یعنی لجر نانو ایکس از نظر امکانات در رده پایینتری قرار دارد.
کیف پول گوشی برای نگهداری ریپل در گوشی، علاوه بر اینکه میتوان از نسخه گوشی کیف پولهای چندمنظورهای چون اتمیک ولت استفاده کرد، کیف پول توست به صورت اختصاصی برای ریپل قابل استفاده است.
توست ولت (Toast Wallet)
توست ولت یک کیف پول با ساختار متنباز است که استفاده از آن برای تمامی افراد ساده و راحت خواهد بود. سازندگان این کیف پول در مورد آن گفتهاند که استفاده از آن بهاندازه کافی ساده است و مادربزرگ شما هم میتواند از آن استفاده کند و بهاندازهای امنیت دارد که یک بانکدار سوئیسی خیالش از بابتش راحت باشد.
نکته مثبت در مورد این کیف پول non-hosted بودن آن است و میتوانید در هرلحظه کلیدهای خصوصی خود را چک کنید. توست ولت در حاضر برای اندروید، آی او اس، ویندوز، مک و لینوکس در دسترس است. همچنین افزونه کروم این کیف پول نیز به تازگی توسعه یافته است.
کوینومی (Coinomi)
کوینومی جزو امنترین کیف پولهای موجود است که علاوه بر ریپل از چندین ارز دیجیتال دیگر نیز پشتیبانی میکند. طراحی کاربرپسند و عدم نگهداری کلید خصوصی توسط این کیف پول، از جمله نکات مثبتی است که کوینومی دارد. این کیف پول محبوب از حیث تعداد نصب توسط کاربران و رضایت عمومی در رتبه بالایی قرار دارد. کوینومی برای اندروید، آی او اس، مک، ویندوز و لینوکس عرضه شده است.
کیف پول دسکتاپ برای نگهداری ریپل بر روی کامپیوتر علاوه بر اینکه میتوانید از کیف پول اختصاصی توست ولت استفاده کنید، کیف پولهای چند منظورهای مانند اتمیک ولت نیز موجود هستند.
اتمیک ولت (Atomic Wallet)
کیف پول اتمیک یکی دیگر از کیف پولهای چند ارزی است که بیش از 300 ارز دیجیتال دیگر را میتوان در آن نگهداری کرد. این کیف پول کلیدهای خصوصی را پیش خود نگهداری نمیکند. پس از اولین راهاندازی کیف پول، سید یا 24 کلمه بازیابی به نمایش درمیآیند و پس از ذخیره آن، کلیدهای خصوصی در دستگاه موردنظر که میتواند کامپیوتر یا گوشی باشد، به صورت رمزگذاریشده نگهداری میشوند. این کیف پول برای ویندوز، مک، توزیعهای مختلف لینوکس و همچنین آندروید و آی او اس عرضه شده است.
کیف پول کاغذی
پس از کیف پولهای سختافزاری، معمولا از کیف پول کاغذی به عنوان امنترین شیوه نگهداری ارزهای دیجیتال یاد میشود. این نوع نگهداری سرد (آفلاین)، به دلیل متصل نبودن کیف پول به اینترنت از امنیت بالایی برخوردار است. برای ساختن کیف پول کاغذی بیت کوین میتوان از Minimalist Ripple Client استفاده کرد.
برای ساخت کیف پول با استفاده از این سرویس، بهتر است با قطع اتصال به اینترنت در بخش identity باید بر روی generate identity کلیک کرده و کلید خصوصی را با کلیک بر روی show/hide secret مشاهده کنند. کلید عمومی ریپل با r شروع میشود و نباید کلید خصوصی را با آن اشتباه گرفت. کیف پولهای ریپل به گونهای است که تا زمان ارسال حداقل 20 واحد XRP به آن به صورت غیرقابل استفاده باقی خواهند ماند.
همچنین توصیه میشود به دلیل آسانتر بودن نگهداری از کلمات بازیابی نسبت به کلید خصوصی، یکی از کیف پولهای گوشی یا دسکتاپ را برای نگهداری ریپل انتخاب کنید.
30-چگونه امنیت کیف پول را تشخیص دهیم؟
به طور کلی دو روش برای ذخیره سازی ارزهای دیجیتال وجود دارد:
ذخیرهسازی سرد ذخیرهسازی داغ (گرم) ذخیرهسازی سرد چیست؟ امنترین کیف پولها و روشها برای ذخیره ارزهای دیجیتال ذخیرهسازی سرد یعنی ذخیره ارزهای دیجیتال (کلیدهای خصوصی) بهصورت آفلاین. هنگامی که حجم زیادی از ارزهای دیجیتال در اختیار دارید، بهترین گزینه برای شما ذخیرهسازی سرد است.
فضایهای ذخیرهسازی سرد یا همان کیف پولهای سرد (Cold Wallets) که از آنها با عنوان کیف پولهای «سختافزاری» و یا کیف پولهای «کاغذی» نیز یاد میشود، بهترین مکان برای نگهداری امن سرمایههای شما هستند. این امنیت از آن جهت تامین میشود که داراییها بهصورت آفلاین ذخیره میشوند و فضای قرارگیری کلید خصوصی بهصورت فیزیکی در اختیار کاربر قرار دارند. فضایهای ذخیرهسازی سرد بهنوعی در مقابل هک شدن، حملات فیشینگ و دیگر انواع آسیب مقاومند و در خصوص سرمایهگذاریهای بلند مدت، بهترین گزینه به حساب میآیند.
بگذارید با مثالی استفاده از فضایهای ذخیرهسازی سرد را برای شما تشریح کنیم. یک صرافی بیت کوین با قابلیت برداشت آنی سرمایههایی در حدود صد سکه را در نظر بگیرید. این صرافی بهمنظور کاهش خطرات مرتبط با سرقت ارزهایی که بر روی صرافی نگهداری میشوند از کیف پولهای سختافزاری استفاده میکند. بهعبارتدیگر، این صرافی بخش عمدهای از سرمایههای موجود خود را در فضایهای ذخیرهسازی سخت افزاری نگهداری میکند و تنها بخشی از بیت کوینها (یا ارزهای دیجیتال دیگر) را بر روی سرویسهایش نگه میدارد که کفاف برداشتهای کاربران در کوتاه مدت را بدهد.
تفاوت کیف پول سرد و کیف پول داغ در مقابل فضاهای ذخیرهسازی سرد، انواع داغ آنها وجود دارد. از این فضاها با عنوان کیف پولهای «داغ» نیز یاد میشود. علت این نامگذاری لزوم وجود اتصال به اینترنت برای دسترسی به آنهاست.
کیف پولهای موبایل، تحت وب و دسکتاپ از نوع کیف پول داغ هستند. داغ بودن کیف پول لزوما به این معنی نیست که کلیدهای خصوصی روی فضای اینترنت نگهداری میشوند، بلکه به معنی امکان ارتباط کلیدهای خصوصی با فضای آنلاین است. کیف پولهای موبایل و دسکتاپ زیادی وجود دارند که داراییها را روی خود دستگاه نگهداری میکنند اما از نوع داغ محسوب میشوند. کیف پولهای موبایل و دسکتاپ هم میتوانند سرد باشند به شرطی که هیچ اتصالی به اینترنت نداشته باشند.
کیف پولهای داغ معمولا در دسترستر هستند و ارزهای دیجیتال بیشتری را پشتیبانی میکنند. این در حالی است که خطراتی نظیر هک شدن، قانونگذاری و دیگر اشکلات فنی آنها را تهدید میکند. با وجود اینکه فضاهای ذخیره سرد از امنیت بیشتری برخوردارند، اما نمونههای داغ آنها ارزهای بیشتری را پشتیبانی میکنند.
بهطور کلی تفاوت عمده کیف پولهای سرد و داغ در دسترسی آنها به اینترنت خلاصه میشود. «جیک فرانکنفیلد» از نویسندگان سایت مرجع «اینوستوپدیا»، مینویسد:
دلایل مختلفی وجود دارند که یک سرمایهگذار تمایل به ذخیره سرمایههایش بهصورت متصل به اینترنت یا بدون استفاده از اینترنت، داشته باشد. از طرف دیگر استفاده از چندین کیف پول (برخی از آنها داغ و برخی سرد) برای ذخیره سرمایهها مسئلهای غیرمعمول تلقی نمیشود.
افرادی که به صورت مداوم در حال تبادل و خرید و فروش ارزهای دیجیتالاند، کیف پولهای داغ را ترجیح میدهند. اما آنها نیز این سرمایهها را در کوتاهمدت بر روی چنین کیف پولهایی ذخیره میکنند و سرمایههای عمده خود را به کیف پولهای سرد انتقال میدهند. چرا که انواع سرد را نمیتوان از طریق اینترنت جابجا کرد. به یاد داشته باشید که کیف پولهای داغ در معرض خطرات امنیتی بیشتری هستند.
گفتههای پیشین بدان معنا نیست که نگهداری ارزهای دیجیتال در کیف پولهای داغ، ذاتا نا امن است. این گفتهها تنها به منظور مقایسه دو نوع از کیف پولها مطرح شدند و بدان معنا نیست که کیف پولهای داغ کارایی لازم را ندارند. کیف پولهای داغ در بستری متصل اینترنت کار میکنند و معاملهگران ارزهای دیجیتال را قادر میسازد تا ارزهای مختلفی را بخرند یا آنها را بفروشند. در طرف دیگر کیف پولهای سرد قرار دارند که به اینترنت دسترسی ندارند و مکانی امن برای نگهداری سرمایههای شما مهیا میکنند.
«کریس کاستیگلون» در مقایسه این دو روش مینویسد:
یک کیف پول داغ مانند یک کیف پول جیبی است که میتوانید با خود همه جا ببرید و کیف پول سخت مانند یک گاوصندوق بانکی است.
بنابراین ذخیره ارزهای دیجیتال به صورت داغ از نظر نگهداری روشی نا امن نیست اما امنترین روش، ذخیره سازی به صورت سرد است.
سه روش معمول برای ذخیره ارزهای دیجیتال به صورت سرد وجود دارد که عبارتند از:
کیف پولهای کاغذی فلش مموری (USB) یا هر گونه درایور ذخیرهسازی که در محل امنی نگهداری میشود کیف پول سختافزاری کیف پولهای کاغذی کیف پول کاغذی یک ارز دیجیتال همان کلید خصوصی است که روی کاغذ چاپ شده است. دارندهی این کاغذ هم به کلید خصوصی ارز دیجیتال و هم به آدرس آن دسترسی خواهد داشت. این کیف پولها معمولا توسط نرمافزارهای تولید کیف پول یا به صورت دستی توسط فرد ساخته میشوند. توجه داشته باشید که برای ساختن کیف پول کاغذی نیاز به اتصال به اینترنت نیست، بنابراین اگر از وبسایتهای تولیدکننده کیف پول کاغذی استفاده میکنید، حتما بعد از لود شدن صفحه، اتصال خود به اینترنت را قطع کنید تا از ذخیره نشدن کلید خصوصی توسط افراد دیگر مطمئن شوید. کیف پولهای کاغذی برای نگهداری بلند مدت داراییها فوقالعاده هستند به شرطی که بتوانید از کاغذ و نوشته روی کاغذ در گذر زمان محافظت کنید. کاغذ ممکن است پوسیده یا پاره شود. کاغذ حتی نسبت به دود نیز آسیب پذیر است و در گذر زمان شاید محتوای آن خوانایی لازم را نداشته باشد. بنابراین حتما سعی کنید که از پوششهای محافظ برای کیف پول کاغذی استفاده نمایید.
حافظهها و فضاهای ذخیرهسازی (فلش مموری، هارد و …) یک روش معمول دیگر برای ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال به صورت سرد، ذخیره کردن کلید خصوصی بر روی حافظههای داخلی یا جانبی رایانه است. این کار در مقایسه با دو روش دیگر یعنی کیف پول کاغذی و کیف پول سخت افزاری، ریسکهای بیشتری به همراه دارد و میتوانیم بگوییم که روش خیلی جالبی برای اشخاص عادی نیست.
امکان خرابی یا سرقت حافظهها وجود دارد و بازیابی اطلاعات گاهی هرگز ممکن نخواهد بود. از طرفی میدانهای مغناطیسی ممکن است باعث خرابی هارد دیسکهای قدیمی، حتی بهصورت خرابیهای فیزیکی، شوند.
کیف پولهای سخت افزاری بدون شک امنترین روش برای ذخیره ارزهای دیجیتال کیف پولهای سخت افزاری هستند. این کیف پولها از بهترین متدهای رمزنگاری و امنیتی در ساختار خود استفاده میکنند و چند سال است که امتحان خود را پس دادهاند.
بر خلاف شکل عجیب و غریب، کار کردن با کیف پولهای سخت افزاری بسیار ساده است. همچنین این کیف پولها معمولا از تمام ارزهای دیجیتال معتبر پشتیبانی میکنند و معمولا نیاز نیست برای ذخیره یک ارز دیجیتال خاص کیف پول دیگری تهیه کنید. تامین امنیت در کیف پولهای سخت افزاری با استفاده از چندین فیلتر امنیتی مهم برقرار میشود. برای سرمایهگذاریهای سنگین، بهترین گزینه کیف پولهای سخت افزاری هستند.
امنترین کیف پولهای حال حاضر در اینجا چهار مورد از امنترین کیف پولهایی که تاکنون ساخته شدهاند را معرفی میکنیم.
شماره یک: لجر نانو اس (Ledger Nano S) امنترین کیف پولها و روشها برای ذخیره ارزهای دیجیتال لجر نانو اس، یک کیف پول سختافزاری در ابعاد یک فلش است که برای حفاظت بیشتر در یک قاب فلزی قرار داده شده. طراحی این محصول بسیار ساده و جمع و جور است. رابط کاربری این کیف پول نیز بسیار ساده و قابل اتکاست. کاربر میتواند به راحتی و بهوسیله نرمافزار Ledger Live با این کیف پول کار کند.
علاوه بر طراحی مناسب، پشتیبانی از سکهها و توکنهای زیاد، از دیگر مزیتهای لجر نانو اس است. با احتساب بیت کوین، «زی کش»، «اتریوم»، «اتریوم کلاسیک»، «دوج کوین» و «دش»، این کیف پول از بیش از 1,000 ارز دیجیتال دیگر پشتیبانی میکند. طیف وسیعی از توکنهای ERC20 از جمله نقاط قوت لجر نانو اس است. همچنین استفاده از لجر نانو اس بهوسیله سرویسهای آنلاین کیف پول نظیر «مای اتر ولت»، «الکتروم» و «مای سیلیوم»، امکانپذیر است.
وجود دکمه فیزیکی برای تایید انجام تراکنش باعث شده تا این محصول مقاومت بالایی در خصوص حملات هکرها داشته باشد. لجر همچنین از یک مکانیزم اثبات هویت بهره میبرد که با هر بار راهاندازی اجرا میشود.
شماره دو: ترزور مدل تی (Trezor Model T) امنترین کیف پولها و روشها برای ذخیره ارزهای دیجیتال این مدل نسل دوم کیف پولهای سختافزاری ارزهای دیجیتال است. ترزور وان (Trezor One)، مدل پیشین این محصول، با دو دکمه و یک صحفه نمایش عرضه شد. مدل تی که نمونهای بهبود یافته از ترزور وان است؛ دکمهها را حذف کرده و یک صحفه نمایش رنگی را جایگزین نمونه غیر رنگی نموده است. امنیت ترزور مدل تی بهوسیله یک پین کد، عبارت امنیتی و انجام روند بازیابی رمز از روی خود دستگاه، تامین میشود. بهعبارتدیگر، عملیات بازیابی از طریق رایانه یا تلفنهمراه امکان پذیر نیست.
مدل جدید ترزور از یک قاب آهنربایی بهره میبرد و بهوسیله تعبیه یک مکانیزم مهر و موم، میتوانید از دسترسیهای ناخواسته مطلع شوید و این احتمال را کاهش دهید. ترزور مدل تی از بیش از 700 سکه و توکن مختلف پشتیبانی میکند. بیت کوین، اتریوم، ریپل، بیت کوین کش، مونرو و دش از جمله این ارزها هستند. نکته جالب عدم پشتیبانی مدل تی از ارزهایی نظیر «ایاس» (EOS) و «ترون» (Tron) است.
شماره سه: کیپ کی (Keepkey) امنترین کیف پولها و روشها برای ذخیره ارزهای دیجیتال کیپ کی نسبت به ترزور و لجر نانو اس از ابعاد بزرگتری برخوردار است و عملکردی به مانند یک «کیف پول HD» (سلسله مراتب قطعی) دارد. بهوسیله چنین قابلیتی، کیپ کی توانایی ایجاد و ذخیره بینهایت کلید را دارد. کیپ کی دارای یک صفحه نمایش بزرگ است و کارکردن با آن نیز نیازمند دانش زیادی در این حوزه نیست.
در حال حاضر کیپ کی از حدود 54 ارز نظر اتریوم، بیت کوین، دش، لایت کوین، دوج کوین، بیت کوین گلد و تعدادی از توکنهای ERC20 پشتیبانی میکند. نحوه دسترسی به کیف پول نیز از طریق نرم افزار ویندوزی آن صورت میگیرد.
شماره چهار: کلدکارد (Coldcard) امنترین کیف پولها و روشها برای ذخیره ارزهای دیجیتال کلدکارد نوعی کیف پول بیت کوین است که توانایی عملکرد آفلاین و امضای تراکنشها را دارد. امکان اجرای آفلاین، وجود کارت حافظه از نوع MicroSD برای تهیه نسخه پشتیبان از جمله ویژگیهای منحصربهفرد کلدکارد است. از آنجایی که کلدکارد نوعی کیف پول متنباز است، در صورتی که اطلاعاتی در خصوص برنامهنویسی بلاک چین داشته باشید، میتوانید نسبت به نیاز و سلیقه خود، آن را دستکاری کنید.
از دیگر ویژگیهای کلدکارد میتوان به کیف پول ثانویه آن اشاره کرد. این کیف پول یک کلید خصوصی دیگر برای شما ایجاد و این امکان را فراهم میکند تا در یک دستگاه، دو کیف پول داشته باشید. این خصوصیت در مواقع خطرناک مانند سرقت کیف پول، بسیار کارآمد خواهد بود. ارزهای دیجیتال که در حساب اصلی قرار دارند در امنیت باقی میمانند و محتوای کیف پول دوم نیز هر زمان که بخواهید در دسترس است.
31-چگونه کیف پول منایب برای بایننس کوین (BNB) را پیدا کنیم؟
همانطور که میدانید، بایننس کوین (BNB)، توکن داخلی صرافی بایننس است. از این توکن در انجام عملیات این صرافی و اکوسیستم آن از جمله پرداخت کارمزد معاملات و کارمزد مبادله استفاده میشود. در ادامه به شما عزیزان شماری از بهترین کیف پولهای این توکن را معرفی کرده و به آموزش سه مورد از آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
شرکت لجر در سال 2014 راهاندازی و به یکی از پیشگامان و ارایه دهندگان راهکارهای امنیتی و برنامههای کاربردی مبتنی بر بلاک چین تبدیل شده است. کیف پول سخت افزاری لجر یکی از محبوبترین کیف پولها در بین کاربران ارزهای دیجیتال بوده که از هزار ارز دیجیتال، از جمله توکن بایننس پشتیبانی میکند. لجر نانو اس کیف پول کاملا امنی بوده که با استفاده از آن میتوانید به ذخیره، ارسال و دریافت بایننس کوین بپردازید.
در این کیف پول امکانات پشتیبانگیری و بازیابی مناسبی گنجانده شده که آن را به یکی از بهترینها در دنیای ارزهای دیجیتال تبدیل کرده است. باید گفت که این کیف پول همگام با آخرین فناوری های روز دنیا طراحی شده و علاوه بر BNB برخی از مهمترین ارزهای دیجیتال و توکنهایی که این کیف پول پشتیبانی میکند عبارتند از: بیت کوین (BTC)، بیت کوین کش (BCH)، اتریوم (ETH)، ریپل (XRP)، ایاس (EOS)، استلار (XLM) و ترون (TRX). کیف پول انجین در سال 2018، با هدف ذخیرهی آسان ارزهای دیجیتال و انواع توکنها به همراه امنیت بالا، طراحی شده و جز بهترینهای این عرصه به حساب میآید. این کیف پول علاوه بر امکان ارسال و دریافت بسیاری از ارزهای دیجیتالی از جمله بیت کوین، لایت کوین و اتریوم، انجین (Enjin) و بایننس کوین، امکانات مربوط به بازیهای مبتنی بر بلاک چین را نیز برای شما به ارمغان آورده است. نسخههای آی او اس و اندروید آن اکنون در دسترس همگان قرار دارد.
در این کیف پول همچنین صرافیهای چنجلی (Changelly)، بانکور (Bancor) و کایبر نتوورک (Kyber Network) تعبیه شده اما باید گفت که رابط کاربری این پلتفرم ذخیرهسازی، به نسبت همتاهای خود چندان جذاب نیست.
https://drive.tgju.org/etc/coinomi-wallet.png
کیف پول تراست معتلق به شرکت بایننس است. این کیف پول نیز جز یکی از محبوبترین پلتفرمهای ذخیرهسازی دارایی دیجیتال به شمار آمده و از بیشتر ارزهای دیجیتال مطرح بازار از جمله بایننس کوین پشتیبانی میکند. تاکنون، امتیاز نسخهی آی او اس این کیف پول 4.8 بوده و جزء کیف پولهای محبوب در میان کاربران به شمار میآید.
