خبر

چرا ۲۰۲۵ برای مردم سخت گذشت، اما برای میلیاردرها طلایی بود؟

چرا ۲۰۲۵ برای مردم سخت گذشت، اما برای میلیاردرها طلایی بود؟

در سالی که بازارها پرنوسان و آینده مبهم بود، ۵۰۰ ثروتمند جهان ۲.۲ تریلیون دلار به دارایی‌های خود اضافه کردند؛ ۲۰۲۵ برای همه سخت نبود.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا و ارز سال ۲۰۲۵ برای بخش بزرگی از مردم جهان، سالِ اطمینان نبود. بازارها بالا و پایین شدند، قیمت‌ها ناپایدار ماندند، سیاست‌ها تغییر مسیر دادند و آینده، بیش از هر زمان دیگری شبیه علامت سؤال بود. از کارمندی که نگران جایگاه شغلی‌اش در عصر هوش مصنوعی بود تا سرمایه‌گذاری که هر صبح با ترسِ یک سقوط تازه بازار را رصد می‌کرد، حس غالب یک چیز بود: بی‌ثباتی.

اما درست در همین سال پرنوسان، روایت دیگری هم جریان داشت؛ روایتی که نه در قبض‌ها و هزینه‌های روزمره، بلکه در جدول‌های ثروت و شاخص‌های مالی نوشته می‌شد. طبق داده‌های بلومبرگ، ۵۰۰ ثروتمند اول جهان در سال ۲۰۲۵ مجموعاً ۲.۲ تریلیون دلار به دارایی‌های خود اضافه کردند؛ رقمی بی‌سابقه که ثروت آن‌ها را به حدود ۱۱.۹ تریلیون دلار رساند.

این تضاد، سؤال اصلی سال ۲۰۲۵ را شکل می‌دهد:
چطور ممکن است در سالی که برای بسیاری از مردم با نااطمینانی، فشار و احتیاط گذشت، ثروت در بالاترین طبقه اقتصادی چنین جهشی را تجربه کند؟

پاسخ این سؤال فقط در «رشد بازارها» خلاصه نمی‌شود. آنچه ۲۰۲۵ را متمایز می‌کند، شکاف عمیق میان تجربه اقتصادی اکثریت و فرصت‌هایی است که اقلیتی بسیار محدود به آن دسترسی داشتند؛ اقلیتی که نوسان را تهدید نمی‌دید، بلکه ابزار ثروت‌سازی می‌دانست.

وقتی نوسان، ابزار ثروت‌سازی می‌شود

برای بسیاری از مردم، نوسان بازار در سال ۲۰۲۵ به معنای تعلیق تصمیم‌ها بود؛ خریدی که عقب افتاد، سرمایه‌گذاری‌ای که انجام نشد و آینده‌ای که مبهم‌تر از قبل به نظر می‌رسید. اما همین نوسان، در بالاترین لایه اقتصاد جهانی، کارکردی کاملاً متفاوت داشت. برای ابرثروتمندان، افت‌ها پایان راه نبود؛ نقطه ورود بود.

داده‌های بلومبرگ نشان می‌دهد تمرکز رشد ثروت در این سال بی‌سابقه بوده است. حدود یک‌چهارم کل افزایش ۲.۲ تریلیون دلاری ثروت ثروتمندان جهان، تنها نصیب هشت نفر شد. این تمرکز، حاصل شانس یا یک سال استثنایی نیست؛ نتیجه جایگاهی است که به آن‌ها اجازه می‌دهد نوسان را نه تهدید، بلکه فرصت ببینند.

بازار سهام آمریکا، با وجود شوک‌های مقطعی، به لطف رشد شرکت‌های بزرگ فناوری و موج هوش مصنوعی دوباره اوج گرفت. در این فضا، سرمایه‌هایی که توان تحمل ریسک بالا داشتند، سریع‌تر از بازار عقب ننشستند و زودتر از دیگران بازگشتند. هوش مصنوعی، از یک فناوری نوظهور، به روایت مسلط بازار تبدیل شد؛ روایتی که ارزش‌گذاری‌ها را بالا برد و ثروت را به سمت کسانی هدایت کرد که از پیش در این بازی جایگاه داشتند.

تفاوت اصلی همین‌جا شکل می‌گیرد. برای سرمایه‌گذار خرد، نوسان اغلب به معنای تردید و زیان بالقوه است؛ اما برای میلیاردرها، نوسان بخشی از مدل کسب‌وکار است. آن‌ها به ابزارهایی دسترسی دارند که اجازه می‌دهد افت‌ها را مدیریت کنند، از بازگشت‌ها سود بگیرند و حتی از بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی، ارزش خلق کنند.

