خبر

رویدادهایی که جهان را در آوریل ۲۰۲۶ تکان داد

رویدادهایی که جهان را در آوریل ۲۰۲۶ تکان داد

سود آلفابت ۸۱٪ جهش کرد، نفت بالای ۱۲۰ دلار رفت، دیوان عالی آمریکا قانون حقوق رأی را تضعیف کرد و فیفا ایران را در جام جهانی نگه داشت.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا و ارز، هفته پایانی آوریل ۲۰۲۶ برای جهان پُر از تحولات متناقض بوده است. از یک سو، غول‌های فناوری مانند آلفابت و مایکروسافت گزارش‌های سود چشمگیری منتشر کرده‌اند. از سوی دیگر، جنگ ایران و آمریکا هزینه‌های سنگینی به پنتاگون تحمیل کرده و قیمت نفت را به بالای ۱۲۰ دلار رسانده است. در اروپا، چشم‌انداز اقتصادی چنان مبهم است که حتی بانک‌های مرکزی نیز نمی‌دانند باید نرخ بهره را افزایش دهند یا کاهش. در آمریکا، دیوان عالی قانون حقوق رأی را تضعیف کرده و در انگلیس، موج جدید حملات ضدیهودی نگرانی‌ها را برانگیخته است. در این مقاله، مهم‌ترین رویدادهای جهان را مرور می‌کنیم.


۱. غول‌های فناوری؛ آلفابت و مایکروسافت در اوج، متا در سقوط

آلفابت، شرکت مادر گوگل، سود خالص ۶۲.۶ میلیارد دلاری را گزارش کرده است که نسبت به سال قبل ۸۱ درصد رشد دارد. بخشی از این رشد به دلیل افزایش تقاضا برای خدمات ابری (cloud computing) ناشی از استفاده از هوش مصنوعی است. سهام آلفابت ۷ درصد افزایش یافت.

مایکروسافت و متا نیز گزارش‌های سود قوی منتشر کردند. اما سهام متا ۷ درصد سقوط کرد. سرمایه‌گذاران نگرانند که تعداد کاربران فعال این شبکه اجتماعی کاهش یافته و سرمایه‌گذاری‌های عظیم آن در هوش مصنوعی نتیجه ندهد.

2. نفت بالای ۱۲۰ دلار؛ محاصره ایران ادامه دارد

قیمت نفت برنت، شاخص جهانی نفت، از مرز ۱۲۰ دلار در هر بشکه عبور کرد – بالاترین سطح از سال ۲۰۲۲. این افزایش در حالی رخ می‌دهد که امیدها برای پایان سریع درگیری از بین رفته است. دونالد ترامپ اعلام کرد محاصره دریایی بنادر ایران را تا زمانی که تهران با محدود کردن برنامه هسته‌ای خود موافقت کند، ادامه خواهد داد.

3. پاول: «چاره‌ای جز ماندن ندارم»

جروم پاول، رئیس‌ خروجی فدرال رزرو، گفت «چاره‌ای جز ماندن در هیئت مدیره فدرال رزرو ندارد» تا زمانی که تحقیقات جنایی وزارت دادگستری درباره بانک مرکزی «به طور کامل و واقعی» پایان یابد. او پس از رأی هیئت مدیره برای تثبیت نرخ بهره صحبت می‌کرد. این تصمیم با ۴ رأی مخالف همراه بود – سه نفر از روسای منطقه‌ای که با زبانی مخالفت کردند که نشان می‌داد فدرال رزرو سرانجام کاهش نرخ را از سر خواهد گرفت.

4. بی‌پی و ونزوئلا؛ قرارداد گاز در لوران

بی‌پی، غول نفتی بریتانیا، با ونزوئلا قراردادی برای اکتشاف گاز در میدان فراساحلی لوران امضا کرد. این کشور در حال باز کردن بخش انرژی خود به روی شرکت‌های خارجی است. ونزوئلا قبلاً قراردادهای مشابهی با سایر تولیدکنندگان از جمله انی و رپسول امضا کرده است. اما هزینه‌های بالا، زیرساخت ضعیف و ریسک سیاسی هنوز ممکن است سرمایه‌گذاری در مقیاس بزرگ را دلسرد کند.