برخی از مزایا و معایب این کیف پول عبارتند از:
• ذخیرهسازی تمامی توکنها روی شبکهی اتریوم • نصب محلی و بدون دخالت سرور برنامه • این برنامه کاملاً سمت کلاینت بوده و کلید خصوصی به طور محلی روی دستگاه کاربر ذخیره میشود. • امکان جلوگیری از دسترسی به برنامه هنگام باز بودن قفل گوشی با فعالسازی گزینههای تشخیص هویت • دسترسی به برنامههای غیرمتمرکز (dapps) با استفاده از مرورگر Web3 (نسل سوم اینترنت) موجود در این کیف پول • ارزیابی بلادرنگ سبد سهام و ارسال هشدار برای نشان دادن انجام تراکنش • برای مدیریت توکنها تنها یک آدرس خواهید داشت. بدان معنا که از همان آدرس ارسال و دریافت توکن میتوان برای شرکت در عرضه اولیه سکه (ICO) و ایردراپ (Airdrop) نیز استفاده کرد. • استفادهی آسان و رابط کاربری بسیار ساده • کنترل کامل کلیدهای خصوص به دست کاربران • استفاده از یک صرافی غیرمتمرکز برای تبادل کوینها
از طرف دیگر، سه مورد از معایب این کیف پول عبارتست از:
• ذخیرهسازی بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال روی شبکهای غیر از اتریوم امکانپذیر نیست. • امنیت آن به اندازهی کیف پول سختافزاری نیست. • ورود دو مرحلهای ندارد.
کیف پول اتمیک (Atomic Wallet)
کیف پول اتمیک کیف پولی غیرمتمرکز بوده که از شمار بسیاری ارز دیجیتال از جمله بیت کوین، بایننس کوین، ریپل، اتریوم، و استلار، 25 مورد بلاک چین و بیش از 300 توکن پشتیبانی میکند. این کیف پول برای دفتر ثبت سفارش توزیعشدهی خود از فناوری بیت تورنت استفاده کرده است. صرافیهایی از جمله چنجلی (Changelly)، شیپشیفت (ShapeShift) و چینجنو (ChangeNow) نیز در این کیف پول گنجانده شده و برای دریافت و ارسال کوین، از شما هیچ کارمزدی دریافت نمیشود؛ بلکه تنها باید کارمزد تراکنش را پرداخت کنید.
کیف پول اتمیک با بلاک چینهای کوینهای پشتیبانی شده ارتباط برقرار میکند؛ بدان معنا که برای مشاهدهی تاریخچهی تراکنشها، در بلاک چین کوین مورد نظر به جستجو پرداخته و نتیجه را به شما نشان میدهد؛ در این صورت دیگر نیازی به ذخیرهی اطلاعات مهم در جای دیگری نخواهد بود. در حال حاضر، نسخههای موبایلی اندروید و دسکتاپ برای ویندوز، مک او اس، اوبونتو، دبین و فدورا در دسترس هستند.
امکان مبادلهی اتمی نیز برای کاربران در نظر گرفته شده و در این روش بدون هیچ واسطی میتوان ارزهای دیجیتال را مبادله کرد. در حال حاضر تنها برای چندین ارز دیجیتال از جمله بیت کوین (BTC)، لایت کوین (LTC) و کوانتوم (QTum) این امکان فراهم شده اما در آینده به تعداد این کوینها افزوده خواهد شد.
برخی از خدمات آیندهی این ارائهدهندهی خدمات کیف پول عبارتست از:
• ارائهی نسخهی آی او اس • پشتیبانی از کیف پولهای سختافزاری ترزور (Trezor)، لجر (Ledger) و کیپکی (Keepkey) • ارائهی میز معاملاتی برای برخی صرافیهای مطرح • تعبیهی افزونهی جستجوی وب در نسخهی دسکتاپ • بالا بردن امنیت از طریق احراز هویت دو مرحلهای، ثبت اثر انگشت و اسکن صورت • پیادهسازی شبکهی لایتنینگ و مبادله اتمی درون کانالی • پشتیبانی از زبانها و ارزهای دیجیتال مختلف
کیف پول کوینومی نیز یکی دیگر از بهترین کیف پولهای مخصوص به ارزهای دیجیتال بوده که در ابتدا برای تلفنهای همراه هوشمند طراحی شده اما نسخه دسکتاپ هم دارد. این کیف پول، پیشرفتهترین و امنترین ویژگیها را به کاربران خود ارائه میدهد و در عین حال، امکان دسترسی سریع به دارایی دیجیتال را نیز به همراه دارد. با آن که خود کوینومی برای ارائهی خدمات هیچ کارمزدی دریافت نمیکند، اما صرافی چنجلی، کارمزد خود را به تراکنش اضافه میکند. در جدیدترین نسخهی این کیف پول، v1.6.5، از بایننس کوین نیز پشتیبانی میشود. در حال حاضر، نسخههای اندروید، آی او اس، ویندوز، مک او اس و لینوکس آن در دسترس است.
برخی از ویژگیهای مهم این کیف پول عبارتند از:
• پشتیبانی از صدها ارز دیجیتال و توکن مختلف، از معروفترین آنها تا سایر آلت کوینها • نصب آسان • انجام آسان معامه از طریق صرافیهای تعبیهشده • پشتیبانی از زبانهای زیادی از جمله انگلیسی، روسی و چینی • بالا بردن امنیت از طریق تکنیکهای حفظ حریم خصوصی و رمزنگاری پیشرفته
32- چگونه متوجه طرح پانزی شویم؟
با وجود اینکه کلاهبرداریهای پانزی در انواع و شکلهای مختلف ظاهر میشوند، همه انواع آن، یک سری خصوصیات اصلی دارند که عبارتند از:
سودهای نجومی و تضمینی قول سودهای نجومی و تضمینی از خصوصیات اصلی یک طرح پانزی است. هر جا این وعده را دیدید، به پانزی بودنش شک کنید. منظور از نجومی بودن سود این است که اگر قرار باشد با پول خود کار کنید، باز هم سودش از طرح پانزی پایینتر است. مثلا ماهی بیش از ده درصد سود تضمینی، بسیار مشکوک است. به این فکر کنید که چطور میشود بدون هیچ ریسکی چنین سودی را تضمین داد؟
ناشناس بودن طراح در یک طرح پانزی اطلاعات چندانی درباره تیم یا گرداننده وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد، معمولا از اسامی مستعار یا تقلبی استفاده میشود. یک طراح پانزی قطعا نمیخواهد شناسایی شود.
عدم شفافیت در فعالیتها یک طرح پانزی با شفافیت کامل توضیح نمیدهد که چگونه سود نجومی خود را در میآورد و چگونه آن را تضمین میکند. مثلا بعضی از طرحها میگویند که پول کاربران را در بازارهای سرمایه یا استخراج ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری میکنند اما نمیگویند که چطور اینکار را انجام میدهند یا اینکه چگونه از ریسک نوسانات قیمت، سختی استخراج و … در امان هستند.
بدون اطلاعات تماس معتبر طرحهای پانزی معمولا آدرس و شماره تلفنهای معتبری از خود اعلام نمیکنند یا به آدرسهای تقلبی و دفترهای کار چند روزه روی میآورند. ناشناسی از خصوصیات اصلی یک طرح پانزی است.
روشهای عجیب دریافت پول طراح سعی میکند تا مبالغ را از درگاههای غیرقانونی یا این روزها به وسیله ارزهای دیجیتال دریافت کند تا رهگیری آن برای پلیس مشکل باشد.
نداشتن مجوزهای قانونی طرحهای پانزی نمیتوانند مجوزهای قانونی اخذ کنند. البته گاهی اوقات یک طرح بقدری حرفهای است که مقامات قانونگذار را هم فریب میدهد یا با باندبازی مجوز را دریافت میکند.
33- چگونه تایید هویت دو عاملی را فعال کنیم؟
این روزها بحث خرید ارزهای دیجیتال داغ است. با رشد چشمگیر بازار ارزهای رمزپایه، روز به روز سرمایه گذاران ریز و درشت زیادی پول خود را صرف خرید این ارزها می کنند. بیت کوین و اتریوم به دلیل کاربرد در سایت های تریدر یا صرافی ها و همچنین ریسک سرمایه گذاری کمتر نسبت به بقیه ارزهای دیجیتال، معمولا بیشتر خریداری می شوند. در تمامی صرافی های معتبر ایرانی و بیشتر صرافی های خارجی، برای ثبت سفارش نیاز به احراز هویت دارید. به دلیل ناشناس بودن تراکنش های بیت کوین، صرافی ها به منظور جلوگیری از کلاهبرداری های احتمالی، از کاربران در خواست احراز هویت با کارت شناسایی یا پاسپورت می کنند.
1- هک شدن کارت یا حساب بانکی: فرض کنید شخصی اطلاعات کارت شخص دیگری را داشته باشد و یا کارت او را همراه با رمز به سرقت برده باشد. حال اگر بتواند شخصی که بدون احراز هویت اقدام به فروش ارزهای دیجیتالی میکند را بیابد ، میتواند حسابی برای آن فروشنده مشکل ایجاد کند ! پس سارقی که سعی می کند بیت کوین بخرد ، ضرورت احراز هویت باعث می شود که نتواند این کار را در سایت های معتبر انجام دهد.
2- پولشویی: فرد دیگری ممکن است که مقدار زیادی پول را اختلاس کرده باشد و برای خروج پول از حساب خود آن را تبدیل به ارزهای دیجیتال می کند. بنابراین احراز هویت برای این مورد هم ضروری است.
3- فرار مالیاتی: یکی از شایعاتی که درباره بیت کوین مطرح می شود این است که امکان فرار مالیاتی را فراهم می کند. اما تراکنش های بیت کوین کاملا ناشناس نیست و می توان مقدار بیت کوین موجود در هر کیف پول را مشاهده کرد و تراکنش های هر کیف پول را بررسی کرد. بنابراین سایت های صرافی داخلی و همچنین صرافی های خارجی (برای مبالغ بالا) نیاز به تایید هویت با مدارک شناسایی دارند که در صورت نیاز مشخص شود که چه مقدار بیت کوین به کیف پول فرد منتقل شده است.
4- دزدی بودن بیت کوین ها : بیت کوین هم مانند پول های سنتی قابل سرقت است. همانطور که در مورد فوق گفتیم، تراکنش های بیت کوین کاملا ناشناس نیست و می شود تراکنش های هر کیف پول را مشاهده کرد ، بنابراین احراز هویت باعث می شود تا در صورت تنظیم قانون، اگر بیت کوین ها سرقتی باشند، بتوان با شکایت، صاحب کیف پول را شناسایی کرد.
5- نیت کلاهبرداری و عدم ارسال بیت کوین : وقتی شما از هویت فروشنده بی خبر باشید، هیچ تضمینی وجود ندارد که پس از دریافت پول، بیت کوین ها را برای شما ارسال کند.
اگر واقعا قصد خرید از یک فرد حقیقی را دارید، حتما از کلاهبردار نبودن فرد مطمئن شوید و حتی الامکان سعی کنید که معامله را به صورت حضوری انجام دهید.
صرافی های خارجی خرید از تمامی صرافی های داخلی معتبر، نیاز به احراز هویت دارد اما مزیت آن این است که ریسکی برای شما ندارد. صرافی های خارجی زیادی وجود دارند که امکان خرید بدون احراز هویت در آن ها وجود دارد. البته برای خرید در این صرافی ها نیاز به حساب های بین المللی مانند ویزا یا مستر کارت دارید. حساب های ارزی معتبر هم نیاز به احراز هویت دارند بنابراین برای خرید از صرافی های خارجی هم به صورت غیرمستقیم نیاز به احراز هویت است.
34-بهترین سرویسهای کلود ماینینگ کدامند؟
نام بردن از یک سرویسدهنده خدمات استخراج ابری کاری بسیار دشوار است؛ چراکه در بیشتر اوقات این شرکتها کلاهبردار از آب درمی آیند. صد البته در این میان گزینههای مناسبی نیز وجود دارد.
شرکتهای مناسب در زمینه استخراج ابری وقتی صحبت از کلمه «مناسب» به میان می آید، منظور جنبه «سودده بودن» یا «مشهور» بودن آنها نیست. منظور از کلمه مناسب، در اختیار داشتن سختافزارهایی است که بتوان با آنها به استخراج بیت کوین پرداخت. منظور از شرکت معتبر شرکتی نیست که سود بهتری بدهد یا سود آن تضمینی باشد بلکه شرکتی است که دروغ کمتری در کارش وجود دارد و میتوانید مطمئن باشید که واقعا ماینینگ انجام میدهد. شرکتها و وبسایتهای «جنسیس ماینینگ» (Genesis Mining)، «بیت کلاب نتورک» (Bitclub Network) و «هش فلیر» (Hash Flare) ازجمله این شرکتها هستند. با اینحال وقتی نگاهی عمیقتر به این شرکتهای بیاندازیم، متوجه میشویم که هر کدام نقاط ضعف خود را دارند.
وضعیت باخت باخت در بیشتر اوقات، کلود ماینینگ وضعیت «باخت باخت» را رقم میزند. در صورتی که قیمت بیت کوین افزایش یابد، شما نسبت به حالتی که در آن بیت کوین خریده بودید، سود کمتری عایدتان خواهد شد. در صورتی که بیت کوین با کاهش قیمت روبهرو شود نیز شما سودی نخواهید کرد و احتمالاً پولی را که پسانداز کردهاید را از دست خواهید داد.
همانطور که سایت ارزدیجیتال بارها اعلام کرده، جدای از این مسئله که قراردادهای پرداخت شرکتهای فعال در زمینه کلود ماینینگ رقمی ثابت است، این شرکتها هزینه نگهداری تجهیزات را هم از مشتری دریافت میکنند.
هزینه نگهداری معمولاً شامل جمع هزینههای اصطحلاک دستگاهها، تجهیزات خنککننده و محلی که تجهیزات در آن قرار میگیرند است. این قیمت برحسب دلار بر واحد قدرت ماینینگ که چیزی در حدود 0.14 دلار برای هر ترا هش است، محاسبه میشود.
از آن جهت که سود بر اساس قیمت بیت کوین پرداخت میشود و هزینه نگهداری با ارزهای رایج دریافت میگردد، در صورت سقوط قیمت، ممکن است سود عاید شده برای پرداخت هزینههای نگهداری کافی نباشد. در این صورت شرکت، بدون برگشت وجه، قرارداد شما را فسخ خواهد کرد. از طرف دیگر، اگر قیمت بیت کوین جهش داشته باشد، سختی استخراج نیز بالا میرود و باعث سوددهی کمتر میشود. بهعبارتدیگر در هر دو صورت خرید و نگهداری مستقیم بیت کوین، امری سود ده تر خواهد بود چراکه شما هم کمتر ضرر میدهید و همسود بیشتری عایدتان خواهد شد.
اگر کمی در وبسایت هایی که چنین خدماتی را ارائه میکنند، بچرخید، میبینید که بسیاری از قراردادها پس از دوره رکورد طولانیمدت بیت کوین در اوایل سال 2018 که قیمت بیت کوین سقوط کرد، فسخشدهاند.
35-رمزارزها چگونه کار میکنند؟
رمز ارزها برای اجرای تراکنشهای خود، مدلهای مختلفی را به کار میگیرند. به عنوان نمونه بیت کوین از مدل اثبات کار استفاده میکند که طی آن استخراجکنندگان یا ماینرها تراکنشها را تایید میکنند.
این مدلهای مختلف در بلاک چینها که با نام «الگوریتمهای اجماع» یا سازوکارهای توافق جمعی شناخته میشود، نحوه به اتفاق نظر رسیدن مشارکتکنندگان شبکه را در مورد تایید کردن یا نکردن یک تراکنش در شبکه تعیین میکنند.
تراکنش ارزهای دیجیتال به صورت همتا به همتا (P2P) عمل میکند و براساس مدل استفاده شده، نیاز به واسطهها را از بین میبرند. مسئولیت نظارت بر شبکه ارزهای دیجیتال و تامین امنیت آن توسط نودها تامین میشود. نودها در شبکههای مختلف به روشهای مختلفی انتخاب میشوند. برای مثال در بیت کوین، استخراجکنندگان یا ماینرها هستند که این مسئولیت را بر عهده دارند، در ایاس و ترون درباره انتخاب این نودها رایگیری میشود و در شبکههای اثبات سهام، هر کسی که بخشی از سکههایش را در شبکه به صورت سهام قفل کرده باشد، میتواند در مورد تراکنشها تصمیمگیری کند.
36-چه چیزهایی میتوان با بیت کوین خرید؟
بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال خود را مطرح کرد تا معایبی که به دلیل وجود واسطهها حین پرداخت کردن وجود داشت را از سر راه بردارد. با اینکه بیت کوین هنوز به پذیرش کافی دست نیافته اما ارائهدهندگان خدمات و فروشندگان محصولات زیادی تا به این لحظه از بیت کوین پشتیبانی میکنند.
خرید کردن با بیت کوین شباهت زیادی با خریدهای آنلاین معمولی دارد. همانطور که پس از انتخاب محصول مورد علاقهتان، وارد درگاه پرداخت میشوید و با وارد کردن اطلاعات کارت بانکی مبلغ مورد نظر را پرداخت میکنید در روش جایگزین هم بیت کوین این کار را برای شما انجام میدهد. در روشهای آفلاین مانند خرید غذا از رستوران نزدیک محل کارتان، با استفاده از کیف پول بیت کوین که میتواند هر دستگاهی مانند گوشی همراهتان باشد، تنها با اسکن کردن QR کد، پرداخت خود را به آسانی انجام میدهید.
سرویسهای زیادی در حال حاضر بیت کوین را به عنوان روش پرداخت پذیرفتهاند که همین عاملی برای جذب مشتریان بیشتر و تغییر دیدگاه کاربرانشان نسبت به آنها شده است. استفاده از بیت کوین در یک کسبوکار میتواند مشتریان عاشق فناوری را به سوی آنها هدایت کرده و آنها را پیشگام انقلاب فناورانه قرن 21 کند.
37-چگونه افزایش قیمت بیت کوین را تحلیل کنیم؟
به گزارش کوین تلگراف، با بازگشت قیمت بیت کوین به رقم بالای 8,200 دلار، چندین شاخص از احتمال تغییر یافتن روند نزولی یک ماهه و بازگشت بیت کوین به روند صعودی خبر میدهند.
1- قیمت بیت کوین بار دیگر حمایت خود را حفظ کرد
شواهد حاکی از آن است که بیت کوین فعلا یک کف قیمتی برای خود یافته است. هم در نمودارها هفتگی و هم در نمودارهای روزانه بیت کوین، این ارز چندین بار توانسته حمایت خود حفظ کند. پس از رسیدن به بیشترین قیمت هفتگی که روز دوشنبه (14 اکتبر) با رسیدن بیت کوین به 8,400 دلار شاهدش بودیم، قیمت پادشاه ارزهای دیجیتال پنج روز از 7 روز هفته گذشته را زیر شاخص «بولینگر باندز» (روبانهای بولینگر) سپری کرد و در حال حاضر، حمایت فعلی در حدود 7,860 دلار قرار دارد.
با نوسان قیمت بیت کوین در نیمه پایینی شاخص بولینگرباندز در هفته گذشته، خطوط بولینگر به یکدیگر نزدیک شدند و همین مسئله سبب شد تا مقاومت در نمودارهای روزانه به 8,550 برسد و شاخص میانگین متحرک این شاخص نیز تا 8,120 کاهش یافت.
طی هفته آینده، خریداران باید شاهد تثبیت روند در قیمتی بالای 8,120 دلار باشند تا بدین ترتیب بتوان انتظار خروج از روند نزولی فعلی را داشت. از طرف دیگر عبور از 8,550 دلار میتواند موجب رسیدن به مقاومتی جدید در نمودارهای هفتگی بیت کوین شود.
نمودار روزانه
چشم انداز بیت کوین در نمودار هفتگی
به دلیل تغییرات نزولی قیمت بیت کوین طی هفته گذشته، خط پایین در شاخص بولینگر باندز به 7,633 دلا رسید. 7,633 سطحی است که بیت کوین باید آن را حفظ کند، در غیر این صورت بوی خون به مشام خرسها خواهد رسید و این اتفاق نتایج ناخوشایندی برای قیمت بیت کوین به همراه خواهد داشت.
دیروز «پیتر شیف» (Peter Schiff)، از طرفداران دو آتشه طلا در توییتر خود به تشریح پیشبینیاش از سقوط قیمت بیت کوین به 2,000 دلار پرداخت. او در توییتش مینویسد:
نمودار بیت کوین وحشتناک به نظر میرسد. نه تنها پرچمی که به دنبال کاهش قیمت اخیر ایجاد شده وحشتناک بوده و نشاندهنده حرکت به سمت 6,000 دلار است، بلکه بیانگر آن نیز هست که رفته رفته شانه سمت راست الگوی «سر و شانه» در حال تکمیل است. در این الگو سر 14,000 دلار خواهد بود و خط گردن زیر 8,000 قرار دارد. همه اینها نشان از یک سقوط بزرگ تا 2,000 دلار را میدهند!
