به گزارش شبکه اطلاعرسانی طلا و ارز و به نقل از فوربز، سقوط ۹۰٪ توکن مانترا (OM) در عرض چند ساعت و از بین رفتن بیش از ۵.۴ میلیارد دلار ارزش بازار، یکی از پر سروصداترین اتفاقات اخیر دنیای کریپتو بود؛ سقوطی که حتی تریدرهای باتجربه را هم شوکه کرد. قیمت OM از ۵.۲۱ دلار به ۰.۵۰ دلار رسید و با بازگشتی کوتاهمدت، دوباره به حدود ۱.۲ دلار برگشت. در نگاه اول، این سقوط با اتفاق معروف پروژه لونا (LUNA) مقایسه شد، اما دادهها نشان میدهند فاجعه مانترا کاملاً خودساخته بود.
ریشههای پنهان بحران
ماجرای سقوط با لیکویید شدن اجباری بیش از ۶۶ میلیون دلار در ۱۲ ساعت آغاز شد، اما نشانههای شکنندگی بازار OM از مدتها قبل وجود داشت. گفته میشود تیم مانترا تا ۹۰٪ از توکنهای OM (حدود ۷۹۲ میلیون توکن) را در یک کیف پول نگه میداشته و تنها ۱۰ تا ۲۰٪ از عرضه در گردش واقعی بوده است. این انحصار باعث شد بازار در برابر فشار فروش شدید، بسیار آسیبپذیر باشد. چند روز پیش از سقوط، دادههای آنچین نشان میدهد که ۱۷ کیف پول حدود ۴۳.۶ میلیون توکن OM (معادل ۲۲۷ میلیون دلار) را به صرافیها منتقل کردهاند. همزمان، شایعاتی درباره فروش OTC با تخفیفهای بیش از ۵۰٪ نیز منتشر شد که اعتماد بازار را به شدت تضعیف کرد.
وقتی کنترل عرضه، نتیجه عکس میدهد
توکن OM تا قبل از سقوط، در ظاهر یک پروژه موفق بود؛ قیمت آن در فوریه به بالاترین حد خود یعنی ۹.۰۴ دلار رسید و حتی درست پیش از سقوط، نسبت به سال قبل ۸۲۵٪ رشد داشت. این در حالی بود که اکثر بازار در حال اصلاح قیمت بود. اما این تصویر موفقیت، بیشتر ساختگی بود. تیم مانترا با کنترل شدید عرضه، معاملات بازارگردانی سنگین و تعویقهای مکرر ایردراپها (با توجیهاتی مانند حمله Sybil)، فشار فروش را بهصورت مصنوعی پایین نگه داشته بود. درست چند روز پیش از سقوط، از یک صندوق ۱۰۸ میلیون دلاری برای توسعه اکوسیستم خود خبر داده بودند که ظاهر پروژه را قویتر از واقعیت نشان میداد. اما در پشت پرده، نقدشوندگی پایین، تمرکز شدید مالکیت و خروج بیسروصدای افراد داخلی، زمینهساز این سقوط بودند.
درسهایی از سقوط مانترا
ماجرای OM تنها یک اتفاق خاص نیست، بلکه نمونهای کلاسیک از این است که چطور ریسکهای پنهان میتوانند ناگهان منفجر شوند. وقتی عرضه در دست عدهای محدود باشد و نقدشوندگی پایین، هر شوک کوچکی میتواند به فاجعه منجر شود. داستانهایی با رشد چشمگیر ممکن است بهطور موقت قیمتها را بالا ببرند، اما نمیتوانند برای همیشه ضعفهای بنیادی پروژه را پنهان کنند. با وجود سقوط مانترا، بخش گستردهتری از بازار RWA همچنان پابرجاست و ارزش قفلشده آن در سهماهه اول به ۱۱ میلیارد دلار رسید. اما داستان مانترا یادآور این واقعیت تلخ است: در دنیای کریپتو، کنترل بیشازحد عرضه میتواند بهجای ثبات، عامل سقوط باشد.