5. دیوان عالی آمریکا؛ تضعیف قانون حقوق رأی

دیوان عالی آمریکا با رأی ۶ بر ۳ قانون حقوق رأی (Voting Rights Act) را تضعیف کرد. این قانون، رویه‌های رأی‌گیری تبعیض‌آمیز نژادی را ممنوع می‌کند. دیوان با لغو نقشه انتخاباتی لوئیزیانا که برای محافظت از قدرت رأی اقلیت‌ها طراحی شده بود، تصمیم گرفت که قانون حقوق رأی به ایالت‌ها اجازه نمی‌دهد هنگام بازتوزیع حوزه‌ها، نژاد را در نظر بگیرند. النا کاگان، قاضی مخالف لیبرال، از «تخریب کامل» یکی از «مهم‌ترین، مؤثرترین و کاملاً موجه‌ترین» قوانین آمریکا ابراز تأسف کرد.

رقم روز: ۱۲، تعداد کشورهای آفریقایی که انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۶ جزو ۲۰ اقتصاد با سریع‌ترین رشد جهان باشند.

6. چشم‌انداز مبهم اقتصادی اروپا؛ تورم ۵ درصدی در راه است

اقتصاد اروپا – که شامل ۲۷ کشور و چندین ارز است – در بهترین حالت نیز پیش‌بینی آن دشوار است. اکنون حتی سخت‌تر هم شده است. شوک انرژی جهانی اشتهای مصرف‌کنندگان را کاهش داده و فشار صعودی بر تورم وارد می‌کند. پیش‌بینی می‌شود امسال تورم در منطقه یورو به ۵ درصد یا بیشتر برسد، اگر قیمت نفت تا سال ۲۰۲۷ بالای ۱۰۰ دلار بماند. با این حال، اروپا وضعیت بهتری از آسیا دارد که مشکلات تأمین انرژی آن وخیم‌تر است.

روز پنج‌شنبه، کسانی که به دنبال کشف آینده هستند، با دو دسته برگ چای مواجه خواهند شد: آخرین ارقام تورم و رشد به طور غیرمعمولی همزمان منتشر می‌شوند. سپس بانک مرکزی اروپا تلاش خواهد کرد تصمیم بگیرد که آیا باید دوباره شروع به افزایش نرخ بهره کند تا از سرایت تورم ناشی از قیمت انرژی به کل اقتصاد جلوگیری کند. اما به نظر می‌رسد راه روشنی پیش رو وجود ندارد. داده‌های اخیر فعالیت تجاری بیش از آنکه روشنگر باشد، گیج‌کننده بود: شاخص‌های خدمات در نزدیکی پایین‌های دوران همه‌گیری (بسیار بد) بودند، در حالی که شاخص‌های صنعت در بالاترین سطح ۴۷ ماهه (بسیار خوب) قرار داشتند.

7. بانک مرکزی انگلیس؛ بازی انتظار

انتظار می‌رود بانک مرکزی انگلیس روز پنج‌شنبه نرخ بهره خود را در ۳.۷۵ درصد نگه دارد. پیش از جنگ در خلیج فارس، بانک مرکزی انگلیس نرخ‌ها را کاهش می‌داد؛ از آگوست ۲۰۲۴ این کار را شش بار انجام داده است. در اوایل فوریه، بانک پیش‌بینی کرد تورم در سهماهه دوم ۲۰۲۶ به حدود ۲ درصد (هدف خود) کاهش یابد و معامله‌گران انتظار کاهش بیشتر را داشتند. اما به دلیل افزایش هزینه‌های انرژی، آخرین تحلیل بانک نشان می‌دهد تورم امسال می‌تواند به ۳.۵ درصد برسد.