طی هفته آینده شاهد شکل گیری پنجمین کندل هفتگی (شمع) در بخش پایینی بولینگر باندز خواهیم بودیم. از طرف دیگر، همانطور که در نمودارها مشاهده میکنیم، با شروع هفته، کندلها نیز کوچکتر میشوند. آیا این هفته میتواند نقطه عطف بیت کوین باشد؟ شاید با نگاه به شاخص «قدرت نسبی» (RSI) بتوان راحتتر چنین چیزی را پیشبینی کرد.
2- شاخص RSI اشباع فروش را نشان میدهد
شاخص RSI هفتگی اطلاعات چندانی به ما نشان نمیدهد. با این حال، شاخص RSI در تایم فریم روزانه نوید شروع یک روند صعودی برای بیت کوین را میدهد. طبق این شاخص 19 اکتبر (27 مهر) شاهد کمترین رقم 30.75 بودیم و پس از آن نیز این شاخص در حال افزایش بوده است.
کمی برای شادی زود است، اما «جیسیون ویلیامز» (Jason Williams)، از بنیانگذاران «مورگان کریک» (Morgan Creek)، توجهی به این مسئله ندارد و در توییتی، به مطلب منتشر شده توسط «پلن بی» (PlanB) اشاره کرده است. این مطلب در وبسایت «مدیوم» (Medium) منتشر شد و به تشریح نرخ عرضه و موجودی فعلی (Stock-to-Flow) و کمیابی بیت کوین میپردازد. ویلیامز در توییتر خود مینویسد:
این مدل پیشبینی میکند که پس از هاوینگ (نصف شدن پاداش شبکه استخراج بیت کوین) که ماه می سال آینده میلادی رخ خواهد داد، ارزش بازار بیت کوین به 1 تریلیون دلار خواهد رسید و این یعنی قیمت 55,000 دلاری برای هر واحد از این ارز.
تا هاوینگ 206 روز دیگر باقی است.
3- همگرایی شاخص مکدی (MACD)
یکی دیگر از شاخصهایی که نشانههایی ضعیف از بهبود قیمت در بازار بیت کوین دارد، شاخص مکدی در تایم فریم روزانه است. امروز در این شاخص، خط مکدی شروع به فاصله گرفتن از خط سیگنال کرده است.
از طرف دیگر هیستوگرام مکدی پس از گذشت هشت روز بالاخره با میله سبز تیره مشخص بسته شده که نشاندهنده یک الگوی صعودی است. با این حال، از آنجایی که شاخص مکدی در تایم فریم هفتگی همچنان نزولی است، پیشبینی این اندیکاتور در تایم فریم هفتگی را نمیتوان چندان قوی دانست.
چشمانداز شاخص مکدی در تایمفریم هفتگی
با رجوع به تایم فریم هفتگی در شاخص مکدی، میتوان مشاهده کرد که پس از هشتمین میله در هیستوگرام (با رنگ قرمز تیره)، تغییری کوچک رخ داده است. با این حال ایجاد دامنه کوچکتر و بسته شدن قیمت این هفته بالای 8,150 دلار ممکن است موجب ایجاد کندلی با رنگ صورتی کمرنگ شود و به عقیده برخی با ظهور این کندل میتوان به بازگشت روند امیدوارتر از قبل شد.
لازم به ذکر است که نشانهای از روند صعودی در خط سیگنال و خط مکدی در تایم فریم هفتگی دیده نمیشود و تا زمانی که شیب منحنی آنها تغییر نکند، احتمال روند نزولی در آینده وجود خواهد داشت.
4- سودآوری ماینینگ به کمترین رقم یک سال اخیر نزدیک میشود
در عین حال، این مسئله میتواند نوید دیگری برای روند صعودی باشد؛ چرا که ماینرها بدیهیترین فروشندگان بازارند.
بر روی کاغذ، هر چه بیت کوین به قیمت سر به سر برای ماینرها برسد، این فروشندگان به سمت نگهداری سرمایهها و کاهش فروش بیت کوینهایشان متمایلتر میشوند.
در واقع، در سطوح فعلی قیمت، ماینرهایی که قیمتی کمتر از 10 سنت به ازای هر کیلووات ساعت پرداخت میکنند، میتوانند بدون ضرر بیت کوین استخراج کنند.
حتی غولهایی نظیر «بیت مین» (Bitmain) هم که از برق صنعتی ارزان با قیمت حدودی 0.06 سنت استفاده میکنند هم با چالش در خصوص سودهایشان مواجهاند؛ پس میتوان گفت که یک کاهش قیمت دیگر برای بیت کوین میتواند تیر خلاص برای ماینرهای چینی باشد؛ ماینرهایی که مسئولیت 60 درصد از هش ریت بیت کوین را بر عهده دارند.
«امیر نس» (Amir Ness)، از فعالان حوزه ماینینگ، در پاسخ به سوال کوین تلگراف در خصوص اینکه قیمت بیت کوین تا چه حدی باید سقوط کند که دیگر استخراج برای ماینرها سودآور نباشد؟ میگوید:
حتی در قیمت 0.055 سنت به ازای هر کیلووات ساعت هم قیمت بیت کوین باید بالای 6,500 دلار باقی بماند، در غیر این صورت ماینینگ سودآور نخواهد بود.
نس گرداننده فارم «ماین ای بلاک» (Mine A Block) است. این فارم در «ایرکوتسک» واقع در سیبری قرار دارد. در این بخش از سیبری هر کیلووات ساعت قیمتی معادل 0.055 دارد.
سناریوی صعودی
برای اینکه فروشندگان، قدرت روند نزولی را حفظ کنند، بیت کوین باید در موقعیتی بالای میانگین متحرک روزانه در شاخص بولینگر باندز قرار بگیرد و این شاخص در حال حاضر در قیمت 8,120 است. بسته شدن قیمت در رقمی بالای میانگین متحرک، بیت کوین را آماده مواجهه با مقاومت بعدی در 8,550 خواهد کرد.
همچنین مقاومت بعدی پس از آن در حدود 9,846 دلار خواهد بود، اگر بیت کوین بتواند این قیمت را شکسته و وضعیتش را حفظ کند، به احتمال زیاد پتانسیل رشد تا 12,100 دلار را خواهد داشت.
سناریوی نزولی
صعود قیمت امروز از 8,000 به 8,170 برای فروشندگان خبر بدی است، با این حال اگر بخواهیم نگاهی جامع داشته باشیم، قیمت بیت کوین همچنان 300 دلار بالاتر از سطح حمایت فعلی در تایم فریم روزانه بالینگر باندز است.
اگر بیت کوین زیر 7,860 برسد، با حمایت بعدی خود که 200 دلار پایینتر است، رو به رو خواهد شد. در این صورت توقف بعدی قیمت در حدود 7,000 دلار خواهد بود و این یعنی سقوط شدید 15 درصدی. در صورتی که این اتفاق بیافتد، باید منتظر فشار بیشتری از سوی فروشندگان باشیم که میتواند قیمت را به سطوحی برساند که دیگر استخراج بیت کوین برای بیشتر ماینرها سودآوری ندارد.
38-عملکرد امنیت مای سلیوم چگونه است؟
گزینههای امنیتی مایسلیوم را میتوان تا حد زیادی براساس نیازها و اولویتهای کاربر تنظیم کرد. ویژگی متمایز این کیف پول در مقایسه با سایر رقبای خود در همین گزینههای امنیتی است.
توجه: قبل از استفاده از مایسلیوم حتما از کیف پول خود بکآپ بگیرید. پشتیبانگیری از کیف پول این اجازه را به شما میدهد که اگر به هر دلیلی نتوانستید به گوشی خود دسترسی داشته باشید، بتوانید بیت کوین خود را بازیابی کنید. یکبار بکآپ گرفتن از کیف پول کافی است و مثلا نیاز نیست که بعد از هر تراکنش نسخه پشتیبان تهیه کنید. در صورت نگرفتن بکآپ از کیف پول، اگر نرمافزار از روی گوشی شما پاک شود یا مشکلی برای تلفن همراهتان پیش بیاید، باید با بیت کوینهای خود خداحافظی کنید.
نحوه بکآپ گرفتن از کیف پول مایسلیوم برای بکآپ گرفتن باید وارد قسمت حسابها (Accounts) شوید. حالت ابتدایی برگهی حسابها به شکل زیر است. اسم کیف پول به صورت پیش فرض «Account 1» است.
برگهی حسابهابرگهی حسابها میتوانید اسم کیف پول خود را تغییر دهید. برای این کار باید به صفحه حساب پیشفرض وارد شوید:
برگهی حسابها برگهی حسابها با استفاده از آیکون «برچسب» (lable) میتوانید اسم حساب را تغییر دهید (۲). این ویژگی مایسلیوم زمانی مفید است که بخواهید بیش از یک کیف پول روی نرمافزار خود داشته باشید.
برای پشتیبانگیری از کیف پول وارد یکی از حسابهای خود در بخش حسابها شوید و از گزینه «Create backup» استفاده کنید (۳).
پشتیبانگیری در مایسلیوم با استفاده از مسترسید دوازده کلمهای انجام میشود. این دوازده کلمه باید روی برگه کاغذی نوشته شده و در جای امنی محافظت شود.
وقتی مایسلیوم این کلمات را نمایش میدهد، امکان گرفتن اسکرینشات ازصفحه گوشی وجود ندارد، پس سعی کنید کلمات را به صورت فیزیکی روی برگه کاغذ بنویسید.
بعد از انتخاب گزینه پشتیبانگیری با صفحه فوق مواجه خواهید شد، مایسلیوم تایید شما را برای ادامه روند پشتیبانگیری میخواهد، گزینه yes را انتخاب کنید.
آغاز مراحل پشتیبانگیریآغاز مراحل پشتیبانگیری همانطور که گفته شد، مایسلیوم اجازه گرفتن اسکرینشات حین نمایش سیدها را نمیدهد و ما نمیتوانیم این مرحله را به صورت تصویری نشان دهیم. شما دوازده کلمه خواهید دید، آنها را به همان ترتیبی که نمایش داده میشوند روی کاغذ بنویسید.
سپس باید این کلمات را وارد کنید تا کیف پول مطمئن شود که آنها را یادداشت کردهاید. در صورتیکه هر دوازده کلمه را به درستی و به ترتیب وارد کرده باشید، پیام تاییدیه را دریافت خواهید کرد. از برگه کاغذی که سیدها را روی آن نوشتهاید به دقت مراقبت کنید.
امنیت بیشتر: نحوه تنظیم پین کد میتوانید برای امنیت بیشتر یک پینکد برای تراکنشها ست کنید. با این کار هر زمان که قصد تراکنش داشته باشید، کیف پول از شما میخواهد تا پین انتخابی خود را وارد کنید. این ویژگی باعث میشود تا سارقان نتوانند مبالغ موجود در مایسلیوم را منتقل کنند.
39-امنیت کیف پول کوینومی چگونه است؟
کیف پول کوینومی از تکنیکهای حفظ حریم خصوصی و رمزنگاری پیشرفتهای برای بالا بردن امنیت خود استفاده میکند.
برخی از ویژگیهای امنیتی این کیف پول عبارت است از:
کیف پول اچ دی (HD) کیف پول کوینومی یک کیف پول اچ دی است. HD مخفف Hierarchical Deterministic و به معنای سلسله مراتبی قطعی است و بدان معناست که از الگوریتم خاصی جهت ایجاد عبارت بازیابی برای حسابتان استفاده میکند. عبارت بازیابی که هنگام ساخت این کیف پول به شما داده خواهد شد، یک سری کلمات به ظاهر تصادفی بوده و حکم رمز عبور اصلی را برای حسابتان دارند.
الگوریتم سلسله مراتبی قطعی، پس از 100 هزار دور استفاده از تابع درهمساز اس اچ ای 256 (SHA256)، برای هر کاربر، یک عبارت محافظتی ایجاد میکند و بدین ترتیب، عبارت غیرقابل رمزگشایی را تولید میکند. کارآمدی این الگوریتم را میتوان با نحوهی کارکرد آن در کیف پول سختافزاری تزور (TREZOR)، یکی از معتبرترین کیف پولها در جهان، قضاوت کرد.
تخصیص محدودهی آی پی به زیر شبکه کوینومی همچنین از تکنیک تخصیص محدودهی آی پی به زیر شبکه استفاده میکند و بدین ترتیب این اطمینان را میدهد که نشانی آی پی کاربران هنگام انجام تراکنش در بلاک چین، به هیچ عنوان به اشتراک گذاشته نمیشود. این کار سبب ایجاد یک لایهی محافظتی اضافه شده و در نتیجه، آن دسته از کاربرانی که امنیت تراکنش با ارزهای دیجیتال برایشان مهم است را خاطر جمع میکند.
پنهانسازی نشانی آی پی و منبع باز بودن کوینومی همچنین با پنهان ساختن آدرسهای آی پی از طریق سرورهایش، امنیت هویت شما را تأمین میکند. این کار سبب میشود تا اطلاعات شخصی و جزییات تراکنشهایتان در مقابل عاملان بد و فناوری رهگیری محافظت شوند. برخی از کدهای منبع در دسترس هستند. در دسترس گذاشتن برخی از بخشهای کد منبع به هرکس این اجازه را خواهد داد تا نرمافزار پنهانشده در پشت این کیف پول را مورد بررسی قرار دهد و مشارکت جامعه ارزهای دیجیتال افزایش یابد.
40- طرح پانزی چگونه کار میکند؟
به طور کلی همه طرحهای پانزی یک چرخه را دنبال میکنند اما نحوه کار میتواند کمی متفاوت باشد. هسته اصلی همه طرحهای پانزی یکی است اما ظاهر و نوع ادعاها متفاوت است.
1- تبلیغات فریبنده در ابتدا با تبلیغات کاذب (معمولا در اینترنت یا گروههای اجتماعی)، چند نفر جذب سیستم میشوند و مقدار کمی سرمایهگذاری میکنند. همچنین بعضی از طرحهای پانزی روشهای بازاریابی هم در پیش میگیرند که اگر یک کاربر عضو جدید وارد سیستم کند، سودش بیشتر خواهد شد.
2- واریز سودهای اولیه و جلب اعتماد سودها به طور مرتب واریز میشود تا اعتماد بیشتری برای مبالغ بیشتر و سرمایهگذاران جدید جلب شود. این سودها یا با استفاده از پول سرمایهگذاران جدید و یا از سرمایه اولیه طراح پرداخت میشود.
3- ورود حجم زیادی از سرمایه پس از جلب شدن اعتماد افراد، موج عظیمی از سرمایه به سیستم وارد میشود. سرمایهگذاران قدیمی هم پول بیشتری سرمایهگذاری کرده و حتی دوستان و آشنایان نزدیک خود را به طرح دعوت میکنند. در این مرحله تعصبات کورکورانه موجب میشود برخی از سرمایهگذاران، حتی اقدام به دریافت وام یا قرض سنگین و حتی فروش خانه یا اتومبیل خود کنند.
4- فروپاشی طرح موارد 1 تا 3 چندین بار تکرار میشوند تا اینکه دیگر سرمایهگذار جدیدی وجود نداشته باشد یا مقدار زیادی پول جمع شده باشد. پس از آن، طراح پولها را برداشته و ناپدید میشود.
41-موارد استفاده ارزهای دیجیتال در کجاست؟
در پایهایترین سطح، بیت کوین یک روش جدید برای نگهداری و ارسال آنلاین ارزش را ارائه میدهد. هرکسی میتواند یک کیف پول بیتکوین باز کرده و از طرف دوست و یا یک غریبه پول خود را دریافت کند. این سیستم به لطف وجود شبکهای از کامپیوترها، که بیشباهت به شبکهای از کامپیوترها که از اینترنت پشتیبانی میکنند، نیست، بدون وجود هیچگونه قدرت متمرکزی کار میکند.
حتی پس از سقوط سال گذشته قیمت بیت کوین، بر اساس دادههایی از بلاک چین، دفتر کل توزیعشدهای که تمام تراکنشهای بیت کوین در آن ثبت می شود، کاربران این ارز دیجیتال، بطور کلی حجم بیت کوینی با ارزش بین 400 تا 800 میلیون دلار در روز را از طریق شبکه بیت کوین ارسال میکردند.
این حجم روزانه، از نصف میانگین پرداختهای روزانه توسط سرویس پیپال، کمتر بود. اما این حجم از معاملات نشاندهنده فعالیتی بسیار بیشتر از سال 2017، یعنی قبل از افزایش قیمت شدید بیت کوین است. این یعنی قیمتها خیلی بر کار کاربران شبکه اثرگذار نبودهاند.
همانطور که طرفداران مقایسه بیت کوین با حباب قیمتی اظهار میکنند، بیشتر تراکنشهایی که امروزه در شبکه بیت کوین انجام میشود، سفتهبازی است: مردم بیت کوین را به این امید خرید و فروش میکنند که در آینده ارزش آن افزایش یابد. دیدگاه سخاوتمندانهتری نیز وجود دارد که بیت کوین را با طلا مقایسه میکند، کالای کمیابی که ارزش آن بالا و پایین می رود و به عنوان یک جایگزین برای ارزهای ملی ارائه میشود.
بیت کوین در سال 2009 به عنوان یک روش جدید برای انجام پرداختهای آنلاین، بدون کارمزدهایی که شرکتهای کارت اعتباری دریافت میکردند، معرفی شد. Chainalysis برآورد میکند که در سال گذشته، شرکتهایی که پرداختهای بیت کوینی انجام دادهاند، تنها 0.3 درصد از تمام معاملات بیت کوین که معادل 2.4 میلیارد دلار است را سهیم بودهاند.
42-قیمت هر بیت کوین چگونه مشخص می شود؟
ارزشگذاری بیت کوین در یک بازه زمانی طولانی، کار چندان پیچیدهای نیست. بازار همیشه قیمت را بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میکند. هر قدر تعداد خریداران بیت کوین از فروشندگان بیشتر باشد، قیمت بیت کوین بالا میرود و برعکس، اگر تعداد فروشندگان از خریداران بیشتر شود، قیمت بیت کوین رو به پایین خواهد رفت.
در اکثر داراییها میبینیم که افزایش قیمت سبب تحریک تولیدکنندگان به تولید و عرضه بیشتر میشود و این افزایش در عرضه نیز به کاهش قیمت میانجامد. همچنین کاهش قیمت سبب کاهش در عرضه میشود و این امر، به بالارفتن قیمت منجر میشود. در نتیجه، بیشتر کالاها قیمتی نزدیک به هزینه تولید دارند.
اما بیت کوین تا حدی متفاوت است. تعداد کل بیت کوین موجود و ثابت است. در مجموع ۲۱ میلیون بیت کوین قابل استخراج است. همیشه میتوان از تعداد بیت کوینهای موجود آگاه شد. بازار همیشه میکوشد «کالاهای جایگزین» (سایر ارزهای دیجیتال مشابه بیت کوین) را روانه بازار کند تا عرضه افزایش یابد. انتظار داریم این روند همچنان ادامه پیدا کند. اما پول به شدت تحت تاثیر «ارزش برند» قرار دارد و در نتیجه مواردی نظیر اثر شبکهای، نقدشوندگی و استفاده از زیرساختهای مالی از جمله مواردی هستند که سبب میشود یک پول با پولی دیگر متفاوت باشد. البته این طور نیست که عرضه بیت کوین در برابر تغییرات تقاضا کاملا بدون تغییر باشد. بااینحال، واکنش عرضه در بیت کوین به مراتب کمتر از تغییرات واکنش مشابه در داراییهای دیگر است. همین امر سبب میشود سود بیشتری نصیب دارندگان کنونی بیت کوین (و نه تولیدکنندگان) آن شود.
ارزش تعداد بیت کوینهای موجود در دنیا ضرب در قیمت لحظهای آن، ارزش کل بازار (market capitalization) آن را نشان میدهد. مقایسه ارزش بازار داراییهای مختلف نظیر پولهای فیات، املاک، سهام و مواد خام به ما امکان میدهد ارزشی را که مجموع این سرمایهها برای مردم دارد مشاهده کنیم. ارزش بازار بیت کوین این روزها حدود ۸۰ میلیارد دلار است. این مقدار هنوز بسیار اندک است و بههمیندلیل، نباید انتظار تحولآفرینی از بیت کوین داشته باشیم. برای درک بهتر این موضوع کافی است بدانید که:
اسکناسهای دلار در خارج از ایالات متحده ارزشی برابر با ۱ تریلیون دلار دارند که این شامل ۷۵ درصد از اسکناسهای ۱۰۰ دلاری موجود میشود. مجموع پول کشورهای مختلف، ۱۹/۶ تریلیون دلار است. طلای نگهداریشده بهعنوان سرمایهگذاری، حدود ۱/۱ تریلیون دلار است که بهصورت خصوصی نگهداری میشود (و شامل جواهرات هم میشود) و همچنین ۱/۳ تریلیون دلار طلا توسط بانکهای مرکزی کشورهای مختلف نگهداری میشود. از آنجا که عرضه بیت کوین (و نیز محصولات جایگزین) از انعطافپذیری کمتری در برابر تغییرات تقاضا برخوردار است، انتظار داریم افزایش تقاضا به افزایش قیمت آن بیانجامد.
43-آیا استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی توجیه اقتصادی دارد؟
میزان انرژی مورد استفاده در استخراج ارزهای دیجیتال و به خصوص بیت کوین به دستاویزی برای مخالفان این صنعت تبدیل شده است. همچنین پس از تصویب آییننامه ماینینگ ارزهای دیجیتال توسط دولت، پرسشهایی درباره به صرفه بودن یا نبودن استفاده از انرژی خورشیدی برای استخراجکنندگان مطرح شده است.