به این ترتیب، سال ۲۰۲۵ به‌جای آنکه همه را با یک متر بسنجد، شکاف قدیمی را عمیق‌تر کرد:
اقتصادی که در آن نوسان، برای اکثریت عامل احتیاط است و برای اقلیت، موتور ثروت‌سازی.

سیاست و فناوری؛ جایی که شکاف عمیق‌تر شد

اگر نوسان، زمین بازی ابرثروتمندان بود، سیاست و فناوری ابزارهایی بودند که این بازی را سرعت دادند. سال ۲۰۲۵ نشان داد تصمیم‌های سیاسی و موج‌های فناورانه، اثر یکسانی بر همه ندارند؛ برای بسیاری هزینه‌اند و برای عده‌ای محدود، شتاب‌دهنده ثروت.

بازگشت ترامپ به کاخ سفید، بازارها را دوباره وارد فاز عدم‌قطعیت کرد. تعرفه‌ها، تهدید جنگ تجاری و چرخش‌های ناگهانی سیاستی، برای مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارهای کوچک معنایی روشن داشت: فشار بیشتر و تصمیم‌های سخت‌تر. اما برای سرمایه‌های بزرگ، همین نااطمینانی به سوخت نوسان تبدیل شد. بازارها سقوط کردند، دوباره برگشتند و این رفت‌وبرگشت‌ها، فرصت‌هایی ساخت که تنها کسانی توان استفاده از آن را داشتند که نقدینگی، صبر و دسترسی لازم را در اختیار داشتند.

در کنار سیاست، فناوری هم نقش دوگانه‌ای ایفا کرد. هوش مصنوعی برای بخش بزرگی از جامعه با پرسش‌های شغلی و نگرانی از آینده همراه بود، اما در بالای هرم اقتصادی، به دارایی استراتژیک بدل شد. سهام شرکت‌های بزرگ فناوری، زیر سایه تب AI رشد کرد و میلیاردها دلار ثروت تازه خلق شد؛ ثروتی که عمدتاً در دست کسانی متمرکز بود که از قبل مالک این زیرساخت‌ها بودند.

حتی در بازارهایی مثل کریپتو، این شکاف به‌وضوح دیده شد. جهش‌های قیمتی پس از انتخابات، برای بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد ناپایدار و پرریسک بود، اما برای بازیگران بزرگ، فرصتی کوتاه اما سودآور ساخت. وقتی بازار در پاییز عقب نشست، زیان‌ها هم به همان نسبت نابرابر توزیع شد؛ سنگین برای کوچک‌ها، قابل‌مدیریت برای بزرگ‌ها.

در مجموع، ۲۰۲۵ نشان داد سیاست و فناوری لزوماً ثروت تولید نمی‌کنند؛ آن‌ها نحوه توزیع ثروت را تغییر می‌دهند. و در این تغییر، کسانی برنده‌اند که به منابع، اطلاعات و زمان دسترسی دارند. نتیجه، شکافی است که نه از دل یک بحران بزرگ، بلکه از انباشت تصمیم‌های کوچک و نوسان‌های پیاپی شکل گرفت.

برنده‌ها و بازنده‌ها؛ یک سال، دو سرنوشت

این شکاف، وقتی ملموس‌تر می‌شود که نام‌ها را کنار هم بگذاریم. سال ۲۰۲۵ فقط سال «ثروتمندان» نبود؛ سال برنده‌های مشخص و بازنده‌های پرهزینه بود.

در سمت برندگان، نام‌هایی قرار گرفتند که بیش از هر چیز، در نقطه اتصال سیاست، فناوری و بازار ایستاده بودند. لری الیسون، بنیان‌گذار اوراکل، شاید نمادین‌ترین چهره این سال باشد. رشد سهام اوراکل با موج سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های هوش مصنوعی، ثروت او را ده‌ها میلیارد دلار افزایش داد و حتی برای مدتی، او را بالاتر از ایلان ماسک در فهرست ثروتمندترین افراد جهان نشاند. الیسون نشان داد در ۸۰سالگی هم می‌توان از یک موج فناورانه، حداکثر استفاده مالی را برد.

ایلان ماسک اگرچه سال را با فشار سیاسی و افت سهام تسلا آغاز کرد، اما پایان متفاوتی داشت. خروج او از فضای سیاسی واشنگتن، جهش ارزش اسپیس‌ایکس و بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران، ثروتش را دوباره به مسیر صعودی برد؛ تا جایی که بحث «اولین تریلیونر جهان» دیگر یک شوخی رسانه‌ای نبود، بلکه سناریویی محتمل به نظر می‌رسید.