هو پیل، اقتصاددان ارشد آن، و دیگران نگرانند این موضوع باعث شود دستمزدها و قیمت‌ها در یک دوره طولانی‌تر یکدیگر را بالا ببرند. آنها فکر می‌کنند افزایش پیشگیرانه نرخ بهره ممکن است بهترین راه برای جلوگیری از این اتفاق باشد. اما افزایش زودهنگام می‌تواند اقتصادی را که از قبل شکننده است، تضعیف کند. اکثر سیاستگذاران بانک – از جمله اندرو بیلی، رئیس – احتمالاً احتیاط را توصیه خواهند کرد. آنها می‌خواهند اجازه دهند مه جنگ کمی کنار برود قبل از اینکه نرخ‌ها را تغییر دهند.

8. ایران در جام جهانی می‌ماند؛ درخواست انتقال بازی‌ها رد شد

بیش از ۲۰۰ فدراسیون ملی فوتبال در کنگره سالانه فیفا که روز پنج‌شنبه در ونکوور آغاز می‌شود، شرکت خواهند کرد. جام جهانی مردان در آمریکا، کانادا و مکزیک که تنها شش هفته دیگر آغاز می‌شود، مطمئناً بر بحث‌ها مسلط خواهد بود.

این به معنای صحبت‌های سیاسی بیشتر از حد معمول است – به ویژه در مورد حضور ایران. وزیر ورزش ایران، نگرانی‌هایی در مورد مسائل امنیتی مرتبط با جنگ با آمریکا ابراز کرده است. وی گفته است: «پسران ما در امنیت نیستند.»

ایران قرار است بازی‌های گروهی خود را در لس آنجلس (علیه بلژیک و نیوزیلند) و در سیاتل (علیه مصر) برگزار کند. فیفا درخواست‌ها برای انتقال بازی‌ها به مکزیک را رد کرده است.

جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، مشتاق است که چرخ‌ها بچرخند. وی اصرار دارد که ایران به میدان خواهد رفت. 

نتیجه‌گیری

جهان در آوریل ۲۰۲۶ با مجموعه‌ای از بحران‌ها و تناقض‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کند. از یک سو، اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی سودهای هنگفتی برای غول‌های فناوری به ارمغان آورده است. از سوی دیگر، جنگ در خاورمیانه هزینه‌های سنگینی به بودجه آمریکا تحمیل کرده و قیمت انرژی را به سطوح هشداردهنده رسانده است.

اروپا و بریتانیا در بن‌بست سیاست پولی گرفتار شده‌اند: افزایش نرخ بهره می‌تواند اقتصاد شکننده را نابود کند، اما عدم افزایش آن ممکن است تورم را کنترل‌ناپذیر سازد. در عرصه حقوقی، دیوان عالی آمریکا یکی از مهم‌ترین قوانین حافظ حقوق رأی اقلیت‌ها را تضعیف کرده است.

در میانه این همه آشفتگی، فیفا اصرار دارد که فوتبال باید ادامه یابد – حتی اگر تیمی از کشوری درگیر جنگ، در خاک دشمن به میدان برود. بانک‌های مرکزی منتظرند تا «مه جنگ» کنار برود. اما سؤال اینجاست: اگر مه جنگ ماه‌ها یا سال‌ها طول بکشد، چه؟ شاید وقت آن رسیده که سیاستگذاران جهان بپذیرند: قوانین قدیمی در دنیای جدید دیگر کار نمی‌کنند.

نویسنده: معصومه دانش
پنجشنبه 10 اردیبهشت 1405 ساعت 12:39
notification

آیا مایلید از نوسانات بازار آگاه شوید؟

دریافت هشدار در نوسانات قیمت طلا، سکه، دلار، اونس، نفت، بورس و بیت کوین