استخراج با استفاده از انرژی تجدیدپذیر
با گذشت زمان و فراگیر شدن ارزهای دیجیتال، اقبال عمومی و آگاهی مردم درباره این پدیده نیز افزایش یافته است. تا چند ماه گذشته با توجه به پایین بودن هزینه برق مصرفی در ایران و درنتیجه سودآوری بیشتر، ماینینگ یکی از موضوعات داغ بین مردم بود که با سرمایهگذاری طیف وسیعی همراه شد.
مصرف برق یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در محاسبه میزان سودآوری استخراج است و استخراجکنندگان علاوه بر هزینه خرید دستگاه استخراج باید نیم نگاهی نیز به قبض برق ماهیانه خود داشته باشند.
بر اساس گزارشی که چندی پیش شرکت تحقیقاتی کوینشیرز منتشر کرد، حدود 74 درصد از انرژی مورد نیاز استخراج بیت کوین از منابع تجدیدپذیر ارزان قیمت تامین میشود.
از طرفی بیشتر کشورهای شناختهشده برای ماینینگ مانند چین، ایسلند و کانادا بیشتر برق مورد نیاز دستگاههای استخراج فعال در کشورشان را به صورت تجدیدپذیر و سبز تامین میکنند.
کشور پیشرو در استخراج ارز دیجیتال، یعنی چین به سبب دارا بودن سدهای فراوان، از انرژی برق آبی برای استفاده در صنعت ماینینگ بهره میگیرد. ایسلند و کشورهای اسکاندیناوی نیز به دلیل دارا بودن انرژی ارزانی که از فعالیتهای زمینگرمایی در این منطقه تولید میشود و با توجه به آب و هوای سردی که دارند، به بهشت استخراجکنندگان معروفند.
با جستوجویی ساده در انجمن بیتکوینتاک (Bitcointalk) و یا ردیت r/bitcoin با خیل عظیمی از پرسشهایی مانند «آیا ماینینگ با استفاده از انرژی خورشیدی سودآور است؟»، «چگونه پنل خورشیدی خود را برای ماینینگ راهاندازی کنم؟» و سوالهایی از این دست مواجه خواهید شد.
علاوه بر این، بسیاری از کاربران تجربههای خود و یا برنامههایشان را در این رابطه با اعضای دیگر انجمن به اشتراک میگذارند و به سوالات ماینرهای تازهکار در این رابطه پاسخ میدهند.
کشور ما به لطف منابع نفت و گاز فراوانی که در اختیار دارد، برق نسبتا ارزانی را در اختیار مشترکین شبکه خود قرار میدهد. با توجه به این حقیقت که تعرفه برق در ایران نسبت به سایر کشورها کمتر است، باز هم ماینینگ یک ماجراجویی پرهزینه و پرریسک به شمار میآید.
فراگیر شدن ماینینگ به عنوان یک روش کسب درآمد سبب شده تا علاوه بر گسترش آن در مقیاس صنعتی، برخی از استخراجکنندگان کوچک نیز به سمت راهاندازی پنلهای خورشیدی و بهرهگیری از انرژی خورشید برای تولید و تامین برق مورد نیاز دستگاههای خود یا به اصطلاح «سولار ماینینگ» متمایل شوند. اما آیا راهاندازی یک سیستم تولید انرژی خورشیدی از لحاظ اقتصادی به صرفه است؟
نیروگاه خورشیدی
خورشيد به عنوان منبع بي پايانی از انرژی میتواند راهحل بسیاری از مشكلات انرژی و محيط زيست باشد. ایران با وجود ۳۰۰ روز آفتابی از مجموع ۳۶۵ روز سال در بیش از دو سوم مساحت خود و متوسط تابش 4.5 الی 5.5 کیلووات ساعت بر مترمربع در روز یکی از کشورهای با پتانسیل بالا در زمینهی انرژی خورشیدی است.
با توجه به استانداردهای بینالمللی اگر میانگین انرژی تابشی خورشید در روز بالاتر از ۳٫۵ کیلووات ساعت در مترمربع (۳۵۰۰ وات/ساعت) باشد استفاده سیستمهای خورشیدی اقتصادی و مقرون به صرفه است.
فتوولتائیک یا به اختصار PV، یکی از انواع سامانههای تولید الکتریسیته از نور خورشید است. در این روش با بهکارگیری سلول خورشیدی، تولید مستقیم الکتریسیته از تابش خورشید امکانپذیر میشود.
اجزای سیستم فوتوولتائیک عبارتند از:
پنل یا همان سلولهای خورشیدی: هنگامی که در معرض تابش نور خورشید قرار میگیرند، ولتاژ و جریان تولید میکنند.
اینورتر یا مبدل: جریان مستقیم (DC) را به جریان متناوب (AC) تبدیل میکند.
باتری: منبع ذخیرهسازی توان تولیدی توسط پنل خورشیدی
کنترلر یا کنترلکننده: وظیفه شارژ باتری ها را از منبع پنل خورشیدی بر عهده دارد.
سیستمهای برق خورشیدی به دو دوسته متفاوت متصل به شبکه (On Grid) و منفصل از شبکه (Off Grid) تقسیم میشوند. در سیستم متصل به شبکه برق تولید شده از انرژی خورشید به شبکه برق سراسری تزریق خواهد شد. اما در سیستم منفصل از شبکه، برق تولید شده از پنل خورشیدی، وارد باتری شده و در آن ذخیره می گردد و برق مورد نیاز کاربر برای مصارف مورد نظرش را تامین میکند.
این در حالی است که در صورت به صرفه نبودن استخراج، میتوانید از انرژی تولید شده برای مصارف خانگی استفاده کنید و حتی مازاد آن را به سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی ایران (ساتبا) بفروشید.
سال گذشته، خبری مبنی بر احداث یک مزرعه خورشیدی 20 مگاواتی در استرالیا برای استخراج بیت کوین منتشر شد. شرکت هادوکن (Hadouken)، کمپانی مجری این طرح مدعی شد که از این نیروگاه در راستای تامین انرژی مورد نیاز برای فعالیتهای ماینینگ و همچنین یک دیتاسنتر در غرب استرالیا بهرهبرداری خواهد شد.
علاوه بر این، شرکت استخراج ارز دیجیتال پلوتون (Plouton) اعلام کرد که قصد دارد بزرگترین فارم استخراج بیت کوین شمال آمریکا که به طور کامل با انرژی خورشیدی کار میکند را به زودی ایجاد و راهاندازی کند.
در حال حاضر نرخ خرید برق برای سیستمهای متصل به شبکه کوچکتر از 20 کیلووات، 800 تومان به ازای هر کیلووات است. لازم به ذکر است که عمر مفید سیستمهای خورشیدی حدود 25 الی 30 سال است.
سودآوری سولار ماینینگ در ایران
با استناد به آییننامه فرآیند ماینینگ که در تاریخ 13 مرداد به تصویب هیئت دولت رسید، تعرفه برق متقاضیان استخراج ارزهای دیجیتال (ماینینگ) با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام میگردد، محاسبه و اعمال خواهد شد. تحت چنین شرایطی هزینه برق ماینرها نسبت به قبل با افزایش چند برابری مواجه خواهد شد و سودآوری حاصل از ماینینگ را به کمتر از نصف وضعیت سابق کاهش خواهد داد.
با فرض اینکه شما صاحب 3 دستگاه استخراج بیت کوین انت ماینر S9 با توان مصرفی 1.32 کیلووات باشید، مصرف برق شما در هر ساعت تقریبا برابر با 4 کیلووات خواهد شد. در صورتی که بخواهید انرژی مورد نیاز فارم کوچک خود را با استفاده از انرژی خورشیدی تامین کنید، چند گزینه پیش روی شما خواهد بود:
1- تمام برق مورد نیاز دستگاههای استخراج خود در 24 ساعت شبانه روز را با استفاده از انرژی خورشیدی تامین کنید.
از آنجاییکه در ایران به طور متوسط روزانه 5 الی 7 ساعت آفتابی مناسب برای تولید برق وجود دارد، برای اینکه سیستم خورشیدی منفصل از شبکه شما بتواند این حد از برق مصرفی را در طول 24 ساعت شبانه روز تامین کند، باید یک نیروگاه تقریبا 20 کیلوواتی احداث کنید که هزینه آن تقریبا حدود 500 میلیون تومان برآورد میشود.
2- تنها در ساعاتی که خورشید میتابد و نیروگاه شما توان تولید برق مورد نیازتان را دارد از انرژی خورشیدی استفاده کنید و در مابقی ساعات شبانه روز از برق شبکه سراسری بهره ببرید.
برای جبران بخشی از هزینههای برق دستگاههای ماینر، میتوان در ساعاتی که پنلهای خورشیدی، برق تولید میکنند از برق تولیدی آنها استفاده کرد و در مابقی ساعات شبانهروز از برق شبکه سراسری بهره برد. تحت این شرایط میتوانید تا حدی مصرف برق خود از شبکه سراسری را کاهش دهید. یک نیروگاه خورشیدی خانگی 5 کیلوواتی در این صورت پاسخگوی نیاز شما خواهد بود. راهاندازی و احداث چنین سیستمی نیازمند فضایی 50 الی 60 مترمربعی (بسته به صاف یا شیبدار بودن بام) جهت استقرار پنلهای خورشیدی و سرمایه اولیهای در حدود 130 میلیون تومان برای خرید و نصب تجهیزات دارد.
3- برق تولید شده از سیستم خورشیدی خود را به شبکه سراسری بفروشید و از درآمد آن برای پرداخت بخشی از قبض برق ماینرهای خود کمک بگیرید.
هزینه تجهیزات و راهاندازی سیستم خورشیدی به صورت متصل به شبکه کمتر و تقریبا نصف حالت منفصل از شبکه است، در نتیجه راهاندازی چنین سیستمی برای شما به صرفهتر خواهد بود. شما میتوانید با صرف هزینهای 70 میلیون تومانی و راهاندازی یک نیروگاه 5 کیلواتی و عقد قرارداد با ساتبا، برق تولید شده خود را با نرخ 800 تومان به ازای هر کیلووات به شبکه سراسری انتقال دهید. تحت چنین شرایطی ماهانه مبلغی معادل 800,000 الی 1,000,000 میلیون تومان بابت فروش برق نصیب شما خواهد شد.
در صورتی که برق مورد نیاز دستگاههای خود را از شبکه برق سراسری تامین کنید، رقم قبض برق شما به طور ماهیانه بیش از 2 میلیون تومان خواهد بود، که نیمی از آن را میتوانید از طریق فروش برق خورشیدی پوشش داد. لازم به ذکر است که دولت با هدف اشتغالزایی و حمایت از کارآفرینی برای روستاییان و عشایر، وامهای با نرخ بهره پایین در نظر گرفته است.
حال بیایید سرمایه اولیه مورد نیاز برای خرید ماینر و راهاندازی سیستم تامین برق خورشیدی، درآمد ماهیانه و دوره بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم.
هزینه خرید 3 عدد دستگاه ماینر ایسیک انت ماینر S9 در حال حاضر به صورت تقریبی برابر با 35 میلیون تومان است. با توجه به قیمت کنونی (27 مرداد 98) بیت کوین و بدون پرداخت هزینهی برق، میزان درآمد ماهیانه هر دستگاه انت ماینر S9 تقریبا برابر 1,400,000 تومان است.
با توجه به اینکه شما کدام یک از گزینههای عنوان شده برای راهاندازی سیستم خورشیدی را در نظر خواهید گرفت شرایط متفاوتی پیش میآید. طول دوره بازگشت سرمایه اولیه برای هر یک از گزینههای مطرح شده در بالا را به صورت مجزا مشاهده میفرمایید:
1- سرمایه اولیه شما، اعم از هزینه خرید دستگاههای ایسیک و راهاندازی نیروگاه خورشیدی پس از 9.5 سال بازخواهد گشت و پس از آن به سوددهی کامل خواهید رسید.
2- طول دوره بازگشت سرمایه اولیه شما 5 سال خواهد بود.
3- پس از گذشت 5 سال و نیم تمام مخارج شما جبران خواهد شد.
بر اساس محاسبات انجام شده میتوان به این نکته پی برد که استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی و با فرض عدم تغییر پارامترهای سختی شبکه و قیمت بیت کوین، بین 5 الی 10 سال هزینههای خود را جبران کرده و به سوددهی میرسد. یعنی پس از گذشت این مدت درآمد حاصل از استخراج یا فروش برق به شبکه سراسری، هزینههای خرید دستگاه ماینر و راهاندازی سیستم خورشیدی را جبران خواهد کرد. این در حالی است که عمر مفید دستگاههای ماینر معمولا کمتر از این مقدار است و به همین دلیل نمیتوان انتظار بازگشت سرمایه را با استفاده از انرژی خورشیدی داشت.
44-آیا کامپیوترهای کوانتومی بیت کوین را نابود خواهند کرد ؟
اساس کار بلاک چین که بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال بر روی آن پیاده سازی شده اند ، بر اساس محاسبات ریاضی است که توسط کامپیوترهای سراسر جهان انجام می شود . هم اکنون تمامی این پردازش و رمزنگاری ها توسط ابر کامپیوترهای کلاسیک انجام می شود ، حال اگر گوگل و ibm واقعا به وعده خود که تا پایان 2017 اولین کامپیوتر کوانتومی را خواهند ساخت عمل کنند ، چه سرنوشتی در انتظار بیت کوین و سایر ارزها خواهد بود ؟
کامپیوترهای کوانتومی چه هستند؟
مفهوم کامپیوترهای کوانتوم بسیار جدید است. این مفهوم در دهه ۸۰ توسط ریچارد فینمن (Richard Feynman) ارائه شد. او یک نابغه فیزیک نظری اهل آمریکا بود که موفق به دریافت جایزه نوبل هم شده بود. وی پتانسیل کامپیوترهای کوانتوم را در پردازش سریعتر پیشبینی کرده بود ولی فیزیک نظری همه چیز را در حد پیشبینی و حرف ارائه میکند و کار ساخت را به مهندسان و فیزیکدانان عملی واگذار مینماید.
در کامپیوترهای معمولی که امروزه همه ما در اختیار داریم، تنها دو گزینه وجود دارد: روشن یا خاموش، صفر یا یک. تمام اطلاعاتی که در کامپیوترهای فعلی ذخیره میشود چیزی جز رشتههایی از صفر و یک نیست. در رم و سیپییو مدارها را به گونهای طراحی کردهاند که وقتی جریان یا بار ذخیره شده از حدی کمتر بشود، صفر و بیشتر از آن حد یک تلقی میگردد. در هارد دیسک این صفر و یک به وسیله مغناطیس بودن یا نبودن و یا به وسیلهی قطب شمال و جنوب مشخص میشود.
بله درست است. کل سیستم پیچیدهای که در دستان شما و در جیب شماست چیزی جز مجموعهای از صفر و یک نیست. هر برنامهای که بر روی موبایل خود اجرا میکنید، حاصل انجام اعمال ریاضی و منطقی بر روی رشتهای از صفر و یک است. هر واحد کوچک که یک صفر یا یک را ذخیر میکند یک بیت نامیده میشود. توان کامپیوتر شما به تعداد ترانزیستورهای دودویی است که در سی پی یو آن قرار دارد.
در سال ۱۹۷۱، اولی پردازشگر اینتل با ۲۳۰۰ ترانزیستور ساخته شد. پردازندههای فعلی اینتل بیش از ۵ میلیارد ترانزیستور دارند. درست است که این عدد بسیار بزرگی است و نسبت به سال ۱۹۷۱ پیشرفت زیادی صورت گرفته است ولی اصل قضیه عوض نشده است و همچنان در قید و بند دو حالت صفر و یک هستیم. کامپیوترهای کوانتوم این محدودیت دو حالتی صفر و یک را از بین میبرند.
در دنیای فیزیک کوانتوم، ذرات میتوانند مانند موج عمل کنند. یعنی هر ذره میتواند هم ذره باشد، هم موج و هم ذره و موج. این مسأله را در مکانیک کوانتوم برهم نهی مینامند. به دلیل برهم نهی، یک بیت کوانتومی میتواند در حالت صفر، یک یا صفر و یک باشد. یعنی یک بیت کوانتومی میتواند دو محاسبه را در آن واحد انجام دهد. دو بیت کوانتومی چهار محاسبه انجام میدهند، سه بیت ۸ محاسبه و به همین ترتیب. توجه کنید که این تمام این حالات در آن واحد می باشند. یعنی یک کامپیوتر کوانتوم با سه بیت می تواند در یک لحظه در هشت حالت باشد ولی در کامپیوترهای دودویی این سه بیت در هر لحظه در یکی از این هشت حالت هستند.
نحوه عملکرد ذرات در فیزیک کوانتوم هنوز در دنیای فیزیک نظری مورد بحث است. مورد توافقترین نظریه اینست که حالات کوانتوم مختلف در جهانهای جدا از هم وجود دارند. کامپیوتر کوانتوم ساخت شرکت D-Wave که در بخش بعدی در مورد آن صحبت خواهیم کرد، هزار بیت کوانتومی دارد. این ۱۰۰۰ بیت کوانتومی به صورت همزمان میتوانند در ۲ به توان ۱۰۰۰ حالت باشند.
آیا ممکن است میلیاردها جهان با هم در یک کامپیوتر وجود داشته باشد؟ این سؤال یکی از پیچیدهترین سؤالات پیش روی بشر است. زیاد هم مهم نیست که جواب این سؤال چه باشد، تنها چیز مهم اینست که آیا این کامپیوتر کار میکند؟
متخصصین بر این باورند که کامپیوترهای کوانتوم در هوش مصنوعی و رمزنگاری انقلابی به پا میکنند. به کمک این کامپیوترها روزی خواهد رسید که رایانه میتواند کاملاً مانند انسان فکر کند و تحلیل نماید.
آیا کامپیوترهای کوانتومی ساخته شده اند؟
شرکتی به نام D-Wave ادعا دارد که اولین کامپیوتر کوانتوم را ساخته است. این شرکت تنها از ۱۴۰ نفر تشکیل شده است. این افراد همگی از نوابغ و متخصصین برجسته حوزه کاری خود هستند. کامپیوتر ساخت آنها در یخچالی استوانهای نگهداری میشود. یخچالی که دمای آن به منفی ۲۷۳ درجه سانتیگراد میرسد. یعنی نزدیک به صفر مطلق.
نگهداری کامپیوتر در این دما برای برقرار بودن اصول برهم نهی و درهم تنیدگی ضروری میباشد. در این حالت ذرات به صورت اسرارآمیزی با یکدیگر واکنش نشان میدهند و بیتهای کوانتومی بدون توجه به مکانشان از طریق مکانیک کوانتوم با هم مرتبط میشوند. هر گونه گرما و نوری میتواند فعالیت کامپیوتر را با مشکل روبرو کند.
قیمت کامپیوتر شرکت D-Wave پانزده میلیون دلار است و تنها چند شرکت همانند گوگل، ناسا و لوک هید مارتین یکی از آن را خریدهاند. سرمایهگذاران این شرکت افرادی مانند جف بزوس، مدیر عامل آمازون و شرکت فناوری وابسته به سیا، In-Q-Tel میباشند.
یکی از بنیانگذاران این شرکت، فردی است به نام Geordie Rose. وی یک دکترای فیزیک ۴۴ ساله است که از کار در آزمایشگاههای علمی و شرایط محدود خسته شده و تصمیم گرفته است یک نمونه کاربردی و عملی از آنچه به صورت نظری بیان شده است بسازد.
در ابتدا همه به ایدهی Rose برای ساخت کامپیوتر کوانتومی که واقعاً کار کند با دیده تردید مینگریستند. تمام تلاشهای قبلی برای ساخت کامپیوتر کوانتوم شامل جایگزینی بیت کوانتوم با ترانزیستور بود که هیچ بهبود خاصی ایجاد نمیکرد.
Rose ایده ساخت کامپیوترهای کوانتوم ایزوله را مطرح کرد. یعنی کامپیوتری که گرما به آن راه ندارد. این کامپیوتر با فرآیندی به نام ذوب کوانتومی یا تونلینگ کار میکند. این یعنی که الگوریتمی ساختهاید که به بیتهای کوانتومی بر اساس مدل کلاسیک تعاملات خاص تخصیص میدهد. یعنی در ابتدا به بیتهای کوانتومی مقادیر صفر و یک میدهیم. سپس شرایط به گونه ای فراهم میشود که برهم نهی کوانتومی اتفاق بیفتد. در این صورت، بیتهای کوانتومی حالات نامتناهی خود را کشف میکنند. بیتهای کوانتومی کوتاهترین مسیر از نظر انرژی را بر اساس نیازهای الگوریتم، طی میکنند و این یعنی که بهینهترین جواب برای الگوریتم به دست آمده است.
حتماً با خود میگویید چه توضیحات عجیب و دشواری. چیزی که توضیح دادن آن در چند خط تا این حد مشکل است، تصور کنید که ساخت آن چقدر دشوار بوده است. اولین تست کامپیوتر کوانتوم D-wave در سال ۲۰۰۷ برای حل یک سودوکو انجام شد. این کامپیوتر تنها ۱۶ بیت کوانتوم داشت. نتیجه چندان رضایتبخش نبود. تا جایی که Umesh Vazirani، مؤلف مقالهی نظریه پیچیدگی کوانتومی (Quantum Complexity Theory) کامپیوتر ساخت D-wave را رد کرد و گفت که: «اگر این واقعاً یک کامپیوتر کوانتوم است و اگر واقعا میتوان هزاران بیت را در خود بگنجاند، نتیجه آن با یک گوشی همراه تفاوت چندانی ندارد.»
