درست است که بیت کوین اولین و شاید مهمترین ارز دیجیتال در جهان به شمار میرود؛ اما در سالهای گذشته یک رمزارز دیگر نیز محبوبیت زیادی پیدا کرده و به شکل گستردهای توسط فعالان بازار ارزهای دیجیتال بهکار گرفته شده است؛ و آن تتر نام دارد. تتر محبوبترین استیبل کوین بازار است و برای معامله تقریبا تمامی ارزهای دیجیتال میتوان از آن استفاده کرد. در ادامه قصد داریم به معرفی این استیبل کوین پرداخته و در کنار خرید تتر و قیمت تتر به امنیت شبکه آن نیز بپردازیم.
استیبل کوین چیست؟
همانطور که گفتیم تتر یک استیبل کوین به شمار میرود و به همین دلیل برای درک کامل تتر بهتر است در ابتدا با مفهوم استیبل کوین آشنا شویم. استیبل کوینها داراییهای دیجیتالی با نوسان ناچیز هستند که ارزش ثابتی دارند. ارزش یک استیبل کوین به داراییهای با ثباتی همچون طلا، دلار آمریکا یا دیگر ارزهای فیات وابسته است؛ یعنی سعی میکند ارزشی مشابه آنها داشته باشد.
تتر استیبل کوینی است که ارزشش به دلار آمریکا گره خورده؛ در واقع هدف این است که در هر شرایطی قیمت تتر معادل یک دلار آمریکا باشد. در حال حاضر تتر بزرگترین استیبل کوین در جهان به شمار میرود و تقریبا 53 درصد از حجم بازار استیبل کوینها به تتر تعلق دارد. USD Coin با در اختیار داشتن 31 درصد بازار، دومین استیبل کوین بزرگ بازار است و Binance USD هم در جایگاه سوم قرار دارد.
معاملهگران ارزهای دیجیتال از استیبل کوینهایی مانند تتر استفاده میکنند تا نقدینگی ثابت و قابلاعتمادی برای ورود و خروج مبادلات رمزارزها بدون مواجهشدن با زیانهای غیرقابلپیشبینی ناشی از تغییرات قیمت داشته باشند.
کسانی که در بازار رمزارزها فعالیت کردهاند، قطعا با تتر USDT که قیمت آن با دلار هماهنگ است، آشنایی دارند؛ اما جالب است بدانید تترهای AUXT ،EURT،GBPT و CNHT نیز وجود دارند که قیمت آنها به ترتیب به طلا، یورو، پوند بریتانیا و یوان چین گره خورده است؛ البته کاربرد اینها به اندازه تتر دلار رایج نیست.
تاریخچه تتر
ریشههای تتر به یک دهه قبل باز میگردد؛ زمانی که جی آر ویلت به دنبال ساخت ارزهای دیجیتال جدیدی بر اساس پروتکل بیت کوین بود. ویلت این ایده را در Mastercoin پیاده کرد و یکی از اعضای اصلی آن، در سال 2014 یکی از بنیانگذاران تتر شد.
در سال 2012 ویلت وایت پیپری را منتشر کرد که در آن امکان ساخت ارزهای دیجیتال جدید روی بلاکچین بیت کوین توضیح داده شد. ویلت تلاش کرد تا ایده خود را در ارز دیجیتالی به نام Mastercoin پیادهسازی کند که منجر به خلق بنیادی به همین نام شد. این بنیاد بعدها نام خود را به بنیاد Omni تغییر داد. پروتکل Mastercoin به پایه فنی رمزارز تتر تبدیل شد.
پروژه تتر که در ابتدا Realcoin نام داشت، در ژوئیه 2014 توسط براک پیرس، ریو کالینز و کریگ سلرز به عنوان یک استارتآپ در سانتا مونیکا معرفی شد. در اکتبر همان سال توکنهای این پروژه بر بستر بلاکچین بیت کوین با پروتکل Omni عرضه شد و برای معامله در دسترس قرار گرفت. در نوامبر سال 2014 بالاخره نام پروژه به تتر تغییر یافت.