در آن‌سوی فناوری، جینا راینهارت، غول معدنی استرالیا، یکی از برندگان خاموش ۲۰۲۵ بود. تمرکز جهان بر فلزات استراتژیک و عناصر نادر، دارایی‌های او را به قلب رقابت ژئوپلیتیک کشاند و میلیاردها دلار به ثروتش افزود؛ نمونه‌ای از این‌که انرژی و مواد خام هنوز هم می‌توانند به اندازه هوش مصنوعی پول‌ساز باشند.

اما این تصویر، روی دیگری هم داشت.

در فهرست بازندگان، مانوئل ویلار، غول املاک فیلیپین، قرار گرفت؛ کسی که در عرض چند روز، ده‌ها میلیارد دلار از ثروتش را از دست داد. سقوط سهام شرکت املاک او، نشان داد در بازاری که شفافیت زیر سؤال می‌رود، ثروت می‌تواند به همان سرعتی که ساخته می‌شود، فروبریزد.

در بازار انرژی، باب پندر و مایک سیبل با امید به یک عرضه اولیه بزرگ وارد سال شدند، اما واقعیت بازار IPO چیز دیگری رقم زد. افت شدید سهام شرکت LNG آن‌ها، میلیاردها دلار از دارایی‌شان را دود کرد و یادآور شد که حتی در سال‌های به‌ظاهر طلایی، زمان‌بندی اشتباه می‌تواند بسیار پرهزینه باشد.

حتی در دنیای کریپتو، که بسیاری آن را برنده بزرگ ۲۰۲۵ می‌دانستند، همه خوش‌شانس نبودند. مایکل سیلور، از نمادهای سرمایه‌گذاری جسورانه روی بیت‌کوین، با افت بازار در ماه‌های پایانی سال، بخش قابل‌توجهی از ثروتش را از دست داد؛ نمونه‌ای از این‌که شرط‌بندی‌های بزرگ، همیشه یک‌طرفه جواب نمی‌دهند.

جمع این مثال‌ها، تصویر روشنی می‌سازد:
۲۰۲۵ سالی نبود که همه ثروتمندان پولدارتر شوند. اما تفاوت اصلی این‌جاست؛ برای برندگان، نوسان سکوی پرتاب بود و برای بازندگان، هزینه‌ای سنگین اما اغلب قابل جبران. شکافی که دقیقاً همان نقطه‌ای است که تجربه مردم عادی از اقتصاد، از تجربه ابرثروتمندان جدا می‌شود.

مسئله پول نیست؛ مسئله فاصله است

در پایان روایت ۲۰۲۵، آنچه بیش از اعداد و اسامی جلب توجه می‌کند، خودِ «اختلاف تجربه» است. سالی که برای بخش بزرگی از مردم با احتیاط، تعلیق تصمیم‌ها و نگرانی از آینده گذشت، برای گروهی محدود به فرصتی کم‌نظیر برای بازچینی ثروت تبدیل شد. این تفاوت، حاصل یک اتفاق استثنایی نیست؛ نتیجه ساختاری است که نوسان را نابرابر توزیع می‌کند.

اقتصاد جهانی در ۲۰۲۵ نشان داد نوسان دیگر یک اختلال موقت نیست، بلکه بخشی از سازوکار عادی بازارهاست. اما دسترسی به ابزارهای مدیریت این نوسان، برابر نیست. ابرثروتمندان می‌توانند افت‌ها را تاب بیاورند، دارایی‌هایشان را متنوع کنند و از بازگشت‌های سریع بازار سود بگیرند. برای بسیاری از مردم، همان نوسان به معنای عقب‌نشینی، از دست رفتن فرصت یا افزایش ریسک زندگی روزمره است.

در این چارچوب، پرسش اصلی دیگر این نیست که «چه کسی پولدارتر شد؟» بلکه این است که چرا فاصله‌ها بزرگ‌تر شد؟ چرا رشد بازارها الزاماً به بهبود حس امنیت اقتصادی برای اکثریت منجر نشد؟ پاسخ را باید در جایی جست‌وجو کرد که سیاست، فناوری و سرمایه به هم می‌رسند و مزیت‌ها در دست کسانی متمرکز می‌شود که از پیش جلوتر ایستاده‌اند.

۲۰۲۵ شاید سال فروپاشی نبود، اما سالی بود که مرزها را پررنگ‌تر کرد؛ مرز میان کسانی که می‌توانند با نوسان زندگی کنند و کسانی که نوسان، زندگی‌شان را تعیین می‌کند. این همان نقطه‌ای است که اقتصاد، از یک بازی عددی، به یک مسئله اجتماعی تبدیل می‌شود.

نویسنده: رضا هاشمی
پنجشنبه 11 دی 1404 ساعت 12:25
notification

آیا مایلید از نوسانات بازار آگاه شوید؟

دریافت هشدار در نوسانات قیمت طلا، سکه، دلار، اونس، نفت، بورس و بیت کوین