بخشی از مشکل به دلیل دشواری تشخیص اتفاقاتی است که در بیتهای کوانتومی رخ میدهد. شرکت D-Wave تست دیگری انجام داد که توسط دانشمندی بیطرف ترتیب داده شده بود. در این تست نشان داده شده که پدیده انگیزش واقعاً رخ میدهد. مخالفان گفتند که تنها تست واقعی، تست عملکرد در حل مسأله است.
در سال ۲۰۱۳، کامپیوتر D-wave 2 تست شد. در این تست مشخص شد که این کامپیوتر ۳۶۰۰ برابر سریعتر از کامپیوترهای معمولی عمل میکند. ولی باز هم مخالفانی نتایج را زیر سؤال بردند. یکی از مخالفان سرسخت کامپیوترهای کوانتومی D-Wave فردی است به نام Scott Aaronson. وی استاده دانشگاه MIT است. به عقیده وی ممکن است اثرات کوانتومی در کامپیوتر D-Wave رخ دهند ولی دلیلی بر سریعتر بودن این کامپیوتر نسبت به رایانههای قدیمی وجود ندارد.
سال قبل گوگل این کامپیوتر را آزمود و نتیجه نشان داد که این کامپیوتر صد برابر سریعتر از کامپیوترهای سنتی است. موافقان میگویند اگر این سرعت بیشتر به دلیل کوانتوم نیست، پس به چه دلیل است؟ حتی Aaronson هم که خود را سردمدار مخالفان کامپیوترهای D-wave میداند، نتیجه تست گوکل را تحسین کرد.
البته کامپیوتر کوانتوم D-Wave تنها میتواند مسائل بهینهسازی را حل کند. مسائل بهینهسازی دستهای از مسائل هستند که در آنها به دنبال بهترین جواب هستیم. این بهترین جواب میتواند کمینه کردن هزینه یا بیشینیه کردن سود باشد. این مسائل در گستره وسیعی از علوم همانند هوش مصنوعی، زیستشناسی، اقتصاد، مدیریت و پزشکی ظاهر میشوند.
در میان تمام این مخالفتها و موافقتها در مورد کامپیوتر D-Wave، چیزی که همه بر آن توافق دارند اینست که تلاش برای ساخت کامپیوتر کوانتوم حتی اگر با شکست هم روبرو شود، درک ما را از فیزیک کوانتوم بالا خواهد برد. فیزیک کوانتوم به شدت پیچیده و اسرارآمیز است ولی درک آن موجب تحول در نگاه بشر به جهان هستی میشود. بنابراین کامپیوترهای کوانتوم تلاشی برای افزایش درک بشر در مورد جهان هستی هستند.
محاسبات کوانتومی در مقابل محاسبات سنتی
محاسبات کوانتومی در مقابل محاسبات سنتی
قبل از شکافتن بیشتر این موضوع، دانستن نحوه کار کامپیوترهای کوانتومی و تفاوت آن ها با ماشین های سنتی اهمیت دارد.
کامپیوترهای کوانتومی از پردازنده هایی ساخته شده اند که حاوی واحدهایی به نام qubit (کیوبیت) که از آن ها با نام quantum bit (بیت های کوانتومی) هم یاد می شود، هستند. این واحدها از مزایای فیزیک کوانتومی که در خارج از قلمرو نیوتون می تواند کار کند استفاده می کنند. به عبارت دیگر، آن ها به قوانینی که بر جهان بصری و چیزهایی که با چشم دیده می شوند محدود نیستند. آن ها با توجه به قوانین درون اتمی رفتار می کنند.
به جای درگیر شدن با عملکردهای باینری “۰” و “۱” برای مدل های معمول “خاموش” و “روشن” و تبدیل داده ها به این دو عدد، کامپیوترهای کوانتومی ۰ و ۱ را ترکیب و غیر قابل تمیز دادن و به هم پیوسته می کنند.
این ویژگی متناقض به کامپیوترهای کوانتومی امکان محاسبات فوق العاده بزرگی را می دهد. برای مثال، جهت درک بهتر تفاوت توانایی محاسباتی بین یک لپتاپ و یک کامپیوتر کوانتومی، به تفاوت های بین یک ارابه ای که توسط اسب کشیده می شود و فضاپیمای Dragon از شرکت Space-X فکر کنید. این قیاس می تواند نشان دهد که چه میزان ماشین های کوانتومی نسبت به کامپیوترهای عهد دایناسور مزیت دارند.
در علم فیزیک کوانتوم به مبحث ترکیب شدن ۰ و ۱ “superposition” یا “چند حالتی” می گویند. برای مثال، این موضوع که نور می تواند هم ذره و هم موج باشد به خوبی شناخته شده است. این پدیدهدو گانگی موجی ذره ای نام دارد.
علاوه بر این، ذرات می توانند ادغام شوند. طبق فیزیک کوانتوم، آن ها طی یک خلسه ارتعاشی به هم متصل می شوند. به این رفتار عجیب entanglement گفته می شود و این موضوع در حوزه چیپ های کامپیوتری هم اتفاق میافتد، همانطور که در کل جهان اتفاق میافتد.
زمانی که با کامپیوترهای کوانتومی سر و کار داریم، کنترل این حالات در مقیاس بسیار کوچک با پردازنده های فراسرد دشوار است. به همین دلیل است که کامپیوترهای کوانتومی هنوز برای اینکه بصورت تجاری در دسترس باشند آماده نیستند.
در حال حاضر کامپیوترهای کوانتومی در مراحل اولیه توسعه هستند. آن ها تنها برای برخی پروژه ها یا مقاصد خاص استفاده شده اند و موارد استفاده عملی کمی برای آن ها وجود دارد. هرچند در مقاله ای که در ماه آوریل در Newsweek منتشر شد، نوشته شده که آن ها دیر یا زود اجرایی خواهند شد و از بسیاری از سوپر کامپیوترهای ما قوی تر خواهند بود.
این مقاله می نویسد:« Jerry Chow یکی از اعضای دپارتمان محاسبات کوانتومی IBM می گوید که در نهایت محاسبات کوانتومی می تواند از سریع ترین سوپرکامپیوترهای دنیا و همچنین ترکیب تمام کامپیوترهایی که تا به حال ساخته شده بهتر عمل کند. ما هنوز به آنجا نرسیده ایم، اما محاسبات کوانتومی به نقطه ای خواهد رسید که توان حل مشکلاتی که کامپیوترهای امروزی قادر به حل آن نیستند را داشته باشد. او در ادامه می گوید که IBM می خواهد یک سیستم ۵۰کیوبیتی را تا چند سال دیگر بسازد.
گوگل نیز می خواهد ساخت یک سیستم ۴۹کیوبیتی را تا پایان ۲۰۱۷ به اتمام برساند.»
ادعای دانشمندان مبنی بر ساخت اولین بلاک چین بر پایه کوانتوم
ادعای دانشمندان مبنی بر ساخت اولین بلاک چین بر پایه کوانتوم
دانشمندان روسی مدعی شده اند که اولین بلاک چین حفاظتی برای حفاظت از کامپیوترهای کوانتومی از حملات رمز گذاری شده را ابداع کرده اند. در صورتی که اعتبار ادعای این محققان اثبات شود، این ابداع می تواند به عنوان ابزاری برای پشتیبانی و حفاظت از مقادیر زیادی از داده های رمز گذاری شده که در حال رشد روز افزون است مانند Bitcoin (نوعی پول دیجیتال که در آن از تکنیک های رمز گذاری استفاده می شود) و Ethereum (نوعی پلت فرم غیر متمرکز برای اجرای قرارداده های هوشمند) بکار رود. بسیاری از هکرها برای نفوذ به این داده های رمز گذاری شده از روش های شکستن کد استفاده می کنند که در بسیاری از موارد روش های آن ها برای شکستن این کدها بسیار موفق بوده است اما با استفاده از ابداع جدید این دانشمندان به نظر می رسد نفوذ به این داده ها بر روی کامپیوترهای کوانتومی بسیار سخت و دشوار باشد.
این تیم تحقیقاتی که اعضای آن عضو مرکز کوانتوم روسیه در مسکو هستند، روش خود را بر روی داده های بانک گازپروم، یکی از بانک های بزرگ روسیه آزمایش کرده اند. نتایج این بررسی نشان داده است که این روش می تواند به عنوان روشی کار آمد برای حفاظت از داده های رمز گذاری شده و ذخیره آن ها در آینده نزدیک مورد استفاده قرار گیرد.
در واقع بلاک چین به نوعی تمرکز زدایی برای ذخیره داده های کد گذاری شده است، به این گونه که این داده ها به جای اینکه بر روی یک کامپیوتر ذخیره شوند در چندین کامپیوتر که از طریق اینترنت به یکدیگر متصل شده اند، ذخیره می شوند.
استفاده از این نوع پایگاه داده های توزیع شده می تواند ایجاد Bitcoin را ممکن سازد. ایده این ابداع در واقع به نوعی بر می گردد به این موضوع که کاربران برای تبادل اطلاعات و یا هر نوع تبادلی در بستر اینترنت نیازی به واسط و یا حاکمیت مرکزی نداشته باشند.
چون تمامی تبادلات بر روی یک پایگاه داده توزیع شده انجام می شود از این رو بلاک چین هر چیزی را به عنوان یک رکورد عمومی در نظر می گیرد که این موضوع در خصوص مواردی مثل Bitcoin به نحوی همان قانونی و مشروع بودن تبادل خواهد بود.
در این حالت مشکل اینجا است که وقتی یک فرد از طریق کامپیوتر خود می خواهد تبادلی بر بستر اینترنت داشته باشد، سیستم از امضای دیجیتال برای تایید هویت کاربر استفاده می کند. اما ممکن است با وجود اینکه این لایه های امنیتی به اندازه کافی قوی و تأمین کننده امنیت باشند اما برای استفاده از آن ها بر روی کامپیوترهای کوانتومی آن قدر ها هم مقاوم و نفوذ نا پذیر نباشند.
همان طور که می دانید کامپیوترهای کوانتومی از جمله تکنولوژی های جدید و در حال توسعه است اما زمانی که استفاده از این نوع کامپیوتر های به اندازه کافی فراگیر شد و در واقع این کامپیوترهای به رشد کافی رسیدند، می توان انتظار قدرت و سرعت فوق العاده از آن ها در زمینه پردازش اطلاعات داشت. اما این قدرت اگر چه می تواند به عنوان یک مزیت برای پردازش انبوهی از داده ها باشد اما در عین حال می تواند یکی از عوامل نفوذ آسان به داده های ذخیره شده بر روی این کامپیوترهای باشد. از این رو ابداع بلاک چین در این نوع کامپیوترهای می تواند گامی بسیار بزرگ در زمینه حفاظت از داده های رمز گذاری شده به حساب آید.
از طرفی با توجه به اینکه تکنولوژی با سرعت بسیار قابل توجهی در حال رشد است و توسعه کامپیوترهای کوانتومی نیز با سرعت فزاینده ای در حال انجام است از این رو دانشمندان فعال در حوزه امنیت اطلاعات به دنبال ابداع سیستم امنیتی برای دفاع از داده های کاربرانی هستند که قرار است در آینده ای نه چندان دور به ابر کامپیوترهای قدرتمند دست رسی پیدا کنند. به همین دلیل دانشمندان تیم تحقیقاتی مرکز کوانتوم روسیه بلاک چین کوانتومی را ابداع کرده اند که می تواند به عنوان محافظی از داده های بر روی کامپیوترهای کوانتومی مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته الکساندر لوفسکی یکی از اعضای این تیم تحقیقاتی، این روش امنیتی می تواند نیاز به هر گونه امضای دیجیتال برای تایید هویت و محافظت از اطلاعات را بر طرف نماید. در واقع در این روش به جای امضای دیجیتال از رمز گذاری کوانتومی برای تایید هویت استفاده می شود.
رمز نگاری کوانتومی به نحوی با کار بر روی ذرات در هم تنیده سر و کار دارد و از این رو داشمندان از توزیع کوانتومی صحبت می کنند که بر اساس ادعای آن ها هیچ فردی نمی تواند به اطلاعات شخصی نفوذ پیدا کند.
در واقع تبادل اطلاعات در بین دو نقطه که در هر نقطه یک کاربر قرار دارد بسیار ایمن خواهد بود و دو کاربر اطمینان خواهند داشت که هیچ شخص سومی از تبادل اطلاعات میان آن ها به هیچ عنوان مطلع نخواهد شد و نمی تواند به این تبادل اطلاعات آسیبی برساند.
به گفته لوفسکی، با توسعه هر چه بیشتر کامپیوترهای کوانتومی، معماری این بلاک چین ها نیز تغییر خواهد کرد و به روز رسانی خواهد شد تا بتواند برای حفاظت از اطلاعات بیشترین کاربرد و کارآیی را داشته باشد.
توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است که موفقیت این گروه از محققان در طراحی و ساخت چنی بلاک چینی می تواند گام بزرگی در زمینه حفاظت از اطلاعات در کامپیوترهای کوانتومی باشد.
برای کسانی که با بیتکوین سر و کار دارند دو دلیل عمده وجود دارد که در مورد اینکه کامپیوترها و محاسبات کوانتومی تهدیدی برای فناوری بلاکچین باشد تردید داشته باشند. مردم در رابطه با فناوری های جدید مشکوک، نامطمئن و در هراس هستند. آن ها فکر می کنند که فناوری های جدید باعث به وجود آمدن نوعی از آخرالزمان شده و همه چیز را بهم می ریزد و پیشگویی هایی که می کنند همه از روی عدم آگاهی و اغراق آمیز است.
اول آنکه رمزنگاری بیتکوین به طور کامل نسبت به محاسبات کوانتومی آسیب پذیر نیست. ساتوشی ناکوموتو احتمال می داد که قدرت های کامپیوتری قوی تر، توان آن را داشته باشند که به رمزنگاری نفوذ کنند؛ به همین خاطر بود که وی پروتکلی قوی برای مقاومت در برابر حملات ساخت.
دوم آنکه حتی اگر یک سازمان دولتی یا سازمان های دیگر امکان شکستن بیتکوین را داشته باشند، به احتمال زیاد از این فرصت خود استفاده نخواهند کرد.
بیتکوین به طور طبیعی در برابر محاسبات کوانتومی مقاوم است
هرچقدر هم که این کامپیوترها قدرتمند باشند، پروتکل رمزنگاری بیتکوین به احتمال زیاد امن خواهد ماند.
پروتکل زیرساختی بیتکوین یعنی SHA-256، در برابر حملات بسیار مقاوم است؛ آنقدر که احتمالا در برابر یورش خشن ترین کامپیوترهای کوانتومی هم دوام بیاورد. مقاله ای در bitcoinnotbombs.com در رابطه با این موضوع می گوید که SHA-256 به اندازه کافی برای مقابله با حملات قوی است. این مقاله می نویسد:« در بیتکوین کلید عمومی شما در ابتدا عمومی نمی شود. زمانی که شما آدرس بیتکوینی خود را برای کسی می فرستید، این آدرس یک هش از کلید عمومی شماست و نه خود کلید عمومی. تابع هش یک تابع رمزنگاری یکطرفه است که ورودی را گرفته و خروجی هش شده به شما تحویل می دهد. منظور از یکطرفه این است که از خروجی نمیتوان به ورودی رسید.»
این مقاله در ادامه می نویسد:« اگر فردی با یک کامپیوتر کوانتومی بتواند کلید خصوصی را از طریق کلید عمومی بدست بیاورد، نمی تواند کلید عمومی را از آدرس بیتکوینی بدست بیاورد چرا که کلید عمومی از چندین تابع هش یکطرفه عبور کرده است.»
کاربران بیت کوین چه کاری باید انجام دهند؟
کاربران بیت کوین چه کاری باید انجام دهند؟
برای حفاظت از بیت کوین در مقابل کامپیوترهای کوانتومی، باید یک سری استاندارد های رمزگذاری در بستر پروتکل های بیت کوین به کار گرفته شوند که البته چنین فناوری هایی در حال حاضر وجود دارند. “لو کلاسن” مدیر اجرایی سازمان بیت کوین گفته است که تا این لحظه بر روی بسیاری از رمزگذاری ها کارهایی صورت گرفته است تا این پروتکل ها به فاز مقاوم در برابر کوانتوم وارد شوند اما مشکل فعلی در مورد روش های توسعه این رمزگذاری هاست.
تاملینسون معتقد است که بیت کوین را باید از امروز نابود شده دانست. هر اقدامی مبنی بر توقف فعالیت بیت کوین که به توافق انجمن بیت کوین نیاز داشته باشد، حتی با وجود تراکنش از طریق ارز رمزگذاری شده هم نمی تواند این مشکل بزرگ را محدود کند. با این حال، تاملینسون معتقد است که مشکل محدودیت تراکنش در مقایسه با باز نویسی روش کامل امضای دیجیتالی واقعا مشکل کوچکی است.
انگیزه دولت ها برای از بین بردن رمزنگاری بیتکوین
انگیزه دولت ها برای از بین بردن رمزنگاری بیتکوین
یکی دیگر از دلایلی که گفته می شود سازمان ها و ارگان ها به بیتکوین حمله نخواهند کرد کمتر روشن است. ممکن است عجیب و احمقانه بنظر برسد، چرا که شکستن رمزنگاری بیتکوین می تواند به دولت ها جهت حفظ انحصار مالیشان در مقابل رشد سریع و غیرمتمرکز بیتکوین کمک کند. ولی برای این حرف که گفته می شود آن ها بیتکوین را نخواهند شکست دلایل خوبی وجود دارد.
اگر آن ها تصمیم به شکستن پروتکل بگیرند، توانایی های کوانتومی خود را در معرض دید دشمنان خود می گذارند و آن ها نیز به سراغ راهی برای مقابله با این فناوری خواهند رفت. Andreas Antonopoulos فردی حرفه ای در امنیت بیتکوین می گوید:« بیتکوین آخرین چیزی ست که از کامپیوترهای کوانتومی برای آن استفاده خواهند کرد. چرا که به محض اینکه شما آن را برای بیتکوین استفاده کنید به دنیا اعلام خواهید کرد که یک رمزنگار کوانتومی دارید و بعد دشمنان اتمی (انرژی اتمی) شما رمزنگاری های خود را با الگوریتم های رمزنگاری ضد کوانتومی بروزرسانی خواهند کرد. در نهایت شما تمام تحقیقات و پیشرفت های خود در این فناوری را برای مبارزه با یک ارز کوچک به هدر داده اید.»
البته بحث هایی در رابطه با این موضوع وجود دارد. ممکن است افرادی در این سازمان ها باشند که بصورت انفرادی اقدام به شکستن پروتکل کنند. مسلما هرکسی با داشتن دانش و فناوری لازم برای از بین بردن رمزنگاری بیتکوین می تواند در هر زمانی این کار را انجام دهد و چیزی که ترسناک به نظر می رسد این است که هیچ کس هم نخواهد فهمید که دقیقا چه کسی این کار را انجام داده است. البته هنوز هیچ کس به چنین قدرتی دست نیافته است.
با این حال برخی از متخصصان امنیت نگرانی هایی دارند و می گویند که پروتکل بیتکوین باید از SHA-256 به SHA-384 که مدل پیشرفته تری از رمزنگاری است تغییر کند و این کار صرفا برای جلوگیری از خطر و امنیت بیشتر انجام شود. شاید این دلیلی ست که ساتوشی ماکوموتو الگوریتم را طوری طراحی کرده تا بتوان آن را براحتی بروزرسانی کرد. او می دانسته که فناوری بالاخره تکامل می یابد و خواسته تا سیستم همتا-به-همتا و متن بازش نیز بتواند پا به پای فناوری تکامل یابد.
در نهایت اگر افراد بد بخواهند برای بیتکوین مشکل ساز شوند، افراد خوب توانایی مقابله با آن ها را خواهند داشت.
45- آیا استخراج بیت کوین با کامپیوتر معمولی و لپ تاپ سودآوری دارد؟
اگر به دنبال استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی و یا لپ تاپ هستید، باید گفت که انجام این کار در مقایسه با سال 2009 که ساتوشی ناکاماتو، خالق بیت کوین، در آن پیشقدم بود، بسیار متفاوت است. این روزها، استخراج ارزهای دیجیتال در میان دوستداران این حوزه بسیار محبوب شده و با توجه به ارتقای تجهیزات سختافزاری لپتاپها، این سؤال که آیا میتوان به استخراج بیت کوین با لپ تاپ روی آورد، در ذهن شکل میگیرد. در ادامه به توضیح وضعیت کنونی استخراج با کامپیوتر و لپ تاپ پرداخته و به شما عزیزان چهار مورد از بهترین نرمافزارها برای انجام این کار را معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
استخراج بیت کوین با کامپیوتر امکانپذیر است اما…
به طور خلاصه اگر بخواهیم بگوییم که آیا استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی یا لپتاپ امکانپذیر است یا خیر، باید گفت بله، این کار از نظر تئوری شدنی است.
از چند سال پیش، نرمافزارهای زیادی برای استخراج ارزهای دیجیتال با کامپیوتر های شخصی تولید شده که به ماینرها این امکان را میدهد تا با استفاده از لپتاپهای خود، بیت کوین استخراج کنند.