شبکه تتر چگونه کار میکند؟
همانطور که گفتیم قیمت تتر همواره معادل یک دلار آمریکاست. شرکت پشت این رمزارز ادعا میکند به اندازه یا بیشتر از میزان تتر در گردش بازار، دلار و داراییهای دیگر در اختیار دارد و ثبات این رمزارز نیز از همینجا میآید. به عبارت دیگر، برای هر تتر در گردش، یک دلار در ذخایر شرکت وجود دارد؛ البته این دلار ممکن است به صورت نقدی باشد یا اوراق قرضه کوتاهمدت و سپردههای مدتدار.
تتر در وبسایت خود گزارش روزانهای را درباره میزان ذخایر ارزی که در اختیار دارد، در مقابل تعداد توکنهای تتر منتشر میکند. در حال حاضر میتوان تقریبا در تمامی صرافیهای دنیا تتر را خریداری کرد. هنگامی که شما 100 دلار تتر خریداری میکنید، صد توکن تتر دریافت خواهید کرد و شرکت برای حفظ پیوند یک به یک دلار و تتر، ذخایر خود را صد دلار افزایش میدهد. هنگامی که تترهای خود را به ارزهای فیات تبدیل میکنید، آن میزان تتر از گردش خارج میشود.
تتر بلاکچین اختصاصی خود را ندارد؛ در عوض توکنهای خود را در بلاکچینهای دیگر ارائه میدهد. در حال حاضر این بلاکچینها عبارتاند از: اتریوم، ترون، الگورند، سولانا، آوالانچ و پلیگان.
آیا خرید تتر ایمنی کافی دارد و قابلاطمینان است؟
همانطور که گفتیم قیمت خرید تتر همواره یک دلار است و برای حفظ این قیمت، شرکت پشت تتر باید به اندازه تترهای موجود در بازار دلار یا معادلهای آن مانند اوراق قرضه داشته باشد. بااینحال تتر تا کنون شفافیت زیادی در خصوص ذخایر خود نشان نداده است.
آدام کارلتون، مدیرعامل والت پینک پاندا معتقد است سابقه تتر در شفافیت بهخرجدادن در مورد ذخایرش همواره روشن و واضح نبوده است. کارلتون میگوید: یک گذشته حقوقی بسیار مشکوک (در مورد تتر) وجود دارد و تا به امروز ذخایر واقعی آن کاملا مبهم است و اساسا اعتقاد بر این است که این منابع از اوراق تجاری ناشناخته تشکیل شدهاند.
با وجود همه اینها، تتر از ابتدا تا کنون قیمت یک دلاری خود را حفظ کرده است. استیبل کوین ترا (UST) یکی دیگر از استیبل کوینهای بازار ارز دیجیتال بود که در سال 2022 قیمت ثابت یک دلاری خود را از دست داد. این استیبل کوین برای حفظ قیمت خود به جای ذخایر ارزی از یک الگوریتم استفاده میکرد و در سال 2022 با بروز مشکلات قیمتی ارز دیجیتال ترا به 23 سنت رسید و شوک بزرگی به بازار وارد کرد. در همان زمان هم به دلیل بروز بیاعتمادیها و تحلیل تتر به صورت بدبینانه، قیمت تتر برای مدت کوتاهی به 96 سنت رسید؛ اما پس از چند ساعت دوباره به قیمت اصلی خود بازگشت.
خرید ارز دیجیتال تتر با صرافی والکس
والکس صرافی ارز دیجیتال مستقر در ایران است که با بهکارگیری تیمی حرفهای از متخصصان، خدمات بینظیری را در بازار ارزهای دیجیتال به کاربران خود ارائه میکند. این صرافی امکان خرید و فروش بیش از 120 رمزارز را برای کاربران خود فراهم کرده و از امنیت بسیار بالایی نیز برخوردار است. والکس همچنین اولین صرافی در ایران است که بات معاملگر را به امکانات خود اضافه کرده است. اگر در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت میکنید، به وبسایت والکس سر بزنید.