لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب»، که به عنوان لایحه حجاب شناخته میشود، پس از چندین مرحله بررسی و اصلاح میان مجلس و شورای نگهبان، در نهایت به ۷۴ ماده و ۵ فصل تنظیم و به قانون تبدیل شد.
یکی از نکات اساسی این قانون به شرح زیر است: در صورت عدم پرداخت جریمه قطعی در مهلت تعیینشده در بندهای (۱) و (۲) این ماده، ارائه خدماتی چون صدور یا تعویض گذرنامه، شمارهگذاری یا تعویض پلاک وسایل نقلیه موتوری، صدور مجوز خروج از کشور، ترخیص خودروهای توقیفشده به صورت قانونی و صدور یا تعویض گواهینامه رانندگی منوط به پرداخت جریمه خواهد بود.
چندین ماده از این قانون به شرح زیر است:
- افرادی که به کسانی که امر به معروف میکنند، توهین کنند، مشمول جریمهای بین ۸ تا ۱۸ میلیون تومان خواهند شد.
- درصورتیکه مسئولان محوطه شهرکها یا مجتمعها تصاویر دوربینهای خود را به پلیس جهت شناسایی افراد بیحجاب ارسال نکنند یا فیلمها را پاک کنند، به جزای نقدی ۱۸ تا ۳۶ میلیون تومان محکوم خواهند شد.
- مهاجرین و اتباع بیگانه نیز مجاز به امر به معروف هستند.
- اگر در فضای عمومی یا مجازی لباسی بپوشید که بالاتر از مچ پا یا پایینتر از گردن شما را نمایان کند، در مرتبه سوم به مبلغ ۸ میلیون تومان و در دفعات بعد ۱۸ میلیون تومان جریمه خواهید شد.
- رانندگان خدمات آنلاین (مانند اسنپ) در صورت گزارش بیحجابی، از جریمه معاف خواهند بود.
در ابعاد مختلف این قانون، جریمه نقدی به شکل زیر تعیین شده است:
در مرتبه اول، در صورت ارتکاب بیحجابی، مبلغ سه میلیون تومان مستقیم از حساب بانکی فرد برداشت میشود و در صورت تکرار تخلف، این مبلغ به ۲۴ میلیون تومان افزایش خواهد یافت.
جریمهها نیز به صورت درجهبندی شده تعریف شدهاند: جریمه نقدی درجه شش بین ۲۰ تا ۸۰ میلیون تومان و جریمه درجه پنج بین ۸۰ تا ۱۶۵ میلیون تومان تعیین شده است.