با این حال، باید این حقیقت تلخ را بدانید که استفاده از لپ تاپ و کامپیوترهای معمولی برای استخراج بیت کوین، به احتمال 99 درصد سودآور و به صرفه نخواهد بود.
1 درصد باقیمانده به خاطر این است که شاید با کارت گرافیک لپتاپ یا کامپیوترهای خانگی بتوانید در طولانی مدت مقدار کمی بیت کوین بدست بیاورید که با قیمت فعلی به صرفه نباشد اما در آینده ارزش بیت کوینهای شما به شدت افزایش یابد.
گسترش شبکه بیت کوین، رشد شدید ماینرها، افزایش قیمت بیت کوین و متغیرهای زیادی دست به دست هم دادهاند تا استخراج بیت کوین این روزها فقط با تجهیزات و دستگاههای مخصوصی با عنوان ایسیک (ASIC) به صرفه باشد. استخراج بیت کوین با لپ تاپ یا کامپیوترهای خانگی، فقط برای سرگرمی امکانپذیر است و چیزی جز فشار به لپ تاپ و قبض برق بالا عاید شما نمیشود.
بنابراین اگر قصد استخراج به صرفه بیت کوین را دارید، پیشنهاد میکنیم لپ تاپ یا کامپیوتر معمولی را فراموش کنید و به فکر تهیه دستگاه مخصوص استخراج بیت کوین باشید.
یک زمانی میشد
در ابتدا، زمانی که ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت کوین، تازه آن را معرفی کرده بود و اولین ماینرهای بیت کوین روی کار آمدند، استخراج این ارز دیجیتال با پردازندههای کامپیوترهای معمولی، متداولترین راه بود. استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی تا سال 2011 و حتی 2012 به صورت جدی انجام میشد و تعداد زیادی بیت کوین توسط ماینرهای اولیه در همان سالها استخراج شد.
این فرصتهای طلایی خیلی زود با ظهور پردازندههای گرافیکی (GPU) که عملاً سودآوری ریزپردازندهها (CPU) را برای استخراج بیت کوین زیر سؤال بردند، کمرنگ شدند. در طول هشت سال گذشته، پردازندههای گرافیکی و پس از آن دستگاههای ASIC عمدتاً با هدف استخراج ارز دیجیتال بیت کوین تکامل یافتهاند.
همانطور که میدانید، سالها پیش، ساتوشی ناکاماتو در وایت پیپر بیت کوین، هر پردازنده را معادل یک حق رأی دانست. در آن زمان، با هر لپتاپی میشد هزاران بیت کوین را در طول یک هفته (به ارزش چندین میلیون دلار با قیمت امروز) استخراج کرد. این موضوع بدین معنا بود که هر کسی در هر کجای دنیا میتوانست شبکهی بیت کوین را تائید و پشتیبانی کند و این همان معنای واقعی غیرمتمرکز بودن است.
در حقیقت، استخراج ارزهای دیجیتال یکی از بهترین راهها برای ورود به اکوسیستم این ارزها است؛ اما اکنون شاهد هستیم که دیگر مانند گذشته نمیتوان روی سودآوری ریزپردازندهها و پردازندههای گرافیکی حساب کرد و عملاً قدرت استخراج به دست شرکتهای بزرگ ارائهدهندهی تجهیزات، خصوصاً کشور چین، افتاده است.
حقیقتا باید گفت که با گذشت سالها و افزایش سختی شبکهی بیت کوین، دیگر تقریباً بدون استفاده از این سختافزارها، شانس زیادی برای حل این معادلههای پیچیده نخواهید داشت.
در حال حاضر با ظهور تجهیزات سختافزاری استخراج بیت کوین، انجام این کار با کامپیوترهای معمولی به صرفه نیست
اما باید گفت که روی کاغذ و از نظر فنی همچنان میتوانید با استفاده از لپتاپ و رایانهی خود به استخراج بیت کوین بپردازید. اگر چنین تصمیمی را دارید و میپذیرید که این کار هیچ سودی ندارد، قدم اول آن است که به یکی از استخرهای استخراج متصل شوید. با این کار میتوانید منابع سیستم خود را به اشتراک گذاشته و در عوض، سود حاصل از استخراج را به دست بیاورید. باز هم تاکید میکنیم که استخراج بیت کوین با کامپیوترهای خانگی و لپ تاپ اصلا به صرفه نیست.
نرمافزارهای بسیاری وجود دارند که میتوانند به شما در مدیریت استخراج ارزهای دیجیتال کمک کنند. اگر کاربر حرفهای هستید، توصیه میشود که از سیستمعامل لینوکس و نرمافزارهای متن باز استفاده کنید. در عین حال، اگر ترجیح میدهید که با ویندوز کار کرده و محیط سادهتری را تجربه کنید، بهتر است که از نرمافزارهایی که دارای رابط گرافیکی هستند، استفاده کنید.
در نهایت، اگر این روزها به دنبال استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی و یا لپ تاپ هستید، باید در خصوص جنبههای مختلف این کار اطلاعات بیشتری کسب کنید. در این آموزش، نرمافزارهای مختلفی را به شما معرفی خواهیم کرد.
نرم افزارهای استخراج بیت کوین با کامپیوتر و لپ تاپ
در این قسمت چهار نرمافزار را برای سیستمعاملهای ویندوز و لینوکس معرفی خواهیم کرد که با آنها میتوانید استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی یا لپ تاپ را تجربه کنید.
توجه:نرمافزارهایی که در ادامه از آنها نام برده میشود، معتبرترین نرمافزارهایی هستند که منابع انگلیسی زبان به معرفی آنها پرداختهاند اما هیچ تضمینی در قبال کارکرد و واقعی بودن آنها نیست. همانطور که بارها تاکید کردهایم، این روزها استخراج به صرفه بیت کوین فقط با دستگاههای مخصوص امکان پذیر است.
سیجی ماینر (CGMiner)
بیش از شش سال از ساخت نرمافزار CGMiner میگذرد و از آن جا که به زبان C نوشته شده، تقریباً با همهی سیستمعاملها همخوانی دارد. محیط این نرم افرار به صورت دستوری و متنی بوده و از استخرهای استخراج و دیوایسهای بیشماری پشتیبانی میکند. این نرمافزار برای کار با سختافزارهای مخصوص استخراج طراحی شده اما قابلیت کار با GPU را نیز دارد.
اولین باری که این نرمافزار را اجرا میکنید، از شما میخواهد آدرس URL، نام کاربری و رمز عبور را برای اتصال به استخر استخراج وارد کنید. این نرمافزار به طور خودکار، هر دستگاه و سختافزاری که به رایانهی شما متصل باشد را تشخیص خواهد داد.
اگر چه محیط کاربری این نرم افزار به صورت متنی بوده اما کار با آن بسیار ساده است. ممکن است در هنگام نصب آن، آنتیویروس جلوی فرایند را بگیرد و این بدین دلیل است که برخی هکرها با انتشار نسخههای تقلبی سعی در سوء استفاده از سیستم شما را دارند. بنابراین، میتوانید با فشردن گزینهی «execption» در آنتیویروس، آن را نصب کرده و یا از نسخهی لینوکس آن استفاده کنید.
این نرمافزار میتواند با هر نرخ هش هماهنگ شده و بدون ایجاد تأخیر در شبکه و با اجرای مکانیزمهای متعادلسازی بار (تقسیم بار) هوشمند، از استخرهای استخراج متعددی پشتیبانی کند.
بیت مینتر (Bitminter)
استخر استخراج بیت مینتر از سال 2011 در این عرصه حضور داشته و یکی از مورد اعتمادترین و قدیمیترین ارائهدهندگان خدمات استخراج نیز به حساب میآید. هدف این برنامه این است که استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی را برای هر کسی امکانپذیر کند.
این نرمافزار گرافیکی، قابلیت کار با سختافزارهای ایسیک و کارتهای گرافیک را دارد. کار با این نرمافزار بسیار آسان بوده و با تنها با فشردن دکمهی Engin Start میتوانید استخراج را آغاز کنید. شما میتوانید در هر زمان در قسمت Stats، روند استخراج را چک کنید. در پایین پنجرهی گرافیکی یک پنجرهی متنی وجود دارد که پیغامهایی از جمله اتصال موفقت آمیز یک دیوایس و یا استخر استخراج را نشان خواهد داد.
این نرمافزار تنها برای استفاده از استخر استخراج Bitminter طراحی شده، بر اساس پروتکل راهاندازی شبکهی جاوا (JNLP) بوده و نیازی به نصب ندارد. برای شروع، تنها نیاز است در سایت بیت مینتر برای استخر استخراج آن ثبتنام و طبق دستورالعمل، تجهیزات سختافزاری خودتان را نصب و راهاندازی کنید.
برخی از تجهیزات استخراج ای سیک که بیت مینتر و استخر استخراج آن پشتیبانی میکنند عبارتند از: باترفلای لبز (Butterfly Labs)، بلاک اراپتر یواسبی (Block Erupter USB)، چیلی (Chili)، بلو فری (Blue Fury)، رد فری (Red Fury)، انت ماینر U1 و U2.
بیافجی ماینر (BFGMiner)
نرم افزار BFGMiner مخصوص سختافزارهای ایسیک و به زبان C بوده و با مدارات مجتمع دیجیتال برنامه پذیر (FPGA) و برخی کارتهای گرافیک سازگار است. این نرمافزار ویژگیهایی ازجمله اورکلاک کردن (افزایش عملکرد پردازنده)، نمایش دمای بسیاری از دیوایسها و امکان اتصال به چندین استخر استخراج را نیز در بر دارد.
علاوه بر آن، این نرمافزار از اتصال به استخرهای استخراج غیرقابل دسترس خودداری کرده و منابع سیستم را به هدر نمیدهد. محیط کاربری آن به صورت متنی بوده اما بسیار ساده و آسان است. نکتهی جالب آن است که میتوان آن را روی رسپبری پای (Raspberry Pi) نیز نصب و اجرا کرد.
این نرمافزار از پراکسی سرورهای گتورک (getwork) و استراتیوم (stratum) برای اختصاص پراکسی به هر ریگ و جلوگیری از قطع ارتباط استفاده میکند. علاوه بر آن، از پروتکل استخراج غیرمتمرکز گت بلاک تمپلیت (getblocktemplate) که توسط جامعهی بیت کوین توسعه داده شده، به منظور ایجاد هدر بلاک برای استخراج توسط ماینر، بهره میبرد.
در این برنامه از یک تایمر واچ داگ استفاده شده که میتواند رشتههای برنامه را مدیریت کرده و در صورت متوقف شدن این رشتهها، دستگاه از کار نخواهد افتاد. علاوه بر آن، اطلاعات مفیدی از جمله، درخواستهای ارسالشده یا رد شده، خطاهای سختافزاری و میزان کارایی دستگاه را نیز به شما نشان خواهد داد.
جییوآی ماینر (GUIminer)
نرم افزار GUIminer نیز یکی دیگر از محبوبترین و برترین نرمافزارهای استخراج در دنیا است. این نرمافزار برای استخراج بیت کوین، عمدتاً با پردازندههای گرافیکی و یا مرکزی ویندوز هماهنگ بوده و از طریق توسعهی برنامهی استخراجکنندهی بیت کوین اپن سیال پایتون (pocblm) بوجود آمده است.
شما میتوانید از میان دو نوع استخراج در این نرمافزار یکی را بهدلخواه انتخاب کنید: ماینینگ انفرادی (Solo mining) و گروهی (Pooled mining). در استخراج انفرادی، ماینر خود به تنهایی و بدون هیچ کمکی به انجام این عمل میپردازد. در این صورت باید ماینر خود را به کلاینت محلی بیت کوین متصل کنید. با انجام این کار به تنهایی فرایند حل مسائل ریاضی را انجام داده و پاداش بلاک را از آن خودتان خواهید کرد. اما در آخر، از ویژگیهای این نرمافزار میتوان به این موارد اشاره کرد:
این نرمافزار به طور خودکار متناسب با استخرهای استخراج رایج پیکربندی شده و نیازی به ورود اطلاعات توسط کاربر برای اتصال به این استخرها نیست. گزارش اطلاعات مهم ازجمله هش ریت دستگاه میتوان در هر لحظه به حساب پولی خود دسترسی داشته و از آن برداشت کرد. امکان انجام فعالیتهای مختلف در یک زمان با کوچک کردن پنجرهی مربوطه داشتن رابط کاربری گرافیکی پشتیبانی از پردازندههای گرافیکی ایامدی (AMD)، انویدیا (NVIDIA) و پردازندههای مرکزی
46- تاثیر دستورالعمل جدید FATF بر روی ارزهای دیجیتال چیست؟
اخیراً کشور فرانسه، اعضای گروه اقدام ویژهی مالی را برای تشدید و تقویت نظارت بر تمامی انواع تراکنشهای ارزهای دیجیتال فرا خوانده است. بدین منظور، 35 کشور از سراسر دنیا با هدف کسب اطلاع در خصوص نحوهی جلوگیری از کلاهبرداری و سو استفادههای احتمالی افراد متفرقه از داراییهای دیجیتال، گرد هم آمدند. برخی از دستورالعملها (Recommendation) به منظور کنترل مسائل مربوط به ارزهای دیجیتال تا حد زیادی تغییر یافتهاند. به منظور ایجاد یکپارچگی در معاملهی این ارزها، به تمامی اعضای گروه توصیه شده تا در کسب و کارهای خودشان به نحوی مشابه با بانکداری تجاری عمل کنند.
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) سازمانی دولتی بوده که در سال 1989 با هدف مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم بنا شد. این سازمان بر میزان پیشرفت توصیههای ارائهشده در سراسر جهان نظارت دارد. دفتر مرکزی آن در شهر پاریس قرار داشته و برخی از اعضای این سازمان را کشورهای تجاری و اقتصادی بزرگ دنیا از جمله چین، آمریکا، هند و کمیسیون اروپا تشکیل میدهند.
به گزارش کریپتوبیریفینگ، برخی از اعضای این سازمان در تلاش بودهاند تا اجرای دستورالعملهای جدید را به تأخیر بیندازند. ماه گذشته، صدها نفر از نمایندگان صنایع مختلف از جمله مأمورین تطبیق مقررات شرکتهای الیپتیک (Elliptic) و دیجینکس (Diginex) در جهت تلاش برای بیان استدلالهای خودشان در خصوص لزوم به تأخیر انداختن دستورالعملها، به دفتر وین اتریش رفتند.
به گفتهی جوزف وینبرگ (Joseph Weinberg)، بنیانگذار شرکت شیفت نتوورک (Shyft Network) و یکی از کهنهکاران حوزهی ارزهای دیجیتال، عوامل بزرگی پشت این تلاشها نبوده و حمایتی نیز از سوی جامعه صورت نگرفته است. او در ادامه گفت که بدتر از همه آن است که این جامعه حتی از روی دادن چنین اتفاقی بیخبر است. از آن جا که حوزهی قضایی افایتیاف تقریباً تمام کشورهای اقتصاد بزرگ و تجاری جهان را شامل میشود، شانس کمی برای آربیتراژ قانونگذاری، راهکار پیشبرد کشورها با دوستانهترین قوانین، وجود دارد.
«آربیتراژ قانونگذاری» به دور زدن قوانین نامطلوب از طریق راههای فرار موجود در سیستم قانونگذاری توسط شرکتها گفته میشود. این کار از طریق تاکتیکهای مختلفی از جمله بازسازی تراکنشها، مهندسی مالی (شامل طراحی، توسعه، استقرار ابزارها و فرایند مالی و طراحی مجدد راهحلهای خلاقانه برای مسائل مالی موجود) و جابهجایی مکانی صورت میگیرد. به طور کامل نمیتوان از این روند پیشگیری کرد اما میتوان با مسدود ساختن آشکارترین راههای فرار از قانون و افزایش جریمه برای دور زدن قوانین، از شدت آن کم کرد.
تأثیر قانون جدید FATF بر روی صنعت ارزهای دیجیتال
صنعت ارزهای دیجیتال به یکی از لحظات حیاتی تاریخ خود نزدیک میشود و به نظر میرسد که تعداد کمی از افراد، از این لحظه اطلاع دارند. این موضوع حداقل از نظر وینبرگ، چنین به نظر میرسد. به اعتقاد وینبرگ، مشاور ویژهی مسائل بلاک چینی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، اجرای قوانین جدید از سوی این گروه، نحوهی عملکرد صنعت ارزهای را به طور اساسی تغییر خواهد داد.
این استاندارد جدید، دستورالعمل 16 افایتیاف را اجرا خواهد کرد که طبق آن، بانکها ملزم به اشتراک گذاشتن اطلاعات مشتریان خود به هر ارائهدهندهی خدمات داراییهای مجازی (VASP) فعال در معامله و یا انتقال این ارزها، خواهند شد. انتظار میرود که افایتیاف تا پایان ماه ژوئن این قوانین را به تصویب برساند. طبق این قانون، ارائهدهندگان خدمات کیف پول و همچنین صرافیها باید اطلاعات مشتریان خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. علاوه بر آن، اطلاعات شخصی افراد نیز باید در تراکنشها، روی بلاک چینهای عمومی قرار بگیرند.
دستورالعمل 16 با هدف پیشگیری از تروریستها و مجرمان در قبال استفادهی آزادانه از سرویس انتقال بیسیم برای انتقال دارایی و همچنین مطلع شدن از این اتفاقات هنگام وقوع آنها مطرح شده است. در این دستورالعمل به ویژه روی این موضوع که اطلاعات اولیه مبدأ و کاربر انتقال بیسیم بلافاصله پس از انجام تراکنش در دسترس باشد، تأکید شده است. این قانون به انتقالات بیسیم برون مرزی و درون مرزی از جمله پرداختهای سریالی و پوششی، مربوط میشود.
بانکها از قبل، زیرساختهای لازم برای ادامهی فعالیت را دارند، بنا بر این حتی اگر قوانین جدید تصویب شوند، بدون هیچ اختلال قابل توجهی، به فعالیت خود ادامه خواهند داد. او افزود:
این کار سبب میشود تا بیت کوین به روزهای تاریک خودش بازگردد
قانون FATF در خصوص ارزهای دیجیتال محبوبیت ندارد
انجمن پول الکترونیکی (EMA) که به اشاعهی فناوری مالی در سراسر اروپا مشغول است، به تازگی در خصوص آن که استاندارهای جدید میتوانند جلوی مزایای منحصر به فرد فناوری بلاک چین را بگیرند، ابراز نگرانی کرده است. یکی از اعضای این انجمن ماه پیش در یادداشتی نوشت:
بنابر این به این نتیجه رسیدیم که اجرای توصیهی 16 افایتیاف در ارتباط با داراییهای مجازی و ارائهدهندگان خدمات آنها، مناسب نخواهد بود و خواستار تصمیمگیری مجدد این سازمان در خصوص رویکرد در پیش گرفته شده، شدیم.
حتی اشخاصی که ظاهراً همیشه با رویکردهای افایتیاف موافق بودند نیز نسبت به این الزامات جدید ابزار نگرانی کردهاند. شرکت تحلیل دادهی چِین اَلِسیس (Chainalysis)، ارائهدهندهی تکنیکهای نظارتی برای رهگیری فعالیتهای غیرقانونی در بلاک چین، ماه آوریل در نامهای عمومی نوشت که صنعت ارزهای دیجیتال، زیرساختهای لازم را برای اجرای این پیشنهادات ندارد.
به احتمال زیاد این توصیه جدید اجرا خواهد شد. یکی از منابع که درخواست داشت نامش فاش نشود، گفت که امتناع افایتیاف از بازنگری در دستورالعمل اعلام شده، تصادفی نیست. آنها همچنین اعلام کردند که رئیس کنونی افایتیاف و یکی از مقامات ارشد خزانهداری آمریکا به نام مارشال بیلینگزلیا (Marshall Billingslea) در تلاش است تا پیش از پایان دورهی خود در تاریخ 30 ژوئن، مانع از اجرای این لایحه شود. اگرچه روشهایی برای تغییر و یا اصلاح مقررات افایتیاف پس از اجرای آنها وجود دارد اما انجام این کار بسیار دشوار است.
47-نحوه تشخیص حجم معاملات تقلبی در صرافیها چگونه میسر است؟
در بازارهای سنتی، صرافیها با حجم معاملات بالا دارای نقدینگی بالایی نیز هستند. اما در دنیای ارزهای دیجیتال، بالا بودن حجم معاملات در صرافیها لزوما نمیتواند به معنای نقدینگی بالا باشد.
طبق گفته کوینگیکو برای مبارزه با حجم تقلبی ایجاد شده در صرافیها، میتوان از یک الگوریتم جدیدی به نام «امتیاز اعتماد» (Trust Score) استفاده کرد. این الگوریتم، یک فرمول ترکیبیست که بر اساس حجم خرید و فروش گزارش شده توسط خود صرافی، ترافیک وبسایت صرافی و بازه سفارشات، حجم واقعی یک صرافی را بررسی میکند.
بررسی بازدید وبسایت صرافی
با وجود اینکه حجم معاملات انجام شده در یک صرافی به راحتی توسط خود صرافی از طریق دستکاری های مختلف و بطور کلی پولشویی قابل تغییر است، میتوان گفت این اطلاعات نمیتوانند قابل استناد باشند و امکان دستکاری آنها توسط صرافیها بسیار بالاست، اما از آنجایی که دادههای مربوط به ترافیک وبسایتها توسط شرکتهای واسط ارائه میشود که مشهورترین آنها الکسا (Alexa) و سیمیلار وب (SimilarWeb) هستند، امکان دستکاری این اطلاعات توسط صرافی ها بسیار سخت خواهد بود.
ایدهای که در اینجا مورد بحث و بررسی قرار گرفته این است که به یک منبع اتکا نکنیم، بلکه از منابع اطلاعاتی متعددی استفاده کنیم که بتوانیم تقلبهای صورت گرفته را تشخیص دهیم.
تخمین حجم معاملات در صرافیها با استفاده از ترافیک، شامل چندین مرحله میشود که در ادامه آورده شده است:
ابتدا باید آمار مربوط به ترافیک ماهیانه سایت صرافیها را از سایت SimilarWeb جمعآوری کرده و سپس برای یافتن ترافیک متوسط روزانه آنها، این آمار را بر 30 تقسیم کنیم.
بر اساس اطلاعات مربوط به حجم معاملاتی گزارششده، میتوان میانگین حجم معاملات روزانه یک کاربر (ADUTV) را برای صرافیهای مختلف به صورت زیر بدست آورد:
میانگین حجم معاملات روزانه یک کاربر (ADUTV) = حجم روزانه معاملات صرافی تقسیم بر بازدید روزانه از صرافی
همانطور که در رابطه بالا مشخص است، با تقسیم میزان حجم معاملات روزانه یک صرافی که توسط خود صرافی گزارش میشود، بر تعداد بازدیدهای روزانه از سایت آن صرافی که می توان آن را از سایت Similarweb تهیه کرد، پارامتر ADUTV صرافی که نشان دهنده میانگین حجم معاملات روزانه یک کاربر است، بدست میآید.
سپس بین مقادیر بدست آمده این پارامتر در صرافیهای مختلف که شامل ده صرافی بایننس، بیتفینکس، کراکن، بیتاستمپ، کوینبیس، بیتفلایر، جمینی، آیتیبیت، بیترکس، پولونیکس می شود مقدار میانگین آن در نظر گرفته شده و آن را معیار (Benchmark) حجم معاملات روزانه یک کاربر مینامیم.
معیار = میانگین ADUTV از ده صرافی برتر
صرافی هایی که ADUTV آنها بالاتر از معیار است، ADUTV آن را در نظر نگرفته و ترافیک روزانه تخمینی آنها را با توجه به اطلاعات موجود در سایت SimilarWeb در مقدار معیار ضرب میکنیم، تا میانگین حجم معاملات روزانه در آن برای هر کاربر بدست آید، سپس آن را با حجم معاملات روزانه گزراش شده توسط آن صرافی مقایسه می کنیم تا بفهمیم چه میزان از حجم گزارش شده توسط خود صرافی، واقعی بوده و چه مقدار از آن جعلی ست.
در این روش فرض میشود که درصد کاربرانی که با API و اپلیکیشن موبایل به معامله میپردازند در تمام صرافیها یکسان است. شاید بتوان این فرض را ساده سازی و در نگرفتن واقعیت دانست، اما یک گام لازم برای ارائه بهتر دادههای مربوط به حجم معاملاتی صرافیها به شمار میرود.
مقایسه بین 5 صرافی برتر از نظر حجم معاملات بر اساس حجم معاملات گزارش شده (تصویر سمت چپ) و حجم معاملات واقعی طبق معیار بازدید (تصویر سمت راست)
تصویر بالا یک مقایسه بین حجم معاملات گزارش شده توسط صرافیها و حجم معاملات نرمالیزه شده که الگوریتم آن در بالا مطرح شد، انجام میدهد و همانطور که در تصویر مشخص است، ترتیب 5 صرافی برتر از نظر حجم معاملات پس از مرتب کردن صرافیها بر اساس حجم معامله نرمالیزه شده نسبت به حجم معامله گزارش شده توسط صرافیها بطور کامل تغییر کرده است.
صرافیهایی که از طریق صفر کردن کارمزد در برخی معاملات خود و بطور کلیپولشویی، حجم تقلبی برای خود ایجاد کردهاند، با استفاده از این پارامتر حجم معاملات نرمالیزه شدن، بلافاصله قابل شناسایی خواهند بود.
تجزیه و تحلیل سفارشات خرید و فروش
دو معیار دیگر که برای تشخیص حجم جعلی در صرافیها می تواند مورد استفاده قرار گیرد، مبتنی بر سفارشات خرید و فروش خواهد بود.
بازه سفارشات
محدوده 2%±
هنگامی که این دو پارامتر را با دادههای مربوط به حجم معاملات ترکیب کنیم، دید کلی بهتری از نقدینگی واقعی یک جفت معاملاتی در یک صرافی به ما خواهد داد. دو معیار مبتنی بر سفارشات خرید و فروش به صورت زیر تعریف می شوند:
بازه خریدار/فروشنده، به صورت محدودهی کمترین قیمت فروش (کمترین قیمتی که یک فروشنده مایل به فروش یک دارایی است) تا بیشترین قیمت خرید (بالاترین قیمتی که یک خریدار مایل است برای خرید آن دارایی پرداخت کند)، تعریف می شود.
این بازه به صورت درصدی بیان می شود و برای سنجش نقدینگی یک دارایی در یک بازار، معیار بسیار خوبی است. کوچک بودن بازه خرید/فروش به این معنی خواهد بود که یک دارایی در یک بازار نقدینگی بالایی دارد، در حالی که بزرگ بودن این بازه به معنای کم بودن نقدینگی آن دارایی خواهد بود.
محدوده 2%±
سرمایه مورد نیاز بر حسب دلار برای جابجایی سفارشات به اندازه 2% نسبت به قیمت آخرین معامله انجام شده، به عنوان محدوده 2%± مطرح شده و می تواند برای تشخیص حجم معاملات تقلبی ایجاد شده در صرافیها مورد استفاده قرار گیرد.
در ابتدا آخرین قیمت معامله یک دارایی در یک بازار خاص را پیدا کرده و محدوده 2 درصد بالا و پایین آن قیمت را محاسبه میکنیم. فرض کنید آخرین قیمت معامله شده برای جفت معاملاتی بیت کوین/تتر (BTC/USDT) در یک صرافی مشخص 6000 دلار بوده است. 2% بیشتر از این قیمت 6120 دلار و 2% کمتر از این قیمت، 5880 دلار خواهد بود.
عمق ±2% در معامله بیت کوین/تتر، با فرض در نظر گرفتن قیمت 6000 دلار برای بیت کوین
سپس مقدار سفارشات فروشی را که در بازه بین 6000 تا 6120 دلار قرار دارد، جمع میزنیم و آن را در قیمت ثبت شده برای سفارش فروش ضرب میکنیم. حاصل، مقدار سرمایه مورد نیاز برای جابجایی سفارشات (Orderbook) به اندازه 2% خواهد بود که به آن عمق 2%+ میگوییم.
برای محاسبه عمق 2%- نیز به طرز مشابه، مقادیر بیت کوینی را که در بازه قیمتی 5880 تا 6000 دلار در سفارشات خرید قرار گرفتهاند جمع زده و آن را در قیمت سفارش خرید ضرب میکنیم. این مقدار سرمایه مورد نیاز برای جابجایی سفارشات به سمت پایین به اندازه 2% خواهد بود که به آن عمق 2%- میگوییم.
وجود تعداد زیاد سفارشات در Orderbook نشان میدهد که نقدینگی بیشتری برای یک تریدر وجود دارد که یک دارایی خاص را بدون افت شدید قیمتی خرید و فروش کند، در حالی که تعداد سفارشات کم، نشان میدهد که نقدینگی کمی برای یک تریدر وجود دارد که بتواند بدون احتمال افت شدید قیمت، به معامله بپردازد.
تصویر نشان داده شده در زیر، مربوط به صرافیهایی ست که امکان خرید و فروش اتریوم در آنها وجود دارد که در تصویر اول، این صرافیها به ترتیب حجم معاملات اتریوم انجام شده، بدون در نظر گرفتن Trust Score نشان داده شده است و در تصویر دوم این صرافیها به ترتیب حجم اتریوم معامله شده در آنها و با در نظر گرفتن Trust Score نشان داده شدهاند.
10 صرافی برتر از نظر حجم معاملات با در نظر گرفتن معیار Trust Score
10 صرافی برتر از نظر حجم معاملات با در نظر گرفتن معیار Trust Score
با اعمال Trust Score، فهرست صرافیهای برتر (از نظر بالا بودن حجم معاملات) بطور چشمگیری تغییر میکند، زیرا این الگوریتم صرافیها را بر اساس پارامترهای دیگری به جای در نظر گرفتن تنها حجم معاملات گزارش شده توسط آنها، اولویتبندی و مرتب میکند. استفاده از چنین الگوریتمهایی میتواند منجر به کاهش تمایل صرافی ها نسبت به دستکاری حجمشان شود و در نتیجه منجر به افزایش تمرکز آنها بر روی چیزی که برای معاملهگران مهم است، یعنی نقدینگی، شود.
48-تفاوت سرمایهگذاری در بورس و ارزهای دیجیتال چیست؟
امروزه بسیاری از افراد، بازار کریپتو و بازار بورس را دو جزء کاملا متفاوت و غیرقابل قیاس میدانند درحالیکه عدهای دیگر پارامترهای مشابهی در این دو بازار میبینند. با در نظر گرفتن ریسک و سود بالقوه در تمامی بازارها و با دانستن تفاوتها و استراتژیهای سرمایهگذاری در هر یک میتوان انتخاب بهتری داشت.
شباهتهای بازار بورس و ارزهای دیجیتال
عملکرد مبتنی بر میزان تقاضا
این دو بازار در نگاه اول عملکرد مشابهی دارند و به سادهترین بیان، قیمت در هر دو بازار بر اساس میزان تقاضا (Demand) تعیین میشود. این مسئله کاملا به تعداد افرادی که حاضرند سهام و یا یک ارز را خریداری کنند وابسته است. افزایش قیمت یک سهم و یا یک ارز زمانی اتفاق میافتد که هر فرد در بازهی زمانی متفاوت حاضر باشد بیشتر از خریداران پیشین، برای خرید واحدی مشابه پول بپردازد. در شرایطی که کسی حاضر نیست در زمانی معین، پولی بپردازد و یا در بازار سهام افراد حاضر میشوند مالکیت سهم خود را واگذار کنند، قیمت کاهش مییابد.
ارزش مبتنی بر ایده
یکی از شباهتهای دیگر این دو بازار، ارزشگذاری مبتنی بر ایده است. یک سهام بر مبنای کسبوکار متعلق به آن و یک ارز دیجیتال بر اساس ایدهای که در وایت پیپر مربوط به آن نوشته شده ارزشگذاری میشود که هر دو بهنوعی به ماهیت ایده و میزان کاربردپذیری آن در صنایع مختلف باز میگردند.
قیمتگذاری مبتنی بر ارزهای فیات
بازار سهام و بازار ارزهای دیجیتال هر دو بر مبنای ارزهای فیات نظیر دلار (BTCUSD) و یورو (BTCEUR) قیمتگذاری میشوند. البته اگر رؤیای ارزهای دیجیتال به واقعیت تبدیل شده و روزی بتوانند جایگزین ارزهای رایج شوند، داستان متفاوت خواهد بود. درحال حاضر اکثر سرمایهگذاران ارزش را بر حسب ارزهای فیات اندازه میگیرند. اگر سابقهی سرمایهگذاری در بازار سهام را داشته باشید، سرمایهگذاری در کریپتو اصلا کار پیچیدهای برای شما نخواهد بود.
تفاوتهای بازار ارزهای دیجیتال و بازار سهام
برای شروع این نکته را مد نظر قرار دهید که با وجود آنکه ارزش (Value) در هر دو بازار مبتنی بر ایده است، اما حقیقت آن است که در بازار سهام شما بر روی یک کمپانی و در بازار ارزهای دیجیتال بر روی یک فناوری و یا یک ارز سرمایهگذاری میکنید. برخلاف انتظار شما و حتی اگر کسبوکار یک کمپانی بر روی ارزش آن نیز تاثیر بگذارد، هرگز مالک بخشی از این شرکت نخواهید بود.
بازار ارزهای دیجیتال تقریبا 10 برابر سریعتر از بازار بورس عمل میکند و این همه چیز را تحت تاثیر قرار میدهد، قیمتها با سرعت بیشتری افزایش و کاهش مییابند و میزان نوسان آنها به نسبت بازارهای دیگر بسیار بیشتر خواهد بود.
دستکاری در بازارهای سهام بزرگ خیلی کم بوده درحالیکه جزء لاینفک بازار ارزهای دیجیتال است. صرفنظر از جنبههای منفی، قابلیت دستکاری، افراد بیشتری را درگیر بازار کرده و به پذیرش گستردهتر کریپتو کمک خواهد کرد.
و در نهایت از آنجایی که ورود رقبای جدید به بازار ارزهای دیجیتال بسیار آسانتر است، احتمال از دور خارج شدن ارزهای قدیمی به نسبت شرکتهای قدیمی نیز بسیار بیشتر است. در حقیقت، توجیهی برای حضور صدها ارز دیجیتال در صحنهی رقابت وجود ندارد.
گزارش عملکرد
بازار سهامی که بهترین عملکرد را در سال 2017 داشته است، زیمباوه (Zimbabwe) با 117.7 درصد سود است این درحالی است که ارز دیجیتال ریپل 28,963 درصد سود داشته و از دسامبر 2016 با قیمت 0.0065 دلار به 2.25 دلار در سال 2017 افزایش قیمت داشته است.
عملکرد بازار سهام در سال 2017
همانطور که در جدول زیر مشاهده میکنید، بالاترین بازده مربوط به بازارهای سهام نوظهور و درحال توسعه است. به عنوان مثال بازار سهام آرژانتین، 77.7 درصد سود، بازار سهام مغولستان 68.9 درصد و قزاقستان 59.3 درصد سود داشته است. البته برای بیشتر سرمایهگذاران، موانعی برای دسترسی به این بازارها وجود دارد و شاید این یکی از دلایلی که به سمت بازارهای کریپتوکارنسی روی آوردهاند، عدم محدودیت و جهانی بودن آنها باشد. ارزهای دیجیتال همچنین از هک و نبود مقررات در بسیاری از کشورها رنج میبرند و تا زمانی که بازار بتواند بر این مشکلات غلبه کند فاصله داریم. در ادامه به بررسی اجمالیتر تفاوتهای ارزهای دیجیتال و بازار سهام خواهیم پرداخت.
عملکرد بازار ارزهای دیجیتال در سال 2017
سال 2017 برای ارزهای دیجیتال، سال پر رونقی بود اگر بیت کوین پادشاه ارزهای دیجیتال را استثنا بدانیم، ارزهای دیجیتال دیگری نیز وجود داشتند که سودهای کلانی برای سرمایهگذارانشان به ارمغان آوردند.
در اواخر 2017، ریپل جایگاه دوم ارزهای دیجیتال را از اتریوم ربوده و حجم بازار آن به 77.1 میلیارد دلار رسید. حجم بازار ریپل در عرض یکسال، 31,637 درصد و حجم بازار اتریوم نیز 1,300 درصد رشد داشته است. پس از ریپل، ارز دیجیتال دش (Dash)، حداقل از 31 دسامبر، 9,400 درصد رشد داشته است. در زیر عملکرد ارزهای دیجیتالی که بیشترین بازگشت سرمایه را در سال 2017 داشتهاند را میبینید.
نوسان
نوسان بازار ارزهای دیجیتال
بازار ارزهای دیجیتال یک بازار پررونق است اما این نکته را در نظر بگیرید که نوسان (volatility) بسیاری داشته و ممکن است بسیار پر ریسک باشد. ببینید چگونه قیمت بیت کوین، پادشاه ارزهای دیجیتال، در دسامبر 2017 به بیش از 20000 دلار رسیده و در مارس 2018 به 8500 دلار تنزل یافته است.معاملات ارزهای دیجیتال شب و روز انجام شده و تعطیلی در کار آنها نیست. این قضیه منجر به نوسان قیمت در هر ثانیه میشود. قیمتی که در سایتهایی همچون bitcoinaverage.com و Coindesk برای ارز بیت کوین مشاهده میکنید تنها میانگینی است که از صرافیهایی که بیشترین حجم معاملات را دارند به دست آمده و هیچ گونه نرخ مصوبی وجود ندارد.
امروزه بیت کوین دارایی بسیار پرریسکی بوده و این بدین علت است که فناوری پشت آن یعنی بلاک چین و سامانهی الکترونیکی پرداخت همتا به همتا هنوز بسیار نوپا است. بنابراین منطقی به نظر میرسد که سرمایهگذاران هنوز به کریپتو به عنوان ابزاری برای جمعآوری مطمئن سرمایه برای دوران بازنشستگی و یا بیمهی خود نگاه نمیکنند. کسی نمیتواند صددرصد آیندهی یک ارز دیجیتال را پیشبینی کرده و به شما تضمینی در این خصوص دهد.
نوسان بازار سهام
شاید برایتان جالب باشد که بدانید 5 درصد نوسان در بازار سهام، بزرگ محسوب میشود درحالیکه 20 درصد تغییر قیمت در عرض یک روز در دنیای کریپتو خیلی زیاد نیست! معاملات بورس تهران و دیگر نقاط جهان ساعات مشخصی دارند. بنابراین در بحث سرمایهگذاری در بورس شما کمتر درگیر نوسانات قیمت شده و تغییرات با سرعت بسیار آهستهتری صورت میپذیرند. اگر بخواهیم عادلانه قضاوت کنیم سرمایهگذاری در بورس گزینهی امنتر و پایدارتری محسوب میشود اما از آنجایی که هر نوع سرمایهگذاری با ریسک همراه است، این بازار نیز خالی از ریسک نیست اما بدین شکل نیست که در عرض یک شب شما را ثروتمند و یا ورشکسته کند.
سودآوری سرمایهگذاری بلندمدت و کوتاهمدت
سرمایهگذاری بلند مدت و کوتاه مدت در ارزهای دیجیتال
سرمایهگذاری بلندمدت و کوتاهمدت در ارزهای دیجیتال هر یک بهنوبهی خود میتواند سودآور باشد. معاملهگرانی که ارزهای خود را در قیمت پایین میخرند و در قیمت بالا میفروشند، این بازار را فرصتی بینظیر میدانند. چنین نوسانی در هیچ بخش دیگری از صنعت به چشم نمیخورد که با تحلیل و شناسایی الگوها میتوان بسیار از آن سود برد. علاوه بر این، اگر سبد داراییهای خود را متنوع بچینید، از سرمایهگذاری بلند مدت سود خواهید کرد چراکه این بازار هیچگونه همبستگیای با سایر بازارها نداشته و بهشدت پرنوسان است. البته در برخی مواقع مقاومتهایی در قیمت خاصی رخ میدهد که در آن عرضهی یک دارایی از تقاضای آن بیشتر میشود و اشباعی در بازار به وجود میآورد که از حرکت صعودی قیمت جلوگیری میکند. با این وجود میتوان در ارزهایی سرمایهگذاری کرد که ثبات بیشتری دارند. اگر بتوانید نوسانات را پیش از وقوع آنها پیشبینی کنید از این بازار پرتلاطم سود خواهید برد.
سرمایهگذاری بلند مدت و کوتاه مدت در بازار سهام
سرمایهگذاری در بازار بورس نیازمند بهکارگیری استراتژی سرمایهگذاری کاملا متفاوتی است چراکه به خاطر عوامل زیادی، نحوه ارزشگذاری روی سکهها و سهام دو پدیده کاملا مستقل در نظر گرفته میشوند. وقتی در مورد بورس صحبت میکنیم شما روی سهمهای یک شرکت واقعی سرمایهگذاری میکنید که در آمد سه ماهه ، بازده و سودش را به عنوان شاخصهای رشد شرکت گزارش میدهد. این میتواند برای یک سرمایهگذار شاخص خوبی از این باشد که افزایش قیمت در آینده مستلزم چه چیزهایی است و وضعیت در آینده چگونه خواهد بود. تحلیل فاندامنتال (بررسی گزارش درآمد، عملکرد شرکت، هیئت مدیره و …) در بازار بورس از اهمیت بالایی برخوردار است.
تصمیمات احساسی تریدرها
تریدرها در بازار ارزهای دیجیتال
به گفتهی کارشناسان، تصمیمات بسیاری از تریدرها احساسی بوده و بدون داشتن مدرک، اعتقاد دارند که قیمت همواره بالاتر خواهد رفت. پس از ریزش قیمتها نیز همواره افراد بسیاری وجود دارند که بدون داشتن تحلیل و یا مدارک آماری به امید افزایش قیمت در آینده، شروع به خریدن میکنند. در حقیقت در حوزهی کریپتوکارنسیها به علت نو بودن این فناوری و سهولت ورود به بازار، تعداد معاملهگران بدون دانش و تجربه نسبت به بازار بورس بیشتر است. از سویی دیگر بازار مبتنی بر احساسات کریپتو، تحلیل آن را نسبت به بورس بسیار دشوارتر ساخته و تنها ابزار شناسایی در آن نمودارها و الگوها هستند. وجود تریدرهایی که تنها بر مبنای احساسات خود تصمیم میگیرند به نوبهی خود نوسان قیمتهای پیشبینی نشدهای را به وجود میآورد.
تریدرها در بازار بورس
تحلیل و پیشبینی بازار بورس بر خلاف بازار ارزهای دیجیتال که تحلیل تکنیکال نقش مهمی در آن دارد، بیشتر تحت تاثیر اخبار است. اگر استراتژیهای بازار بورس را بشناسید و اخبار مربوط به آن را دنبال کرده و همچنین با بررسی دقیق سابقهی شرکتی که قصد سرمایهگذاری در آن را دارید، حوزهی فعالیت، گزارش عملکرد، پایگاه مشتریان و رزومهی اعضای تیم کاری و هیئت مدیرهی آن، میتوانید انتخاب درستی داشته باشید.
زمان خرید و فروش مناسب
خریدو فروش در بازار ارزهای دیجیتال
یادگیری زمان خریدو فروش مناسب در بازار کریپتو برای جلوگیری از متضرر شدن حیاتی است. از دست دادن موقعیتها به معنای از دست رفتن مقدار زیادی پول است. زمان فروش یک توکن درست بلافاصله پس از رسیدن به بالاترین قیمت و متوقف شدن رشد است و دانستن این زمان به رصد دقیق بازار و تحلیل آن نیاز دارد.از آنجایی که در بازار ارزهای دیجیتال، خریدوفروش محدودیت زمانی نداشته و بی وقفه انجام میشود، قیمتها با سرعت زیادی نوسان میکنند، و حتی تریدرهای باتجربه نیز ممکن است فرصتهای بسیاری را از دست بدهند. تعیین زمان مناسب برای خریدوفروش در بازار کریپتو به نسبت بازارهای دیگر پیچیدهتر بوده و میتوان از استراتژی یکسانی برای ارزهای مختلف استفاده کرد. بهترین راهکار آنالیز پیوستهی بازار و تحلیل تکنیکال است.
خریدو فروش در بازار بورس
خریدوفروش در بازار بورس فاکتورهای سادهتری نظیر خرید به هنگام بالارفتن قیمت ارزهایی مانند دلار و یا تحلیل فاندامنتال شرکتی است که قصد خرید سهام آن را دارید. شرکتهای فناوریمحور این روزها نظر بسیاری از شرکتهای سرمایهگذاری، فرشتکان سرمایهگذاری و پس از عرضهی اولیه سهامشان (IPO)، سرمایهگذاران خرد را جذب کردهاند.
در ادامه به برخی از تفاوتهای استراتژیهای خریدوفروش در بازار ارزهای دیجیتال و بازار بورس در ایران خواهیم پرداخت:
• دلار به صورت کلی موجب رشد شاخص بورس و رشد سهام چه ارزشمند و چه بی ارزش میشود در حالی که فیات روی ارزهای دیجیتال تاثیر آنچنانی ندارد.
• در بورس ایران سقف نوسان در هر روز ثابت است و این بدین معنا است که از یک درصد مشخصی، بیشتر یا کمتر نمیتواند تغییر کند در حالی که محدودیت تغییرات در بازار ارزهای دیجتال بی معنی است.
• سهام در بورس با توجه به ارزشمند بودن و عوامل بنیادی و رشد یک صنعت در یک دوره خاص مطرح شده و سودده میشود در حالی که در ارزهای دیجیتال این قضیه تکیه بر عوامل تکنولوژیکی و کاربردی و محبوبیت ارزهای دیجتال دارد.
• در بازار سهام ایران میتوان با خرید و پیدا کردن کفهای قیمتی سود کرد. این بدین معنی است که در قیمت پایین بخریم و در قیمت بالا بفروشیم در حالی که در ارزهای دیجتال با توجه به خدماتی که برخی از صرافیها ارائه میدهند میتوانیم از پایین آمدن قیمت نیز سود ببریم.
• همهی افراد میتوانند بدون محدودیت به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازند اما برای خرید سهام باید در کارگزاری حساب باز کرد و شروع به خرید و فروش کرد که معمولا افراد قادر نیستند سهام کشورهای دیگر را خریداری کنند.
• نقدینگی و قابلیت نقد شدن در سهام کمتر از ارزهای دیجیتال است و ممکن است در قیمتی خریدار خاصی وجود نداشته باشد.
• در بورس ایران شاهد صف خرید و فروش در قیمت هستیم که باعث می شود یک سهم در یک قیمت خریدار و فروشنده نداشته باشد که این عیب بزرگی برای بازار سهام به شمار میرود.
دستکاری قیمتها
دستکاری قیمت در بازار ارزهای دیجیتال
بازار بیت کوین برخلاف بازار سهام بسیار مستعد دستکاری است. به عنوان مثال زمانی که تعداد زیادی از تریدرها بر سر خرید و یا فروش یک توکن همکاری کنند میتوانند نوسان بسیاری در بازار به وجود آورند. در مواردی نیز گزارشاتی از حجم معاملات جعلی در برخی از صرافیهای ارزهای دیجیتال گزارش شده است. چنین آمار کاذبی میتواند سرمایهگذاران تازه وارد را به اقدامات اشتباهی بیندازد. بنابراین اگر قصد ورود به این بازار را دارید خود را برای چنین نوساناتی آماده کنید.
دستکاری قیمت در بازار بورس
برخی مواقع در بازار بورس، ثبت سفارشات کاذب و یا انتشار اخبار غلط در کانالهای آنلاین و شبکههای اجتماعی صورت گرفته و این سیگنالهای اشتباه بسیاری از سرمایهگذاران را به اشتباه میاندازد.با وجود اینکه دستکاری در بازار بورس و فرابورس (OTC) نیز وجود دارد اما میزان آن در فضای کریپتو بسیار بیشتر است.
قانونگذاری و ممنوعیت تبلیغات
با اینکه بسیاری از قوانین ژئوپلیتیک (وابسته به جغرافیای سیاسی) بازار کریپتو را مانند بازار بورس تحت تاثیر قرار نداده، پرواضح است که کریپتو نیز با مشکلات خود دستوپنجه نرم میکند که قانونگذاری در رأس آنها قرار دارد. هرزمان که تعدادی از دولتها خرید و فروش ارزهای دیجیتال و یا ICOها را در کشور خود ممنوع اعلام میکنند، قیمتها کاهش مییابند. همچنین زمانی که فیسبوک و گوگل تبلیغات مربوط به ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کردند، نقدینگی در بازار کاهش یافته و بازار به لحاظ حجم معاملات به طور قابل توجهی کوچکتر شد.
49-آیا کاربران ایرانی میتوانند از صرافی غیرمتمرکز بایننس استفاده کنند؟
اطلاعیهای در خصوص راهاندازی رسمی صرافی غیرمتمرکز بایننس از سوی این صرافی منتشر شد. نکته قابل توجه در این خصوص، شرایط استفاده (Terms of Service) از صرافی غیرمتمرکز است که کار کردن با آن را برای کاربران ایرانی خطرناک کرده و در صورت استفاده برای آنها مشکلاتی به وجود میآورد.
بر اساس گزارشهای قبلی، صرافی بایننس که پیش از این برای برخی از کاربران ایرانی در پلتفرم اصلی خود مشکلاتی به وجود آورده بود، سال گذشته با اعلام ایجاد یک صرافی غیرمتمرکز، نوید پلتفرم تازهای برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال را به کاربران و علیالخصوص معاملهگران ایرانی داد.
اما بررسی شرایط استفاده این صرافی نشان میدهد که وضعیت برای کاربران ایرانی همچنان بدون تغییر باقی است. در قسمتی از شرایط استفاده، این پلتفرم به منع فعالیتهای برداشت، واریز و ترید در مناطق غیر مجاز و شهروندان ایالات متحده اشاره کرده است.
مهم: این افراد از واریز، برداشت از حساب یا معامله بر روی سایت منع شدهاند.
3.1. افراد مقیم یا تبعه مناطق غیرمجاز
3.2. شهروندان آمریکا
در بخش دیگر، بایننس برای خود این حق را قائل شده تا در صورت نقض قوانین با استفاده از سرویسهای تغییردهنده و مخفیکننده آیپی قادر به مسدودسازی حساب کاربران، مصادره داراییها و تحویل دادن آن به مراجع قانونی باشد.
6.8. در صورتی که ساکن یا تبعه مناطق غیرمجاز یا شهروند ایالات متحده هستید، نمیتوانید از این سایت و خدماتش استفاده کنید.
در صورتی که بایننس تشخیص دهد در هر یک از موارد منع شده فعالیت داشتهاید، بایننس میتواند فرایند قانونی لازم را با صلاحدید خود در این خصوص طی کند. این فرایندهای قانونی شامل، و نه محدود به، ارائه گزارش به مراجع قانونی یا سایر مراجع دارای صلاحیت، مصادره هرگونه توکن دیجیتالی که از طریق موارد منع شده به دست آمده و قطع دسترسی شما به تمامی سرویسهاست. بایننس به اختیار خود میتواند، دارایی شما را به تصرف خود درآورده و آن را تحویل مراجع قانونی یا دیگر مراجع دارای صلاحیت که شرایط لازم را دارند، دهد.
از آنجا که این قوانین برای صرافی غیرمتمرکز بایننس ارائه شده، منظور از سرویس (Service) و سایت (Site) در قوانین پلتفرم، تنها به صرافی غیرمتمرکز بایننس (Binance DEX) اشاره میکند.
1.1.12. منظور از «سرویس»، تمامی سرویسها، عملگرها یا قابلیتهای ارائه بر روی «سایت» است.
1.1.13. منظور از «سایت» وبسایت اینترنتی www.binance.org است.
اما نکته عجیب در تضاد بودن این قوانین با ماهیت غیرمتمرکز صرافی است؛ همانطور که در بخش دیگری از مقررات آن اشاره شده است که بایننس هیچگونه دسترسی به کیف پولهای صرافی غیرمتمرکز ندارد.
شما به تنهایی مسئول هرنوع ضرر به کیف پولتان هستید. کیف پول شما توسط بایننس قابل دسترسی نیست. بایننس فایلهای KEYSTORE، رمز عبور، عبارات نمونیک و کلیدهای خصوصی شما را نگهداری نمیکند.
با این اوصاف به نظر نمیرسد پلتفرم جدید بایننس نیز نیازهای کاربران ایرانی را برطرف کند و راهحلی برای دور زدن تحریمها ارائه داده باشد. گفتنی است که امکان خرید و فروش هنوز فعال نشده و کاربران تنها قادر به ایجاد کیف پول در این صرافی هستند.
50-تفاوت بروکر و صرافی در ارزهای دیجیتال چیست؟
دو راه برای معامله و خرید و فروش ارز دیجیتال وجود دارد، با استفاده از یک صرافی و یا استفاده از یک بروکر. این دو با هم تفاوتهایی دارند که برای عموم مردم واضح نیستند.
جدیدا کارگزارهای فارکس با شرکت های تامین نقدینگی قرار داد خرید ارز دیجیتال میبندند. یعنی شما در واقع به کارگزار میگید که مثلا برای من مقداری از بیت کوین بخر یا بفروش. دقت کنید این قرارداده نه خود بیت کوین. در سمت مقابل شما همیشه یا یه قرارداد مخالف شما وجود داره یا خود شرکت تامین نقدینگی قرارداره. اگه سود کنید که معادل دلاری رو به شما میده یا بر عکس از شما میگیره. پس شما صاحب ارز دیجیتال نیستید. (یعنی بروکر برای سرمایهگذاری مناسب نیست و فقط برای خرید و فروش و معامله مناسب است.)
هشدار: مانند صرافیها، در بروکرهای بینالمللی هم خطر بلوکه شدن داراییها برای افراد ایرانی وجود دارد.
بروکر و یا کارگزار چیست؟
بروکر یا کارگزار (Broker) شخص یا شرکتی است که به عنوان واسط بین خریدار و فروشنده ایفای نقش می کند. بروکر تنها در بازار اقتصادی معنا ندارد بلکه در بازار املاک و مستغلات، بازار کالا، بازار هنر و… نیز وجود دارد.
اما در دنیای اقتصاد، بروکر یک نهاد مالی غیربانکی است که وظیفه اعلان نرخ داراییهای در بازار را به مشتریان برعهده دارد، کارگزاران، اوردرهای (سفارشهای معاملاتی) مشتریان خود را از طریق تلفن، فکس و اینترنت دریافت کرده و از محل سپرده مشتری اقدام به اجرای دستورات (خرید یا فروش) می کنند و خود در کمیسیون انجام دستورات کسب درآمد میکند.
هر بروکر نرم افزاری خاص خود دارد که از طریق آن میتوان از قیمتها مطلع شد و دستورات خرید و فروش را به بروکر منتقل نمود. یک کارگزار به طور معمول مجموعهای از فعالیتهای لازم بین خریدار و فروشنده را با توجه به مسئولیت قبلی که خریدار و فروشنده به او واگذار کردهاند انجام میدهد تا در شرایط مشخص و امن موضوع مورد معامله و هزینههای اصلی و جانبی آن تبادل گردد.
اما به طور خاص در حوزه ارز دیجیتال، با استفاده از یک بروکر، وجوه و سرمایه شما بر خلاف یک صرافی متمرکز، توسط یک شبکه معاملاتی خرید و فروش میشود و تحت عنوان بازار فرابورس (OTC) از آن یاد میشود.
بروکرها فروشندهها و یا خریدارانی را که به تنهایی مقادیر خیلی زیادی ارز دیجیتال در اختیار دارند را پیدا میکند و آنها را برای فروش جفت میکند. این فرآیند انعطافپذیرتر، راحتتر و عموما سریعتر از صرافی اتفاق میافتد.
صرافی چیست؟
صرافی در لغت به معنای محلی برای داد و ستد انواع پول است. پیدایش آن به عنوان یک حرفه را میتوان ناشی از نیاز مردم به تعین و صحت وزن و عیار مسکوکات گوناگونی دانست که در قرون پیشین رواج داشتند.
سیستم کاری صرافیهای مرسوم ارز دیجیتال همانند بورس اوراق بهادار است که در آن خریداران و فروشندگان بر اساس قیمت لحظهای ارز دیجیتال معاملات خود را انجام میدهند.
قیمت یک ارز دیجیتال در صرافی بر اساس خرید و فروش به دست می آید و اگر تقاضا برای خرید ارزی بیشتر باشد قیمت افزایش، و اگر تقاضا کم باشد قیمت کاهش می یابد.
صرافیها معمولا برای هر تراکنش درصدی را به عنوان کارمزد خود برمیدارند. در صرافیها ممکن است برخی افراد ارز فیات را به ارز دیجیتال تبدیل کنند و یا بالعکس، در حالی که برخی دیگر فقط ارزهای دیجیتال مختلف را با هم مبادله میکنند.
افتتاح حساب کاربری و احراز هویت
صرافی
روند افتتاح حساب در صرافیها به آسانی باز کردن یک حساب در سایر وبسایتها است. تمام کاری که شما باید انجام دهید ارائه یک ایمیل و ساختن گذرواژه و تایید آدرس ایمیل ارائه شده است. پس از ثبت نام، برای اینکه بتوانید از حساب خود برداشت و یا در آن سپردهگذاری کنید، باید فرآیند احراز هویت را انجام دهید.
برای تایید و احراز هویت حساب کاربری خود باید تصویری از کارت شناسایی خود و یا تصویری از خود با کارت شناسایی در دستانتان را در وبسایت صرافی آپلود کنید. اصولا صرافیها طی چند ساعت تا چند روز به درخواست تایید هویت شما پاسخ خواهند داد.
اما در این بین برخی صرافیها نیازی به احراز هویت ندارند که از جمله آن میتوان به صرافی بایننس، یکی از محبوبترین صرافیهای ارز دیجیتال در سراسر جهان اشاره کرد. در این صرافی به محض ثبتنام، شما میتوانید از حساب خود برداشت کنید و یا در آن سپردهگذاری کنید و تنها محدودیت تراکنش تا سقف 2 بیت کوین در روز وجود دارد.
بروکر
ثبت نام در بروکر نیز کار سختی نیست و مانند صرافی ساده است. با اینحال برای سپردهگذاری و انجام معامله، تایید حساب کاربری اجباری و الزامی است. به عنوان یک قاعده و قانون باید یک یا دو نسخه مدرک اسکن شده ارائه دهید که اصولا کارت شناسایی و مدرکی برای اثبات آدرس شماست.
ممکن است برخی بروکر از شما مدارک دیگری درخواست کنند. فرآیند و پروسهی احراز هویت بسیار سریعتر از صرافی صورت میگیرد و در عرض 30 دقیقه تکمیل میشود. پس از اینکه حساب شما با موفقیت تایید شد و حساب معاملاتی شما باز شد، شما میتوانید به راحتی سپردهگذاری کنید و خرید و فروش را آغاز کنید. در برخی بروکرها هم مانند صرافیها نیاز به احراز هویت نیست.
سپردهگذاری و برداشت
صرافی
ارسال پول فیات به صرافیهای ارز دیجیتال اغلب یک دردسر است. مثلا شما نمیتوانید دلار و یا یورو را در بایننس به صورت سپرده نگه دارید و باید به جای آن از ارز دیجیتال استفاده کنید. این بدان معناست که شما باید پیش از آن مقداری ارز دیجیتال بخرید.
برای خریدن ارز دیجیتال راههای مختلفی وجود دارد، اما این تراکنشها معمولا با کارمزد و کمیسیون بالا همراه است. اگر قرار است که تراکنشهای متعددی را هنگام واریز به حساب خود انجام دهید، به خاطر داشته باشید که که برای هر تراکنش باید کارمزد پرداخت کنید و به این ترتیب ممکن است 15 درصد از سرمایه اولیه خود را از دست دهید.
برداشت سرمایه از صرافی به صورت ارز فیات هم بدون دردسر نیست. البته شما میتوانید از کیف پول و یا صرافی آنلاین استفاده کنید، اما انتقال دارایی به آنها هم دوباره شامل پرداخت کارمزد میشود. برداشت و انتقال به یک حساب بانکی نیز خود یک مساله است، چرا که برخی بانک به دلیل مشخص نبودن منشا این پولها و تراکنشهای آن، از پذیرش پول از صرافیهای ارز دیجیتال خودداری میکنند.
بروکر
شارژ حساب و برداشت در بروکرها معمولا به صورت دلاری یا یورو صورت میگیرد و شما نمیتوانید برخلاف صرافیها اقدام به واریز و برداشت با ارزهای دیجیتال کنید. البته ممکن است بروکرهایی وجود داشته باشند که امکان واریز و برداشت با ارزهای دیجیتال را فراهم کنند. سپردهگذاری با استفاده از بروکر به راحتی آب خوردن است البته نه برای کاربران ایرانی. مشتری بروکر روشهای زیادی برای ایجاد سپرده در اختیار دارد؛ از جمله استفاده از کارت اعتباری، کیف پولهای الکترونیکی معتبر و غیره. شما میتوانید در سپرده خود دلار آمریکا، یورو و گاهی ارزهای دیگر را نگه دارید. این قابلیت کل فرآیند را بسیار ساده میکند و به عنوان یک قاعده، کارمزدی برای سپردهگذاری وجود ندارد. کاربران ایرانی معمولا از بروکرهایی استفاده میکنند که گزینه پرداخت با وبمانی دارد.
خرید و فروش
صرافی
معامله و خرید و فروش در صرافی نیاز به دانش خاصی ندارد. کافی است شما ابزار معاملاتی دلخواه خود را انتخاب کنید و بخش ترید را باز کنید و نمودار قیمتها را تماشا کنید.
شما میتوانید سفارشات خرید و فروش بگذارید و همچنین از قابلیتهای استاپ لیمیت و لیمیت اوردر استفاده کنید. از این منظر ویژگیهای صرافیها در مقایسه با پلتفرم بروکر تا حدودی محدود است.
یکی از مزایای صرافی این است که شما بین تعداد زیادی ارز دیجیتال برای خرید و فروش حق انتخاب دارید. برای مثال، صرافی بایننس 120 ارز دیجیتال برای معامله ارائه میدهد و شما به هنگام انتخاب استراتژی خرید و فروشتان، مجموعهای عالی از گزینههای متنوع را پیش رو دارید.
بروکر
با استفاده از پلتفرم بروکر، مجموعه گستردهای از ویژگیها را در اختیار خواهید داشت که به شما کمک میکند تا استراتژیها و ریسکهایتان را دقیقتر پیاده کنید. به این ترتیب که شما قادر خواهید بود اندیکاتورهای اضافی بر روی نمودار قرار دهید و از ابرازهای تحلیل درونساخت استفاده کنید.
با این حال، پلتفرم بروکر برخلاف صرافی تعداد محدودی ارز دیجیتال به شما ارائه میکند. هر بروکر از ارزهای متفاوتی پشتیبانی میکند، اما به احتمال زیاد شما محبوبترین ارزهای دیجیتال را در آنجا پیدا خواهید کرد.
یکی دیگر از ویژگیهای مثبت بروکر، اختلاف کم بین پایینترین و بالاترین قیمت در سفارشات آن است. این اختلاف قیمت در بازار ارزهای دیجیتال ممکن است به چند صد دلار برسد، اما بر روی پلتفرمهای خرید و فروش، ممکن است شما با کمترین اختلاف قیمت ممکن مواجه شوید.
پلتفرم بروکر امکانات خوب زیادی در اختیار شما قرار میدهد. بر خلاف صرافی، میتوانید چندین نمودار را در پنجره خود قرار دهید، جریان قیمتها و مظنه را دنبال کنید، از مجموعه اندیکاتورها و سایر افزونهها استفاده کنید.